GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 9 d’octubre del 2019

SALT DE CAVALL

Al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna – 1991), Màrius Serra dona la següent definició de SALT DE CAVALL:

Joc de graella que enclou una frase oculta en els seus quadrets, que normalment resulta ser una dita popular.

Per descobrir-la, cal reproduir els moviments del cavall dels escacs.

Hi ha una variant més senzilla anomenada PAS DE REI en la qual, òbviament, cal reproduir els moviments del rei dels escacs.


Com a exemple, us proposo un passatemps que he elaborat jo mateix barrejant les dues variants d'aquest joc.

Si us ve de gust jugar-hi, heu de començar per la primera casella de dalt a l'esquerra (la que té la figura del cavall) i resseguir el tauler fent el moviment d'aquesta peça dels escacs fins a arribar a la casella on hi ha la figura del rei. A partir d'aquí, heu de canviar de pas i, movent-vos com el rei dels escacs, heu de recórrer les caselles que falten per completar l'escaquer.

Si feu els moviments correctes i aconseguiu resseguir totes les caselles del tauler sense repetir-ne cap, descobrireu un fragment literari de MANUEL DE PEDROLO i el títol de la novel·la d'on l'he tret. Aquí el teniu:








11 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Als anys 70 i 80's vaig llegir molt Pedrolo, però tot i saber el moviment del cavall, no avanço gaire.
"No vaig ni a ti...?

McAbeu ha dit...

XAVIER: Jo continuo llegint Pedrolo actualment però jo diria que això no és gaire avantatge per trobar la solució. No es tracta de recordar el fragment literari, es tracta de descobrir-lo tot "saltant". ;-)
Et puc dir que sembla que comences bé (el "No vaig" és correcte) però si després no trobes com continuar potser seria una bona opció tirar enrere i fer saltar el cavall cap una altra banda. A veure si hi ha més sort. :-)

Pons ha dit...

Ui quina mandra fer saltar el cavall, m'agraden més els passatemps de lògica, encara que segueixin una lògica estranya.

PS: sobretot no donis rètol vermell a qui et digui el fragment que llavors no tindré el 100% dels rètols de l'any!

Carme Rosanas ha dit...

No vaig saber com...

Carme Rosanas ha dit...

O
"No vaig saber mai com...."

McAbeu ha dit...

PONS: M'apunto que l'hípica no t'acaba de fer el pes. ^_^

No pateixis, els rètols vermells són cosa del LLIBRE i ell, després d'aquesta aparició puntual per celebrar l'aniversari del blog, segueix gaudint d'una merescuda jubilació... fins que el torni a cridar. ;-)

McAbeu ha dit...

CARME: Sembla que avances una mica més que en XAVIER però sospito que si t'atures només amb quatre paraules, és perquè no s'albira una sortida clara al camí que has elegit. Com li he dit a ell, això és la prova que cal tirar enrere i provar-ne un de nou.

No vull donar pistes perquè els passatemps no en porten mai, per tant només faré dos aclariments.
El primer es refereix al "MAI" que el formes unint dues caselles "ma"+"i", això no seria correcte perquè "mai" és una paraula monosil·làbica i, en cas de sortir-hi, ocuparia una única casella.
El segon va sobre el "VAIG". He confirmat, contestant a en XAVIER, que la solució comença per "No vaig" però des del primer "NO" podem anar a dos "VAIG". Recordant-te allò que em vas dir tu mateixa l'altre dia, m'atreviria a dir que no "t'encallis" fent-ne servir només un... mira, al final, sí que us he donat una pista. :-))

Sergi ha dit...

M'està a punt d'explotar el cap i no acabo de trobar el començament, però em sembla que puc llegir "...de tornada al seu univers ni el...". Va que ja queda menys!

McAbeu ha dit...

XEXU: Diuen que sempre és millor començar pel començament però, en aquest cas almenys, fer-ho a mig camí també pot anar bé. Com a mínim, per anar eliminant caselles. Bona feina! ;-)

Sabíem que el text de Pedrolo comença per "No vaig..." i ara tu encertes que una mica més endavant també inclou: "... de tornada al seu univers, ni...". Aquest "el" que afegeixes no és correcte perquè just darrere d'aquestes sis paraules que tu trobes, van les tres que va descobrir la CARME: "... vaig saber com....

Doncs això, que ja queda menys. Ànims!!

Ada ha dit...

“No vaig ti...? “ qué difícil!

McAbeu ha dit...

ADA: No és fàcil, certament. A mesura que s'intenta avançar, es multipliquen les opcions i costa triar la bona. L'única manera de fer-ho és utilitzar el mètode de prova i error. Si després d'aquest "TI" no trobes res que s'hi avingui, és qüestió de tirar enrere i tornar-ho a intentar. Sort! :-)

Publica un comentari a l'entrada