GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 13 de juny del 2009

Enigmes de la vida (6) - TEORIA DE LA RELATIVITAT


Com explicaríeu la Teoria de la Relativitat d'Einstein a un nen?. Jo ho vaig haver de fer l'altre dia a causa d'aquesta joguina que veieu a la foto. Es tracta d'un regal dels que surt al menú infantil dels McDonalds, els famosos Happy-Meal's, i com veieu consta d'una figura de l'Albert Einstein amb una targeta explicativa que us transcric (i tradueixo) a continuació:

ALBERT EINSTEIN (14 de març 1879 - 18 d'abril 1955)
El famós científic Albert Einstein va néixer a Alemanya i es conegut principalment per la seva Teoria de la Relativitat (e=mc²). Fins i tot va obtenir guardons per tot el seu extens treball i descobriments. Una de les assignatures favorites d'Einstein al col·legi eren les matemàtiques!.
Si algú t'anomena Einstein, has de donar-li les gràcies
perquè significa que ets un geni!.
Introdueix aquesta targeta per observar com el seu cap puja i baixa!.

Encara que només es tracta d'una promoció d'una pel·lícula de Hollywood (“Noche en el Museo 2”) i que serveix per vendre hamburgueses, em va sorprendre gratament que aprofitin aquestes joguines per apropar la ciència i alguns coneixements a la canalla.
És evident que el text de la targeta no és extens ni d'alt nivell, però es que no ho ha de ser ja que va dedicat als nens. També sé que la majoria d'aquests nens ni se la llegirà i la farà servir només per introduir-la per la ranura corresponent que fa que el cap de l'Einstein pugi, l'has de fer baixar tu mateix i tornar a introduir la targeta perquè torni a pujar (molt em temo que en l'època de les video-consoles aquest divertiment no pot entretenir un nen més de 1 minut), però només que n'hi hagi algun que s'ho llegeixi i com va ser el meu cas li pregunti a algú: Què és la Teoria de la Relativitat? i Què volen dir aquestes lletres? , doncs benvinguda sigui!

Per cert no sé si me'n vaig sortir perquè ni jo mateix entenc massa això de la Física Teòrica, li vaig dir que les lletres volen dir allò de que l'energia és igual a la massa per la velocitat de la llum al quadrat (que segur que no va entendre) i que la Teoria de la Relativitat vol dir que les coses depenen de qui i com les observi (un mateix objecte serà a la dreta o a l'esquerra de la taula segons de quin costat de la taula t'ho miris o que en un cos que es mou podem percebre aquest moviment de diferents maneres segons on estem situats) i que Einstein va trobar les fórmules matemàtiques que ho demostren.
Explicat així sembla que ho va mig entendre però devia pensar que per arribar a aquestes conclusions no calia ser un científic famós que “fins i tot va obtenir guardons per tot el seu extens treball i descobriments”. Costa explicar les coses i encara més quan tu mateix no les entens del tot!

Per altra banda, he de reconèixer que no vaig gairebé mai als McDonald's (els McAbeu's no tenim gaires bones relacions amb aquesta branca de la família) i per això no se'm va acudir un exemple més clar de la RELATIVITAT que trobem sovint en aquests restaurants. Les hamburgueses també varien segons l'observador, per comprovar-ho aquí teniu una foto d'un d'aquests entrepans segons el cartell anunciador i segons la realitat.


Es demostra que tot és relatiu, no?

14 comentaris:

JJMiracle ha dit...

Em critiques l'Elegido i portes la família al McDonald's? ;-D "Desde luegu"…

No negaré, però, que aquesta iniciativa té coses bones.

Un altre exemple bastant clar de la teoria de la relativitat, extret de Viquipèdia: "Quan nosaltres viatgem en un tren i tirem una pilota amunt, ens torna a caure a la mà sense quedar-se enrere, i el que veiem des de dintre el tren és que fa un moviment rectilini amunt i avall. Per contra, si ens ho mirem des de l'andana, veurem que la pilota descriu una paràbola (una trajectòria corba), ja que se sumen el moviment horitzontal del tren i el de la pilota que puja i que baixa."

captaire ha dit...

1. McDonald's... uuufff! Fa anys que em nego a entrar-hi. Abans prefereixo un "bocataxoriço" a qualsevol bareto cutre. Però ja fa dies que el meu fill em diu que li agradaria anar-hi, i em temo que acabaré cedint.

2. Cal reconèixer que l'hamburguesa de l'esquerra té més bona pinta, però... qui té una boca prou grossa per poder-li clavar queixalada?

3. Els nens són especialistes en preguntes matadores. Coses que un adult té perfectament assumides, sovint ens costa explicar-ho a un nen quan ens pregunta. L'altre dia el meu fill de 5 anys em va preguntar quin era l'últim número. Li vaig dir que no hi ha un últim número, que no s'acaben mai. "Perquè?" em va dir. Vaig haver de pensar-m'hi una mica per dir-li que per molt gran que sigui un número, sempre li podràs afegir un de més... I aquesta era senzilla, si em demana per l' e=mc2 em mata!

