GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 2 d’octubre del 2024

16è aniversari

Avui XAREL-10 fa setze anys!!


El número 16 està estretament vinculat amb el llibre «Ulisses» de James Joyce publicat l’any 1922. La trama d’aquesta complexa novel·la avantguardista que explora diferents temes i estils literaris transcorre a la ciutat de Dublín durant un sol dia, concretament el 16 de juny de 1904. Sembla que l’autor va triar aquesta data perquè fou el dia que va conèixer Nora Barnacle, qui més tard es convertiria en la seva dona i la mare dels seus dos fills. La coincidència, però, regeix l'univers de Joyce d'innombrables maneres i així, per exemple, resulta que a «The Ulysses Guide: Tours through Dublin, 2a ed. (New Island, 2015)», Robert Nicholson assenyala una dada interessant quan ens parla de l’indret on s’inicia la novel·la, la Martello Tower situada a Sandycove, al comtat de Dublín: "Casualment, l'ordre per a la construcció d'aquesta torre, i d'altres de la zona, tenia data del 16 de juny de 1804". I encara una altra coincidència, el germà de Joyce, Stanislaus, moriria a Dublín també un 16 de juny, en aquest cas de l’any 1955.

No és estrany, doncs, que aquest dia fos l’escollit per a commemorar anualment la vida i l’obra de l’autor irlandès, en una festa de gran rellevància cultural que se celebra a diversos països cada 16 de juny i que s’anomena Bloomsday en honor al protagonista de la novel·la. Una d’aquestes celebracions és l’organitzada a Barcelona per l’Escola Bloom, una escola literària impulsada pels escriptors Borja Bagunyà i Lana Bastašić que fou creada, quina casualitat, l’any 2016.

Per altra banda, setze són també els anys que separen els dos protagonistes de la novel·la, Leopold Bloom i Stephen Dedalus. Al penúltim capítol, aquest fet provoca la reflexió d’en Bloom en el sentit que setze anys abans, quan ell tenia l’edat de Stephen, aquest tenia 6 anys i setze anys després, quan Stephen tindrà l’edat que ell té ara, ell en tindrà 54. Us deixo a continuació aquest fragment concret del capítol "Quins cursos" de l’«Ulisses» de Joyce amb traducció de Joaquim Mallafré:

[...] Quina relació existia entre les edats llurs?
16 anys enrere, el 1888, quan Bloom tenia l’edat actual de Stephen, Stephen tenia 6 anys. 16 anys després, el 1920, quan Stephen tindria l’edat actual de Bloom, Bloom en tindria 54. El 1936, quan Bloom ja en tindria 70 i Stephen 54, les seves edats inicialment en relació de 16 a 0 serien de 17 1/2 a 13 1/2, amb un increment de la proporció i disminució de la disparitat segons s’afegissin anys futurs arbitraris, ja que si la proporció existent el 1883 hagués romàs immutable, concebent que això fos possible, fins aleshores, 1904, que Stephen en tenia 22, Bloom en tindria 374, i el 1920 Stephen en tindria 38 els mateixos de Bloom en aquell moment, Bloom en tindria 646, mentre que el 1952, quan Stephen hauria atès la màxima edat postdiluviana de 70 anys, Bloom, amb 1190 anys de vida i havent nascut l’any 714, sobrepassaria en 221 anys la màxima edat antediluviana, la de Matusalem, 969 anys, mentre que si Stephen continuava vivint fins a arribar en aquella edat l’any 3072 dC, Bloom hauria hagut de viure 83.300 anys, vol dir que hauria hagut de néixer l’any 81396 aC.
Quins esdeveniments podien anul·lar aquests càlculs?
La cessació de l’existència de tots dos o d’un d’ells, la inauguració d’una nova era o calendari, l’anihilació del món i consegüent anihilació de l’espècie humana, inevitable però impronosticable. [...]


Sembla ben enrevessada la lectura de l’«Ulisses», per sort al XAREL-10 no ens compliquem tant la vida i ens limitem només als enigmes i endevinalles que, si bé també ens poden escalfar el cap, potser no ho fan fins a aquest extrem. ;-)
I és així, publicant simples entreteniments, com hem arribat a complir setze anys mantenint el blog en marxa. Tota una fita pels temps que corren i que cal celebrar com cal. Començant, és clar, agraint-vos la vostra presència als que encara seguiu passant per aquí: MOLTES GRÀCIES PER SER-HI!!
I continuant, per no perdre el costum, amb la proposta d’un nou Enigma Especial d'Aniversari que espero que trobeu menys indesxifrable que el text d'en James Joyce. Aquí el teniu:

L'EDAT DE LA MEVA GERMANA

Fa setze anys, jo tenia la meitat dels anys que tenia la meva germana. En canvi, dos anys abans que jo fes els 16 anys la meva germana tenia la meitat de l’edat que aleshores tenia el nostre pare. Circumstància que actualment ens passa al meu pare i a mi. Quant anys té ara la meva germana?