GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dijous, 14 d’abril del 2011

322.- Un enigma republicà


   Avui, 14.04.2011, es compleixen els 80 anys de la Proclamació de la Segona República Espanyola i de la publicació del Ban (que veieu a la imatge que encapçala aquest post) on el President Francesc Macià proclamà la "República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica" i que podeu llegir complet aquí.

   Tots sabem (o podem saber) quins van ser els esdeveniments que van fer possible aquesta proclamació i segur que avui la Catosfera n'anirà ben plena seguint la crida del blog 80anysdelarepublica.blogspot.com creat especialment per a l'ocasió per Galderich i Leblansky, però si voleu llegir com ho explicaven a les escoles de l'època aquí teniu el que en diu l'ENCICLOPÈDIA ESCOLAR CATALANA / Graus Elemental i Mig (Josep Dalmau Carles - 1931) a la lliçó XL de l'apartat "Història general d'Espanya i particular de Catalunya": A conseqüència d'unes eleccions municipals, en les quals obtingueren una franca majoria els elements contraris al rei i a la dictadura, es proclamà la República, enmig d'un gran entusiasme, el 14 d'abril de 1931. Com a curiositat i per a que en copseu les subtils diferències, us copio també el que escrivia uns anys després el mateix autor en una "nueva edición corregida y aprobada por la autoridad", a la ENCICLOPEDIA CICLICLO-PEDAGÓGICA / Grado Elemental (José Dalmáu Carles - 1947), lliçó XL de l'apartat "Historia de España": A consecuencia de unas elecciones municipales, fue proclamada la república española el dia 14 de abril de 1931

   Aquestes eleccions municipals van tenir lloc el diumenge 12.04.1931 i van ser interpretades per gairebé la totalitat de les organitzacions polítiques com un plebiscit sobre la monarquia. El triomf republicà, concretament d'ERC (partit creat molt poc temps abans), fou rotund a Catalunya. A la resta de l'estat, les candidatures republicanes es van imposar als grans nuclis urbans i això va provocar que l'endemà mateix el rei Alfons XIII abandonés Espanya en direcció a l'exili facilitant així la proclamació de la República a tot l'estat.

  Al llibre "Estadísticas Históricas de España siglos XIX-XX" (A. Carreras i X. Tafunell), i concretament a la seva pàgina 1098, hi ha la taula 14.10 on trobem els resultats d'aquelles eleccions municipals. Unes dades que semblen contradictòries a primera vista i per això m'ha semblat bona idea plantejar-vos-les en forma d'enigma:

322.- A les eleccions municipals del 12.04.1931 a Espanya les candidatures Monàrquiques van obtenir 30.165 regidors, les candidatures Republicanes 8.950 regidors, les Constitucionalistes 2.015 i 1.107 regidors van ser elegits per Altres candidatures. Veient aquests resultats, el rei Alfons XIII escriu l'endemà mateix un text on s'acomiada d'Espanya i que comença amb aquestes paraules: "Las elecciones celebradas el domingo me revelan claramente que no tengo hoy el amor de mi pueblo...", seguidament marxa cap a l'exili i al dia següent es proclama la Segona República. Podeu explicar les raons d'aquesta aparent contradicció en l'actuació del monarca?


   Amb aquest post XAREL-10 commemora aquests fets històrics perquè sempre s'ha de tenir ben present la història però no amb la intenció de tornar enrere sinó, ben al contrari, d'anar endavant sense cometre els errors del passat i en aquest anar endavant, totes les fites són legítimes... fins i tot, aspirar a aconseguir algun dia la proclamació real d'una República Catalana


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " TOTS "

10 comentaris:

jpmerch ha dit...

Malgrat el major nombre de regidors monàrquics, a les principals nuclis urbans havien guanyat els republicans, concretament a 41 capitals de província. Això fou interpretat pel rei Alfons XIII com a una derrota monàrquica i va entendre que havia de marxar.

sànset i utnoa ha dit...

Estic amb en Jpmerch. A més a més, en moltes zones rurals hi regia el "caciquisme" i, per tant, el vot no era massa "democràtic", estava molt controlat per les oligarquies dominants. En canvi, a la ciutat era més difícil que existís aquest tipus de manipulació. Per aquest motiu els resultats van ser tan clars. I el nombre de regidors només l'hauríem de valorar a les zones urbanes.

*Sànset*

Quadern de mots ha dit...

Jo crec que és simplement una qüestió de lectures, en Jpmech i en Sànset tenen raó, per dignitat o per por el rei va agafar el camí de l’exili, tot i que amb els números a la mà va obtenir resultats satisfactoris. Ara, amb un 18% o 21 % de les votacions de diumenge, per uns és tot un èxit i per uns altres motiu de burla, escarni i ironia. Això no ens ha d’impedir, ahir, avui i sempre continuar mirant endavant.

Fins aviat.

Assumpta ha dit...

Sí, segur que era per qüestió de població... Darrera d'un regidor de Barcelona -per exemple- hi ha molts més votants que darrera d'un regidor de Sant Josep del Riufons :-)

Jordi ha dit...

Bé, ja s'ha explicat. El vot a l'interior estava controlat pels cacics amb amenaces. Anys després, als anys 80, un amic encara em parlava d'un poble on els cacics moderns havien amenaçat als seus treballadors de tancar les fàbriques si guanyava el PSOE (era en terres espanyoles).

Salut i república (Catalana)

Puigmalet ha dit...

Després de resoldre aquest enigma, en resta un altre: "¿Per quant la III República?" Confiem en veure i viure la resposta!

Elfreelang ha dit...

una cosa eren els regidors i l'altra els vots? en tots cas va fer bé de marxar...Visca la república catalana!

zel ha dit...

Que visca doncs, o millor, que ressusciti!

Galderich ha dit...

La resposta ja te l'han donat des del principi.

Visca la República!

McAbeu ha dit...

El LLIBRE no sap la resposta a la pregunta que planteja en PUIGMALET :-) però si que té la solució a l'enigma republicà: 322.- Encara que van treure un nombre menor de regidors, les candidatures republicanes van resultar clarament vencedores a les grans ciutats i per tant van obtenir en total molts més vots que els favorables al rei que així va veure que era rebutjat pel poble., que sembla un resum del que dieu entre tots. :-))
Per això el rètol vermell d'avui no té un nom concret sinó que és per tots vosaltres. Felicitats i gràcies!

Publica un comentari a l'entrada