GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 2 de febrer del 2015

681.- Qüestió d'ous

681.- Una gallina rossa pon els ous més grossos que els d'una gallina blanca, si considerem els ous com esferes ens diuen que el diàmetre d'un ou de gallina rossa és una quarta part més gran que el diàmetre d'un ou de gallina blanca. També sabem que el nombre d'ous que dóna la gallina blanca supera en una quarta part al total d'ous de la gallina rossa i ens han avisat que una gallina rossa té la meitat més de gana que una gallina blanca. Sabent tot això, quina gallina ens és més rendible: la rossa o la blanca?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jordi "

10 comentaris:

Lluna ha dit...

Depen del preu a que venguem els ous, no? :P

Bon dia Mc!!

xavier pujol ha dit...

A veure amb qui ens juguem els ous!!

Anònim ha dit...

No em direu que no és molt més maco fer una Sopeta de Lletres :-DD

(Assumpta)

McAbeu ha dit...

LLUNA: Tens raó que sembla que ens falti la dada del preu de venda dels ous per poder fer els càlculs, però el LLIBRE diu que no ens cal. N'hi ha prou suposant que aquest preu és proporcional a la seva mida, vull dir que els ous rossos seran més cars que els blancs en la mateixa proporció que els ous rossos són més grossos que els blancs.

XAVIER: És un producte fràgil, s'hi ha d'anar amb compte. :-D

ASSUMPTA: Tot és maco... d'una manera o d'altra.:-))

Jordi ha dit...

Per una vegada no em trobo la resposta. Per no posar-ho tot diré que he calculat la relació entre el volum dels ous d'un i altra gallina i dona que el volum de la rossa és 1,96 el de la blanca. En quant a la relació del nombre d'ous dóna que el nombre de la blanca és 1,25 el de la rossa. Fent una aproximació de la massa a partit del nombre d'ous i el seu volum i fent la relació s'obté que la rossa fa un 1,57 més que la blanca i com que menja la meitat, és més rendible. Pobres blanques en el món que vivim... :D

Salut,

McAbeu ha dit...

JORDI: Els teus càlculs són ben correctes, només comets un error però que no influeix en el resultat. Quan dius que la gallina rossa menja la meitat que la blanca no és cert, el que ens diu l'enunciat és que la rossa té la meitat MÉS de gana que la blanca i per tant que consumeix un 50% més de pinso. Però, com molt bé calcules, la producció de la rossa és un 57% més gran per tant sí que és veritat que de la rossa n'obtenim més rendiment (relació entre ous produïts i pinso consumit) que de la blanca. Felicitats!! :-))

A continuació us copio la solució del LLIBRE que ho resol partint d'un exemple, que fa que els càlculs no siguin tan complicats com podria semblar a primer cop d'ull: Imaginem que una gallina blanca pon, al mes, 30 ous de 20 cm3 cadascun i que es menja 1 kg de pinso. Això donaria un rendiment de 600 cm3 d'ou per kg de menjar. En el mateix període, una gallina rossa pondria ous de 20 x 1'25^3 = 39 cm3 (s'ha de tenir en compte que el volum és proporcional al cub del diàmetre). Però en pondria una quarta part menys, en total 30·(4/5) = 24 ous. En canvi consumiria 1'5 kg de pinso. Per tant el seu rendiment és (39 x 24) / 1'5 = 624 cm3 d'ou per kg de menjar. La rossa és doncs més rendible.

Anònim ha dit...

Sí, MAC, sí, tens raó, vist així no sembla gens complicat (pobre, no li portem la contrària, que no tingués un disgust... hehehe)

(Assumpta)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: He dit que no sembla TAN complicat. Complicat sí que ho és, que per alguna cosa és un matemàtic difícil. :-)))

Assumpta ha dit...

:-DDDD

Jordi ha dit...

L'errada no m'estranya. Per una vegada que arribo a temps vaig a tota llet per posar el resultat :D.

Publica un comentari a l'entrada