4. Hi ha un llibre que està força bé per entendre la teoria de la relativitat (més fàcil pels que són de ciències que pels que sóm de lletres), ho explica fàcil i entretingut. És "La paradoja de Einstein y otros misterios de la ciencia resueltos por Sherlock Holmes" de Colin Bruce. (em sembla que no existeix versió en català)

McAbeu ha dit...

P-CFACSBC2V: TOUCHÉ! ;-D. De totes maneres he de dir en descàrrec meu que no vaig ser jo qui va anar al McDonalds. La joguina la tenia a casa el fill d'un conegut meu i em va cridar l'atenció, li vaig preguntar al nen si sabia qui era aquell personatge i va ser aleshores quan va treure la targeta que us he ensenyat i vaig haver de recordar les meves classes de física.
I molt bé per l'exemple que poses, és cert que és força clar.

CAPTAIRE: Jo no tinc fills però t'entenc perfectament. De totes maneres està molt bé que la canalla sigui curiosa i pregunti les coses, encara que ens posi en algun embolic.
L'hamburguesa de l'esquerra només és virtual i cap boca, per grossa que sigui, la pot abastar.
No conec el llibre que dius però el tindré en compte, ni que sigui per mi. M'agrada llegir sobre temes de ciència a nivell divulgatiu.
I fes-te a l'idea que si el teu fill vol anar al McDonalds hi acabaràs anant, hi ha coses que es poden retardar però no evitar :-D

zel ha dit...

La foto del final és el que més bé entendrien els nens ....i molts grans!!!

Però jo no vaig mai als mcDonalds, així que no puc jutjar res.

petons!

McAbeu ha dit...

ZEL: Ja ho diuen que una foto val més que mil paraules. :-DD
Un petó per tu també!!

kika ha dit...

si noi, les dues fotos últimes són boníssimes... i perfectes per la teva explicació!

Assumpta ha dit...

Mai he sabut què vol dir la Teoria de la Relativitat... però estic segura que és important!! :-))

Us recomano el Viena, mil vegades millor que el McDonalds ;-)

Com a representant del "Sector de lletres" de Participants Constants en l'Intent de Resolució d'Enigmes de Can McAbeu, vull posar de manifest que el lingüista Jesús Tuson que una imatge NO val més que mil paraules (de fet, té un llibre amb aquest títol) :-)

L'hamburguesa de la foto està una mica... aixafada... jejeje

Assumpta ha dit...

M'he deixat la paraula "diu" jeje

"...el lingüista Jesús Tuson DIU que una imatge NO val més que mil paraules." :-))

McAbeu ha dit...

KIKA: És veritat, les fotos demostren que la realitat que ens volen fer veure sovint està força maquillada.

ASSUMPTA: Accepto la moció de la portaveu del sector de lletres i, consultades les fonts, donem per bo el raonament del lingüista J. Tuson en el sentit que una imatge mostra un fragment de la realitat però la realitat completa només es pot explicar amb paraules. Citant al mateix Tuson: "Unes poques paraules ben avingudes valen molt més que un munt d'imatges".
Com ja podeu suposar per dir això he mirat a Internet qui era aquest J. Tuson i entre les web consultades m'ha sortit aquesta (és un treball del Rincon del Vago, fixeu-vos si us plau en la traducció al català del títol del llibre)

Alasanid ha dit...

Ara fa uns quants anys que no en trepitjo cap de McDonalds.

Em sembla que també pots aplicar una altra cosa de la relativitat al McDonalds, el preu de l'hamburguesa és absolut, és igual per a tots els observadors, ja siguin els que veuen l'hamburguesa de la dreta com la de l'esquerra.

McAbeu ha dit...

ALASANID: Ja que parles del preu de l'hamburguesa, no sé si coneixes l'Índex BigMac.
Es tracta de una taula dels preus d'aquesta famosa hamburguesa als diferents països de tot el món i que segons els seus creadors, el setmanari The Economist, serveix per comparar el nivell de vida i el poder adquisitiu d'aquests països.
La podeu veure AQUÍ

Assumpta ha dit...

Palavres!! jijiji... Mare meva!! :-))

Jo no he llegit el llibre d'en Tuson, eh? jajaja
Al Joc Cent d'en Tibau, al blog d'en Pàmies en va sortir un del mateix autor (Mal de llengües) i aquest l'estic llegint ara. A la contraportada cita altres títols de l'autor i aquest se'm va quedar :-))

Però, oi que he quedat bé dient-ho? jajajaja (estic fatal, ric de les meves pròpies ximpleries)

Els del PiT ha dit...

La pel·lícula ens la vam empassar amb la canalla, cosa que no passaria amb l'hamburguesa de l'esquerra que, segons els detectius Oms i Om associats, fa la pinta de ser confeccionada amb materials de formes perfectes, però de consistència plàstica (per poder passar amb nota la sessió de fotografia publicitària...)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: :-D

ELS DEL PiT: No he vist la pel·lícula perquè també em vaig perdre la primera part, i suposo que sense aquesta visió prèvia no entendria l'argument. ;-DD
En quant a la deducció dels detectius Oms i Om Ass. seria correcta en el cas de publicitat de productes normals (com es veu AQUÍ) però en el cas de les hamburgueses la virtualitat i la realitat és confonen, AQUÍ podeu comprovar-ho.

Publica un comentari a l'entrada