GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 11 de gener del 2021

Joc de Ment - 028

ENDEVINACIÓ CALCULADA



- Una calculadora
o
- Un full de paper i un bolígraf



Aquest joc no requereix cap preparació prèvia.



El mag intentarà endevinar l’edat d’un dels espectadors a partir del resultat d’alguns càlculs aritmètics que la “víctima” haurà de fer en secret. Amb aquesta intenció, el mag facilitarà a l’espectador una calculadora (o un paper i un bolígraf) i li demanarà que segueixi les instruccions següents sense ensenyar els seus càlculs en cap moment:

1. Escriu la teva edat (Per exemple: 52)
2. Multiplica per 2 (52 x 2 = 104)
3. Suma 5 (104 + 5 = 109)
4. Multiplica per 50 (109 x 50 = 5450)
5. Resta 365 (5450 – 365 = 5085)
6. Pensa un nombre natural N menor de 100 (Per exemple: 16)
7. Suma N a l’últim resultat (5085 + 16 = 5101)
8. Digues el resultat final (En l’exemple: 5101)

Arribats a aquest punt, el mag ja sap l’edat de l’espectador i la diu immediatament. Però, per si amb això no n'hi hagués prou, a continuació també endevina el número N que l’espectador havia pensat uns minuts abans.





14 comentaris:

Mireia ha dit...

M'agraden molt aquests trucs matemàtics. Per feina conec a un matemàtic que en fa molts a les seves xerrades i a tothom l'hi encanten

sa lluna ha dit...

Crec que, en aquest truc, el qui té pitjor part és l'espectador i si és un poc lent fent càlcul, ja no et dic res.😉

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

MIREIA: A mi també m'agraden molt. Són "només" càlculs matemàtics però, així i tot,  aconsegueixen sorprendre amb un resultat inesperat que sembla màgic. :-)

SA LLUNA: Sens dubte, l'espectador és qui té més feina en aquest truc. Si es donés el cas que les sumes i les multiplicacions no estan fetes per a ell, aleshores la calculadora esdevé gairebé imprescindible si volem que la cosa rutlli. :-))

Carme Rosanas ha dit...

A mi també m'agraden molt aquests trucs matemàtics!
Sempre provo si els entenc, però em costa molt d'entendre perquè passa això, però...

Avui a mi no em funciona... ho he provat amb la meva edat

68
x2 = 136
+5 = 141
x 50 = 7050
-365 = 6685

Si em penso el número 25

Queda 6710 67 / 10 faria 77 (coi, ja m'han fet més vella de cop)

El 25 sí que quadra 10+15= 25

I amb l'edat del meu home tampoc em funciona... què faig malament?

McAbeu ha dit...

CARME: L'error és que sumes "10" a la primera parella de números i n'hauries de sumar "1". El teu resultat final és 6710 i, per tant, l'edat resulta de la suma 67 + 1 = 68 i el número pensat de 10 + 15 = 25. ;-)

Sergi ha dit...

He hagut de calcular-m'ho amb la meva edat per creur-m'ho. I sí sí, funciona. Quines coses. I mira que he intentat pesar un número alt al final per veure si així comprovava l'excepció, però ni així me n'he sortit de posar a prova el truc, hahaha.

Pons ha dit...

Tens 52 anys? Per la teva foto de perfil sembles més vell :P

Quan et fan multiplicar per 2 i després per 50 ja es veu que et fan multiplicar per 100 i això et deixa la teva edat en els dígits dels centenar i els milers, llavors la suma i la resta estan una mica per ofuscar el truc.

Aviso que si li fas el truc a una persona centenària o gairebé centenària la cosa no surt bé perquè passes a tenir cinc xifres i llavors la cosa es complica.

McAbeu ha dit...

XEXU: Sí que funciona, però has fet bé de provar el truc que no se sap mai. ;-)


PONS: L'edat de 52 anys és l'exemple que donaven al recull d'on vaig treure el truc i vaig voler mantenir-lo igual. Jo tinc algun any més... però no tants com aparenta la meva imatge de perfil. 
Exacte, el "truc" és just aquest que expliques, però jo trobo que s'aconsegueix dissimular-ho prou perquè el joc funcioni força bé.
Discrepo, si fas el truc a una persona de més de cent anys és cert que el resultat final tindrà cinc xifres, però els càlculs surten igual de bé. En aquest cas només has de tenir en compte que el primer grup de xifres que agafes per trobar l'edat ha de ser de 3 números i no de 2. Passa una cosa similar si li fas a un nen, si és massa petit el resultat final només tindrà tres xifres i aleshores aquest primer grup que tries haurà de ser d'un sol número, però el truc segueix funcionant.

Pons ha dit...

Ben discrepat, no m'hi havia fixat. Però segueixo buscant pegues, per exemple que s'hauria d'aclarir en el pas 6 que N hauria de ser positiu.

McAbeu ha dit...

PONS: Tens raó, N ha de ser un enter positiu (un nombre natural de tota la vida, vaja). Ja ho he especificat al post. Gràcies!

xavier pujol ha dit...

Veig que el 2021 t'agafa en forma Mc. Endavant!

McAbeu ha dit...

XAVIER: No tirar endavant amb el blog, no és una opció... ara com ara. ;-)

artur ha dit...

Està molt bé !. Jo el coneixia i el recordo de una manera més senzilla, que també sortia i feia bon efecte, però no em facis dir com era exactament....;)
Salut !

McAbeu ha dit...

ARTUR: Hi ha moltes variacions d'aquest mateix joc matemàtic. El mateix efecte es pot aconseguir partint de càlculs ben diferents que podem complicar més o menys, però sempre mirant de despistar a la "víctima" perquè no vegi venir la "sorpresa final".

Publica un comentari a l'entrada