GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 16 de desembre del 2013

575.- La bóta mig plena o mig buida

575.- Dos borratxos troben una petita bóta de vi sense tapa, perfectament simètrica i plena més o menys fins la meitat. Un d'ells afirma que el nivell del vi està per sobre de la meitat de la bóta mentre l'altre diu que n'hi ha menys de la meitat i s'aposten que es beurà tot el vi qui ho encerti. Però no tenen cap mesura ni estri de cap tipus, pots ajudar-los?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluna "

29 comentaris:

Lluna ha dit...

I suposem que el broc es al vell mig d'una de les bases??

LLavors si el tomben i l'anivellen en teoria si està més ple de la meitat vessarà i si està més buit no caurà res...

Bona tarda Mc!!!

Gràcies x les pistes

Sergi ha dit...

Crec que puc ajudar-los. Donant-los informació sobre alcohòlics anònims.

Carme Rosanas ha dit...

Jo trobo que podrien repartir-se'l i no amoïnar-s'hi tant.

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

Trago per l’un trago per l’altre i així anar fent fins acabar el vi ;)

Alba ha dit...

L'optimista guanya. Segur! ;)

Sergi ha dit...

Una parella de borratxos no crec que perdin massa el temps fent càlculs, la bóta estarà buida del tot molt ràpidament.

Elfreelang ha dit...

ara mateix no se m'acut i si es prenen un cafè amb sal i trobaran la solució amb el cap més clar?

Consol ha dit...

Com la bóta no té tapa, no es pot tombar. Podem buscar el mig de la bota (amb un centímetre o un cordill) i en aquest punt li fem un forat. Si el vi vessa és que està per sobre i si no vessa és que està per sota.

McAbeu ha dit...

LLUNA: Jo diria que suposes molt. ;-) El que si sabem, perquè ens ho diu l'enunciat, és que una de les bases que dius tu (concretament la de dalt, la tapa) no hi és i per tant em sembla que el teu mètode no acaba de funcionar. És qüestió de que l'afinis una mica més.

SERGI: Una ajuda que segur que t'agrairan... una vegada s'hagin acabat el vi. :-D

CARME: Segurament seria el més lògic, però s'han apostat que qui guanyi se'l veurà tot. I una aposta és una aposta. :-)

BRUIXETA: Et dic el mateix que a la CARME. S'han apostat que qui guanyi se'l veurà tot. I una aposta és una aposta. :-)

ALBA: L'optimista té molt de guanyat, sempre. :-)

XEXU: Doncs per això mateix, hem de trobar la solució de l'enigma sense perdre temps.

ELFREELANG: Tenir el cap més clar, els ajudarà sens dubte. :-))

CONSOL: Com molt bé dius, la bóta no té tapa. El que passa és que ells tampoc tenen ni centímetre, ni cordill, ni cap estri per foradar la bóta. Hauran de buscar una altra solució.

Anònim ha dit...

si es simètrica, la talles per la meitat i veus si sobra o falta vi

McAbeu ha dit...

PONS: Ja li he dit a la CONSOL (i també ho diu l'enunciat) que no tenen cap eina i això inclou una serra per tallar la bóta. Ja és ben veritat que de vegades teniu la solució ben a prop però preferiu complicar-vos la vida. ;-D

Lluna ha dit...

Mc, que no ens la compliquem per afició, que no en sabem (sé) més...

Jo tenia clarissim que la tapa a que tu et referies era el tap que havia de tapar el forat que jo veia al mig de la base :P

Consol ha dit...

Una possibilitat seria tombar la bota 45º, si vessa és que està més plena de la meitat i si no vessa és que no ho està.

Anònim ha dit...

Matisant la resposta de la Consol. Si la tomben exactament 45º i el vi queda just a la vora aguantat pràcticament per la tensió superficial es que n'hi ha just a la meitat de vi i per tan no guanyaria ningú, seria un empat tècnic.

McAbeu ha dit...

LLUNA: M'heu (m'has) demostrat que en sabeu força de resoldre els meus enigmes. De fet, tu mateixa no anaves gens desencaminada amb la teva primera idea que estava molt bé tot i no ser totalment correcta.

CONSOL i PONS: Ara ja aneu més bé. De fet, us podria donar l'enigma com solucionat però encara no ho faré. Més que res perquè si hem dit que els protagonistes no tenen CAP eina, això inclou el transportador d'angles necessari per mesurar aquests 45º exactes. Una pista, són dos borratxos i per això no permetrien mai que es vessés ni una gota de vi. ;-)

Anònim ha dit...

