GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 21 de desembre del 2016

855.- Un ral·li pel desert

Aquest és el 2400è post de XAREL-10. I, de moment almenys, la cosa no s'atura. Moltes gràcies a tots per continuar passant per aquí. :-)

855.- Quan, després d'unes quantes etapes, els organitzadors d'un ral·li pel gran desert de l'illa de l'Escaquer han comprovat que deu dels participants encara no havien pagat la quota d'inscripció, els han desqualificat de manera fulminant i els han prohibit continuar amb la caravana del ral·li. Els han permès quedar-se només amb els seus vehicles amb les seves eines bàsiques i els dipòsits plens (el que permet una autonomia de 10 km a cadascun d'ells), però els han pres tot el que l'organització havia pagat per avançat (menjar, aigua, dipòsits suplementaris de combustible, cordes per remolcar els cotxes en cas d'avaria, ràdios per comunicar-se i demanar ajuda, etc, etc) i els han abandonat a 30 km de distància de la població habitada més propera on podrien aconseguir, aquesta vegada pagant-ho, tot el que l'organització els ha pres. Per salvar-se, doncs, almenys un d'ells hauria d'arribar a aquella ciutat per demanar ajuda. Si sabem que en aquell desert és impossible caminar-hi més d'un quilòmetre sense morir de calor, com podran aconseguir el seu repte?



Aquest és el "kit" d'eines bàsiques de que parla l'enunciat.
I abans que ho pregunteu us diré que sí, que això que veieu de
color blau en primer pla serveix per treure el gel dels vidres.
Són molt de la broma els organitzadors d'aquest ral·li pel desert.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Primer de tot felicitats pel Cas Típic 2400! O com anomenis els dallonsis que publiques en aquest blog.

Pel què fa al ral·li el màxim que puc recorre són 21 km, no hi hauria alguna manera d’acostar una mica el poble...?

Sergi ha dit...

Si no tenen cordes per remolcar els cotxes, sempre els poden empènyer, no? Un es mou empenyent-ne dos, i després canvien de vehicle per seguir empenyent, fins que queden 10 km, i hi van en l'últim cotxe.

Assumpta ha dit...

Felicitats, MAC!!... 2400 casos típics!! :-DDD I, el millor de tot, que seguim per aquí ;-))

D'això, pel que fa a l'enigma... Jo començaria a pregar ;-))

jo rai! ha dit...

Em penso que en Xexu té raó però com que a mi em faria por conduir en aquestes condicions em penso que faria cordes per lligar els cotxes en caravana no que fos fent tires dels seients o a base de lligar els pantalons. Trobo que la tracció al davant és més segura al desert.... ;)

jo rai! ha dit...

Per cert, gràcies per resistir!!!!!!!!!!!

xavier pujol ha dit...

"Anem lents perquè anem lluny"

McAbeu ha dit...

PONS: M'hagués agradat que expliquessis com arribes a aquests 21 km però, de totes maneres t'haig de dir que no, el poble és on és i no es pot bellugar.
Gràcies i, per cert: Posts, els anomeno posts. :-DD

XEXU: Molt bona solució, m'ha semblat molt ocurrent de veritat. Però, ja que no és la del LLIBRE, et diré que amb la força suplementària que haurien de fer per empènyer els altres vehicles gastarien molt més combustible i aleshores la seva autonomia baixaria en picat. Caldrà pensar una altra cosa. ;-)

ASSUMPTA: Gràcies, sí seguim per aquí i això és el que importa. :-)
Pregar està bé però tampoc estaria malament intentar ajudar a la Providència i pensar de fer alguna cosa. ;-)

JO RAI!: Resistirem... fins que deixem de fer-ho. Gràcies per ser-hi. :-)
Ja li he dit al XEXU que els vehicles s'empenyin els uns als altres no és una opció, tampoc ho és que es remolquin... els pantalons fets a tires no aguantarien tant de pes. :-D

XAVIER: Lents... però tampoc massa que la cosa ja comença a ser urgent. ;-)

A TOTS: He afegit al post una imatge del "kit d'emergència en carretera" que porta cada cotxe. Aquestes són les eines bàsiques de les que parla l'enunciat i veient-les sabreu amb que poden comptar (i amb que no) els nostres protagonistes (i també vosaltres) per trobar la solució. Sort!

Anònim ha dit...

Lo del Kit es realment útil o és només una trampa per despistar?

McAbeu ha dit...

PONS: Amb les eines del kit... i uns coneixements bàsics de matemàtiques, n'hi ha d'haver prou per trobar la solució. ;-)

Anònim ha dit...

Crec que ja ho tinc! I fent servir només el xuclador de benzina del kit

10 cotxes fan 1km, queda 9/10 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta de cotxes equitativament de tal manera que els diposists dels altres 9 cotxes queden plens al 100% i el seu buit.
9 cotxes fan 1,11km, queda 8/9 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
8 cotxes fan 1,25km, queda 7/8 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
7 cotxes fan 1,43km, queda 6/7 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
6 cotxes fan 1,67km, queda 5/6 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
5 cotxes fan 2km, queda 4/5 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
4 cotxes fan 2,5km, queda 3/4 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
3 cotxes fan 3,33km, queda 2/3 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe reparteix la benzina a la resta.
2 cotxes fan 5km, queda 1/2 de dipòsit a cada cotxe. Un cotxe dona tota la benzina a l'altre.

El cotxe restant fa 10km ja que té el dipòsit ple. Sumen els totals i dona 29,29Km i com que es menys de 1km per arribar a 30km l'home ja hi pot arribar caminant sense morir.

McAbeu ha dit...

PONS: Sí senyor, has trobat l'única eina que ens feia falta (veus com la foto no era una pista per despistar, home de poca fe :-D) i has calculat exactament la manera de solucionar l'enigma. Felicitats!! :-))

A continuació us copio la solució del LLIBRE, però només perquè diu el mateix amb unes altres paraules:
Per solucionar l’enigma hem de calcular quina és la màxima distància que poden fer amb els cotxes i veure si poden arribar almenys als 29 km perquè l'últim el podrien fer caminant. Sembla clar que si només disposessin d’un vehicle podrien fer 10 km i prou. En cas de tenir dos vehicles, si tots dos marxessin junts durant 5 km gastarien la meitat dels dipòsits i aleshores podríem transvasar el combustible d’un cotxe a l’altre per permetre a aquest últim avançar 10 km més, en total 15 km [10·(1+(1/2))]. En cas de tres vehicles, haurien d’avançar junts durant 3’33 km per buidar 1/3 dels dipòsits i aleshores omplir de benzina els altres cotxes amb els 2/3 que queden en un d’ells, continuarien dos cotxes amb els dipòsits plens arribant a 3’33 + 15 = 18’33 km. [10·(1+(1/2)+(1/3))]. Seguint la mateixa regla podem deduir que amb els 10 vehicles podrien recórrer un total de [10·(1+(1/2)+(1/3)+(1/4)+(1/5)+(1/6)+(1/7)+(1/8)+(1/9)+(1/10)] = 29’29 Km i aleshores només fa falta caminar uns 700 metres més per arribar a la salvació.

Anònim ha dit...

A vegades fins hi tot em sorprenc jo mateix de lo bo que sóc! La veritat es que té gràcia aquest enigma perquè combina matemàtiques amb enigma lateral, a veure si en trobes més d’aquests

Publica un comentari a l'entrada