GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 8 d’octubre del 2008

011.- Els beduïns i el califa

011.- Un parell de beduïns, Alí i Alò, es troben al mig del desert un home a qui han robat i abandonat. Aquest els diu que és un califa, que té molta gana i que si volen repartir amb ell el menjar que porten quan arribin a la ciutat els recompensara abastament. L'Alí porta 5 pans i l'Alò 3 pans, accepten la proposta i entre els tres es mengen els 8 pans abans d'anar cap a la ciutat, quan hi arriben el califa complint la seva promesa els paga 1 moneda d'or per cada pa (cent vegades més del que valen) però al repartir les 8 monedes li'n dona 7 a l'Alí i 1 a l'Alò. Ha actuat correctament el califa?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS, FELICITATS A ” Albert “

9 comentaris:

NeiL ha dit...

Vejam si l'encerto: El califa reparteix les monedes segons el propietari de cada pa. L'Ali era propietari de 7 pans i l'Alo era el propietari d'un pa. El que jo penso es que s'havien repartit la carrega per a que l'Ali no portes tant de pes. si? :)

macabeu ha dit...

No. Cada bedui era propietari dels pans que portava.

NeiL ha dit...

La pregunta es ¿ha actuat correctament el califa? , donç la resposta es "no". D'aquesta no n'estic massa segur, perque tant de numero em fa pensar que la resposta no ronda fent matemátiques precisament..

macabeu ha dit...

Estas equivocat en les dues coses que dius.
Es a dir, el califa SI ha actuat correctament i la teva feina es demostrar-ho matemàticament abans que el pobre Alò no "foti" foc al palau.

admin ha dit...

Aquest el tinc una mica travessat, tard o aviat caurà :)
Puc contemplar la possibilitat dels préstecs?

macabeu ha dit...

No.
Fred, fred...

gina ha dit...

Crec que Alí li ha donat 3 i mig dels seus pans al califa, i Alò n'hi ha donat mig. Per tant, si recompensa cada pa amb 2 monedes, 3,5X2=7 i 0,5X2=1.

albert ha dit...

A veure, aquest és xungo. Crec que la clau està en el fet que els pans se'ls han menjat ENTRE TOTS TRES.

Se'm fa difíci explicar-ho perquè no sé com escriure trencats però ho intentaré:

L'Alí ha aportat a l'àpat cinc pans dels vuit, que expressat en trencats serien cinc vuitens, i se n'ha menjat un terç (1 partit per tres). Per poder operar amb les fraccions ens caldrà passar els denominadors a vintiquatrens. Ens quedarà doncs, que hi ha aportat quinze vintiquatrens i se n'ha menjat vuit vintiquatrens.

L'Alò ha aportat a l'àpat tres pans de vuit, que expressat en trencats serien tres vuitens, i se n'ha menjat un terç (1 partit per tres). Ens quedarà doncs, que hi ha aportat nou vintiquatrens i se n'ha menjat vuit vintiquatrens.

El terç de pa que s'ha menjat el califa surt del pa de més que han aportat els beduins del que s'han menjat. En el cas de l'Alí la diferència és de set vintiquatrens (quinze menys vuit) i en el de l'Aló és de 1 vintiquatre (nou menys vuit).

En resum, durant l'àpat cada un dels tres començals s'ha menjat vuit vintiquatrenes parts del pa. De les vuit vintiquatrenes parts que s'ha menjat el califa l'Alí n'hi ha aportat set i l'Aló n'hi ha aportat una.

El califa ha sigut d'allò més just, ha pagat amb una moneda d'or cada una de les vuit parts de pa que es va menjar a qui les va aportar.

Uff! espero que estigui bé...

macabeu ha dit...

Albert la teva solució és correcta però m'has de reconèixer que t'has "enrotllat" molt per explicar-la.
La solució resumida seria:
Suposem que tots han menjat igual, per tant cada home es menja 8/3 pans. Així l'Alí contribueix a l'àpat amb 5-(8/3)=7/3, mentre l'Alò ho fa amb 3-(8/3)=1/3 del total del menjar. Si l'Alí hi ha posat 7 vegades més de menjar és lògic que la seva recompensa sigui 7 vegades més gran que la de l'Alò.

Publica un comentari a l'entrada