GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 20 d’octubre del 2010

272.- Dos amics en tren

272.- Na Berta té dos amics, en Jan que viu en un poble al nord de la seva ciutat i en Pol que viu al sud. Per anar a veure'ls la noia agafa el tren, que tant en una direcció com en l'altra surten cada 10 minuts encara que no a la mateixa hora, i com que no té preferències ella agafa sempre el primer tren que surt en el moment que ella arriba a l'estació sense fixar-se si és el del nord o el del sud. Encara que a ella li semblava que aquest mètode és força imparcial, en Pol es queixa de que a ell només el visita el 10% de les vegades. Perquè?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

21 comentaris:

Quim Soler ha dit...

Perquè els dos trens surten amb una diferència d'un minut i el d'en Pol (direcció sud) surt un minut més tard que el del nord (Jan).

Per això, les probabilitats que na Berta arribi durant el minut que hi ha entre el tren del nord i el del sud és d'un 10% (1 minut entre 10) i que arribi durant els altres 9 minuts, un 90%.

sànset i utnoa ha dit...

Nosaltres estàvem a punt d'arribar a una conclusió semblant...

Mortadel.la ha dit...

A na Berta li deu agradar més en Jan. El 90% de vegades agafa el tren que marxa cap al nord.
Pobre Pol!
Com en Quim i Sànset.
No faig càlculs de probabilitats perquè no els recordo ;(

Assumpta ha dit...

Quan veig "difícil" i "matemàtic"... encara que posi "lateral" el primer que faig és mirar si ha entrat en QUIM... si és així, SEGUR que la seva resposta és la bona i ja m'estalvio de pensar :-DDD

JJMiracle ha dit...

Jo, com l'Assumpta :-D

I a mi la Berta que no m'enganyi: si no tingués preferències, buscaria un sistema més equitatiu.

Assumpta ha dit...

Totalment d'acord amb en PESÉ... la Berta no em farà creure que no s'adona que el 90% de les vegades va a veure en JAN (Laporta?) :-DD

Quim Soler ha dit...

Home (o dona), Assumpta,

aquest enigma, jo no l'hagués classificat com a matemàtic i tampoc com a difícil.

Trobo que és més de lògica que de matemàtica.

I pel que fa al grau de dificultat, suposo que és una cosa subjectiva i que també depèn del dia (només de llegir l'enunciat he vist per on anava la solució, però un altre dia amb el mateix enigma li hauria pogut donar cent voltes i no trobar-ne el desllorigador).

I jo també crec que na Berta és una mica "cabroneta", li agrada més en Jan que en Pol, però no s'atreveix a dir-li-ho.

Assumpta ha dit...

Has de pensar, QUIM, que a mi la paraula "matemàtic" ja m'espanta ;-))

Per lògica és pot deduir que l'horari dels trens influeix en el resultat final, però si no saps matemàtiques no pots arribar a la conclusió aquesta del "minut" (un senzill i petit minut pot provocar un drama sentimental!! hehe)

Ara bé, també és cert que hi ha dies que aviat veus per on va la cosa (o l'enigma) i altres ho tens allí al davant i no ho veus :-)

Si jo fos en POL, miraria de buscar una altre xicota i oblidar la BERTA (al cap i a la fi, tampoc és tan maca) :-DDD

Sergi ha dit...

Per començar, una salutació sentida a en Pol perquè la Berta el té a dues veles, i ja sabem a què hi va la Berta a veure els dos nois...

Per altra banda, no cal complicar-se la vida amb tants càlculs, el que no sap la Berta és que Renfe té problemes continus amb la línia del sud i el seu servei només es garanteix en un 10%. En canvi, la línia del nord funciona estranyament bé, tot i que ve amb retard, això sí.

Mireia ha dit...

Si en Pol fa preguntes tant díficils no m'estranya que no el visiti!

Ferran Porta ha dit...

La meva resposta anava en la línia de la d'en XeXu: problemes amb la Renfe, és obvi. Perquè trencar-se el cap si està cantat? ;)

Josep B. ha dit...

Tot i que segurament el Quim ja ha donat la solució correcta, jo havia pensat en quan la Berta va a l'estació.

Som animals de costums així que la Berta anirà, normalment a la mateixa hora, minuts amunt, minuts avall.

Si en Pol es queixa que el visita poc vol dir l'hora a la que va la Berta a l'estació s'apropa més a l'hora en que ha de sortir el tren del Nord que no pas el del Sud.

Poso un exemple:

La Berta va a l'estació entre les 20:25 i 20:35

El tren del Nord surt entre les 20:29 i les 20:31 i el del Sud entre les 20:34 i les 20:36

A simple vista queda clar que hi han més possibilitats que la Berta Agafi el tren del Nord que no pas el del Sud.

De totes maneres, jo del Pol em buscaria altra xicota, si pot ser que no ahgi d'agafar el tren.

lolita lagarto ha dit...

segur que si en Jan visqués al sud i en Pol al nord la Berta aniria sempre cap al sud.... està claríssim que no és qüestió de punts cardinals..!

Mortadel.la ha dit...

I és que les dones. Lita, ens quiem per la intuïció! No hi res com ser dona.
Ni punts cardinals ni horaris, ves!
Jo ho tindria molt clar. Cap a veure en Pol!

Mortadel.la ha dit...

En Jan està ocupat!

McAbeu ha dit...

Doncs si, en QUIM l'encerta a la primera. Felicitats!

Us copio aquí la solució del LLIBRE que ho explica un mica més: 272.- Si les visites a en Pol son el 10% vol dir que en el marge de 10' que hi ha entre tren i tren quan arribem a l'estació tenim 9' de marge per pujar al del nord i només agafaríem el del sud durant 1'. Per que això passi els trens han de sortir cap al nord a les 8:00, 8:10, 8:20... i cap al sud a les 8:01, 8:11, 8:21... i així només podem anar a veure a en Pol quan arribem en el minut que hi ha entre la sortida dels dos trens, en qualsevol altre minut el tren que surt primer sempre és el que ens porta a veure a en Jan.

Per cert, la BERTA està molt dolguda amb alguns de vosaltres que desconfieu tan de la seva bona fe i equanimitat. :-DD

Assumpta ha dit...

Ostres, BERTA, perdona, però és que la veritat resultava estrany que no fossis conscient de la diferència tan gran en el resultat de les teves visites... De totes formes, jo els diria que PER QUÈ NO VENEN ELLS?? Un que baixi i l'altre que pugi i us trobeu al teu poble (que hi ha VIENA) i aneu a fer un bon berenar... els croissants són força bons!! :-DDD

McAbeu ha dit...

Em penso que us agradarà saber que els tres amics han fet cas a l'ASSUMPTA i, just a aquesta hora, estan berenant al Viena de Ciutat Central.
Na BERTA vol estudiar amb els dos nois els nous horaris de visites, en POL està content perquè realment s'estava fent una injustícia amb ell i en JAN m'ha encomanat que us digui que, una altra vegada, us fiqueu en els vostres assumptes i a ell el deixeu tranquil. ;-DD

Assumpta ha dit...

Crec que en JAN deu estar una mica empipat amb tots nosaltres... ara bé, si només són amics, ha d'entendre que les coses són mes justes així :-DD

Sergi ha dit...

Que dieu, que ara fan menage a trois??

Carme Rosanas ha dit...

je, je, je... mira que m'ho passo bé llegint els comentaris! Sou tots plegats molt divertits!

Publica un comentari a l'entrada