Per tenir els 45 graus només cal trobar qualsevol cosa per construir un triangle rectangle, per tan tenint el barril com a hipotenusa, només caldria trobar dos objectes que fossin igual de llargs per fer-los servir com a catets i construir el triangle tot posant els catets en 90 graus. Per exemple les cames o els braços d'un dels borratxos, i l'altre tomba la bota de vi.

McAbeu ha dit...

PONS: Ha de ser digne de veure un triangle rectangle totalment exacte fet amb una bóta de vi, un braç i una cama però no caldrà. Per trobar la solució del LLIBRE no cal que els nostres protagonistes facin malabarismes i, evidentment, tampoc poden utilitzar "dos objectes que fossin igual de llargs" perquè, com ja hem dit més d'una vegada, no tenen RES DE RES a la seva disposició.

Lluna ha dit...

No se pas per on decantar-me, jo ja pensava que la Consol i en pons ho havien aclarit, i el més segur és que quan trobem la solució segur que està xupat ;))

Aixxx

McAbeu ha dit...

LLUNA: Ja tens raó, ja. :-))

jo rai! ha dit...

Solució gorrina: el que tingui el braç més net que el fiqui dins la bota fins tocar-ne el fons. L'altre que apami on arriba la taca.

Em penso que em declararé abstemi.

Consol ha dit...

Una manera de comprovar que la bóta és a 45º és que el nivell del vi arriba al punt mig del fons de la bóta. Poden fer el següent: qui diu que està més plena de la meitat obra la boca i observa el nivell del vi mentre l'altre va inclinant la bóta. Si el nivell arriba al punt mig del fons i encara no ha vessat, es canvien els papers, d'aquesta manera es beurà el vi qui l'hagi encertat. No sé si m'explico però la idea és bona.

McAbeu ha dit...

JO RAI!: No va per aquí. Es veu que són uns borratxos força escrupolosos i no els fa gràcia això de posar el braç (o qualsevol altra cosa) dins del vi.

CONSOL: Us esteu capficant massa amb això dels 45º. No et dic que la teva idea no sigui bona però estem amb el de sempre, com poden saber quin és el punt mig exacte del fons sinó tenen res per mesurar-ho?. De fet, la solució ja la tens però no acabes de veure-la. Amplio la pista que ja us vaig donar, us vaig dir que no pot vessar gens de vi i ho deia en el sentit que no cal treure ni una gota de vi de la bóta per trobar la solució.

jo rai! ha dit...

I que s'ha de fer per saber la solució quan s'ha perdut l'esperança que els solucionadors aquí presents la trobin?
Se'm menja la intriga!

McAbeu ha dit...

JO RAI!: L'esperança no s'ha de perdre mai però si de veritat no pots esperar per saber la solució només cal que m'envïis un mail preguntant-m'ho i amb molt de gust faré d'intermediari perquè el LLIBRE te la digui. :-)

jo rai! ha dit...

Em fa vergonya :(((((((((((((((

Lluna ha dit...

A veure, sense eines, i fent la prova amb un got d'aigua a casa :P
Al tombar la bota ens fixem com queda el vi, si quan estar a punt de vessar queda al angle del cul de la bota es que esta a la meitat, si queda per sobre es que n'hi ha més de la meitat i si es veu el cul es que n'hi ha menys...
No sé si s'enten.

Bon dissabte Mc!!!
Sense vergonya jo rai!!!

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Jo entendria que et fes respecte si t'hagués dit de preguntar-li directament al LLIBRE (que té la fama que té, pobre) però el mail me l'havies d'enviar a mi, home. Què vol dir això que et fa vergonya enviar-me un mail?. Però bé, al final no caldrà perquè com ja et vaig dir no s'ha de perdre mai l'esperança que els solucionadors trobin la solució i la LLUNA ja ho ha fet. ;-)

LLUNA: Exacte, era tan fàcil (o tan difícil) com això: L'únic que han de fer els borratxos és inclinar la bóta fins que el nivell del vi arribi al límit superior de la mateixa i aleshores mirar-hi a dins. Si el cul de la bóta no es veu és que estava plena fins més de la meitat i si es veu una mica de la base doncs n'hi havia menys. Felicitats! :-))

Lluna ha dit...

Sí que està xupat quan ho trobes, sí ;)

Gràcies Mc!!!

jo rai! ha dit...

Mira, la lluna m'ha estalviat el mal tràngol!
Felicitats i gràcies a tots dos!

Publica un comentari a l'entrada