GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 19 de desembre del 2016

854.- El Club de les Mitges Veritats

854.- Cadascun dels membres del «Club de les Mitges Veritats» de l'illa de l'Escaquer o sempre menteix o sempre diu la veritat. A la sala de juntes hi ha una taula rodona on es fan les reunions del club, tothom pot seure allà on vol amb l'única regla de que dos mentiders (o dos que no ho són)  no poden estar mai asseguts un al costat de l'altre. Avui hi ha reunió de junta i el secretari pregunta al president quanta gent hi assistirà:
- Serem 14, li respon aquest.
Al sentir això, el tresorer que sempre seu al costat del president, puntualitza:
- No, avui només vindrem 11 membres a la reunió.
El secretari no sap quantes cadires ha de preparar... i vosaltres?

(Per donar l'enigma com correctament solucionat s'ha de justificar la resposta)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Alfonso Robles i Pons007 "

8 comentaris:

Sergi ha dit...

Bah, segur que el president menteix! I també es deu embutxacar el pressupost!

Alfonso Robles Motos ha dit...

El president diu la veritat, perquè si són cadires imparells, dues mentiders cauran junts. Les cadires has de ser parells perquè no caiguin junts.

Consol ha dit...

Si són imparells no hi ha equitat entre nombre de persones que diuen sempre la veritat i nombre de persones que diuen sempre mentides. L'enunciat no ens diu que hi hagi d'haver equitat. Per una altra part, l'enunciat diu que dos mentiders no poden seure junts però no ens diu res que puguin seure juntes dues persones que diuen la veritat. Per tant, si són senars hi ha d'haver una persona que diu la veritat de més a més.
Em decanto per pensar que el tresorer sempre diu la veritat i per això avui hi haurà 11 persones. Us imagineu que una entitat esculli una persona mentidera per ser tresorera? Sí?

McAbeu ha dit...

XEXU: No saps que és molt lleig, això d'acusar sense proves. :-DD

ALFONSO: El LLIBRE et dóna la raó quan dius que "La regla que impedeix que dos mentiders seguin junts implica que el nombre d'assistents ha de ser parell per tant el tresorer menteix" però et falta arrodonir la resposta. Gairebé ja ho tens, només cal dir com sabem que el President no és també un mentider i per tant que són exactament 14 cadires (i no 12 o 16, per exemple) les que ha de preparar el secretari.

CONSOL: Suposo que el LLIBRE entenia que no podien seure junts ni dos mentiders ni dos que no ho són però tens raó que l'enunciat no ho especificava així i això feia que l'enigma no es pogués solucionar perquè entre dos mentiders podria haver qualsevol nombre indeterminat dels que diuen la veritat. Ara ja ho he arreglat.
Ah!, i es veu que si, que encara que sembli que no pugui ser, resulta que hi ha tresorers de poc fiar. ;-)

Anònim ha dit...

Crec que no he compartit mai rètol amb l’Alfonso i ja va sent hora. Tal com ha dit l’Alfonso no poden ser imparells en una taula rodona perquè sinó hi hauria dos que sempre menteixen o que sempre diuen la veritat de costat, per tan no poden ser 11. Llavors han de ser per força 14 perquè el que ha dit 11 menteix, i al costat d’un que menteix hi ha d’haver un que no menteix, i ens diuen que al costat del president sempre hi ha el tresorer, si sabem que el tresorer menteix el president ha de dir la veritat.

McAbeu ha dit...

PONS: El "crack dels rètols compartits" no podia deixar passar aquesta oportunitat. :-D
Efectivament, la teva explicació era el que faltava per deixar l'enigma ben solucionat. Felicitats!

Una solució que, completa, queda així: La regla que impedeix que dos mentiders seguin junts implica que el nombre d'assistents ha de ser parell per tant el tresorer menteix. Com que el president sempre seu al seu costat no pot ser també un mentider, així que el secretari ha de preparar 14 cadires.

Alfonso Robles Motos ha dit...

Vaja, com ahir no vaig poder passar per aquí, ara que anava a completar la resposta, s'havia anticipat el Pons. Però resulta que estem en Nadal, i en aquests dies tot allò que es fa de manera conjunta adquireix més valor, així que molt content d'aquesta col·laboració espontània.

McAbeu ha dit...

ALFONSO: Tot sigui per mantenir l'esperit nadalenc. ;-)

Publica un comentari a l'entrada