GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 2 de febrer del 2011

302.- Un restaurant de tota la vida

302.- Un restaurant molt popular treballa, des de que va obrir, els dies laborables amb els dinars dels treballadors i els caps de setmana amb les celebracions familiars, tancant els diumenges per descans laboral. Per augmentar els clients dels sopars ofereixen una rebaixa del 50% a totes les parelles que vinguin a sopar per celebrar el seu aniversari de noces, avui ha vingut una parella que després de sopar diu que celebren el seu aniversari però quan els demanen un document que ho demostri resulta que no en porten cap, l'home ho vol deixar córrer però la dona fa venir al maitre i tota acalorada li diu: Com que no ens vol fer la rebaixa?, però si avui és el dia de la meva vida i encara que han passat 28 anys en tinc un record molt clar, no només de la data, que segur que és avui, si no que també recordo que va fer un temps esplèndid, un bonic diumenge solejat, i que després de la cerimònia vam venir aquí mateix a fer un gran dinar amb els amics. El maitre fa 5 anys que treballa al restaurant però sap que en fa més de 40 que aquest està obert per tant el que diu la dona seria possible si no fos que és mentida. Com ho ha descobert el maitre?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Àngels i Quim Soler "

14 comentaris:

Quim Soler ha dit...

Sí que és fàcil, sí.

areiga ha dit...

Sí,
Suposo que ho descobreix perquè la dona diu que fa 28 anys i era un diumenge. Com que cada 28 anys torna a coincidir el mateix dia de la setmana... aquest any també seria l'aniversari en diumenge. I els diumenges tanquen el restaurant.

Carles Borrell ha dit...

Afirmo el que diu Angels, però amb algunes matitzacions: no és imprescindible passar 28 anys perquè torni a caure una data en un mateix dia de la setmana, i en quant al dia, dir, en primer lloc, que tal com diu Angels, és impossible que es casessin en diumenge, doncs el restaurant té tancat, i en segon lloc, al cap de 28 anys, segur que el seu eniversari caurà al mateix dia de 28 anys endarrere, i per tant, impossible que sigui en dissapte. Així doncs, una de 2: o no es van casar en diumenge, o bé, si ho ban fer en diumenge, no va ser en aquest restaurant ni en el dia en el que es refereix l'enunciat, que és dissapte.

Garbí24 ha dit...

el diumenge tancat.....no hi ha casament. I si en aquella època estava obert els diumenges....els 28 anys no faria possible que avui fos el dia ( que suposem no és diumenge)

areiga ha dit...

No diu enlloc que el casament el celebressin allà. De fet no haurien pogut, perquè es van casar un diumenge i el restaurant porta obert més de 40 anys i sempre han tancat els diumenges.
L'únic que volen fer és enganyar al restaurant i aprofitar el descompte.

areiga ha dit...

Bé, sí que ho diu, però és mentida. XD

Puigmalet ha dit...

A "si avui és el dia de la meva vida", 'vida' potser hauria de ser 'boda'. Dic jo. Potser. No se m'enfadi, Sr. Llada...

Assumpta ha dit...

Uhmmm... no ho entenc massa.

Diu que les parelles han de celebrar l'aniversari, però NO DIU que cal la festa de casament la fessin allí. Si fos així, estaria clar que menteix per això de que diumenge tanquen... però llavors seria un enigma LATERAL no seria MATEMÀTIC...

Per tant, no en tinc ni idea :-)

Mu! ha dit...

M'ha encantat trobar aquest blog i encara més la seva temàtica, però si t'haig de ser sincera, he entrat pel seu títol (m'encantava malalts de tele ;)

Elfreelang ha dit...

el cambrer és molt espavilat?

McAbeu ha dit...

Amb l'únic ànim d'allargar l'enigma el màxim possible :-DD, deixeu-me dir quatre coses:

1.- La solució lateral de l'enigma és immediata i és la que us surt immediatament (lògic, eh?): Si la dona diu que es va casar un diumenge i el restaurant tanca els diumenges, la conclusió és clara, no ho va celebrar en aquell restaurant. Mig rètol vermell per l'ÀNGELS.

2.- Sembla que tots esteu també d'acord que 28 anys després els dies de la setmana coincideixen, feu una mica de cas a l'etiqueta de matemàtic i demostreu-ho (només cal fer una suma i un parell de multiplicacions). Qui primer ho faci tindrà l'altre mig rètol vermell. :-))

3.- El Sr. Llada, amic PUIGMALET, no acostuma a enfadar-se per aquestes coses. El LLIBRE si que és més susceptible i quan li he comentat m'ha dit que per la protagonista de l'enigma el dia de la seva boda va ser "el dia de la seva vida" en el sentit de ser "el seu millor dia", per això ella insisteix que se'n recorda tan bé.

4.- Aprofito per donar la benvinguda a MU!. Espero veure't sovint per aquí. Per cert, jo tampoc em perdia cap "Malalts de tele". :-))

Quim Soler ha dit...

Home, que coincideix el dia té una explicació fàcil.
Cada any té 52 setmanes i un dia (365), excepte els anys de traspàs que tenen 52 setmanes i 2 dies.

Per tant, en 28 anys han passat 52*28 setmanes i 35 dies (21 anys que "sobra" un dia i 7 de traspàs que en "sobren" dos). I com que 35 dies són 5 setmanes senceres, aleshores els dies de la setmana coincidiran.

Ara bé (sempre hi ha d'haver un però!), això funciona si parlem d'avui però cal tenir en compte que no sempre funcionarà. De fet, fa cent anys o d'aquí cent anys no funcionarà. (els anys de traspàs no sempre són cada 4 anys. Els anys 1800, 1900 o 2100, per exemple, no són de traspàs i per tant si entre els 28 anys n'hi ha un d'aquests, aleshores l'enigma no funcionarà)

Joan ha dit...

O potser el maître coneix la dona, que era la seva ex, i per aquelles dates estaven tenint un tòrrid affaire amb escapada a les Bahames inclosa ...

No, suposo que no cola.

McAbeu ha dit...

La resposta d'en JOAN colaria com una molt bona "solució lateral", però com que demanàvem una "solució matemàtica", la que buscàvem és la que ens dóna QUIM SOLER.

Gràcies a tots!

Publica un comentari a l'entrada