GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 14 de març del 2016

780.- Assortiment d'hambugueses

780.- Un carnisser ven hamburgueses de tres tipus: de carn de porc, de carn de vedella i de carn de pollastre. Aquest últim mes ha venut 70 hamburgueses de porc, 60 de vedella i 50 de pollastre. Entre els seus clients, 17 n'han comprat tant de porc com de vedella, 15 n'han comprat de vedella i de pollastre, 16 en compren de porc i de pollastre i, per últim, trobem que 3 dels seus clients entren en tots aquests grups perquè compren les tres classes d'hamburguesa. Podeu calcular quants clients en total li han comprat hamburgueses aquest mes passat suposant que cada client només pot comprar una hamburguesa de cada classe?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

12 comentaris:

xavier pujol ha dit...

51 clients

jo rai! ha dit...

Jo és que sóc vegetarià...

Sergi ha dit...

A mi me'n surten 126. Els 17+15+16+3 de l'enunciat més els que compren només un tipus d'hamburguesa que serien 34, 25 i 16, fent les restes corresponents.

jo rai! ha dit...

Vegetarià i tot no m'ho sé plantejar (potser justament per això de la falta de pràctica....) perquè trobo que, en primera instància, si cada client només pot comprar una hamburguesa de cada, hauriem de partir de 70 clients com a mínim que han comprat les 70 de porc i aquí afegir els que n'han comprat de les dues altres menes però no de porc, o sigui 15. Segons la meva percepció la resta de combinacions de compra seria irrellevant, però sembla evident que així no sortirien els números (o potser sí, jo no ho sé veure!) Com es diu aquell estri calculador d'en Pons?

McAbeu ha dit...

XAVIER: Comptes els clients que compren dues o tres classes d'hamburgueses però no tens en compte els que n'han comprat només d'una i per això el teu resultat no és correcte.

SERGI: El teu plantejament sí que és correcte però no tens en compte allò de que els compradors de tres classes d'hamburgueses també entren en els grups dels que compren dues hamburgueses que ens diu l'enunciat. Només és qüestió de refer els teus càlculs per trobar la solució del LLIBRE.

JO RAI!: Per fer els càlculs pots pensar que les hamburgueses són de tofu ;-). El cas és que tens raó que per trobar la solució necessitem sumar els clients que només compren una de les hamburgueses, els que en compren dues i els que en compren tres.

Anònim ha dit...

A veure si ara que aprofito que el Sergi també s'equivoca ho puc treure jo :P

Clients que només compren una hamburguesa
Porc 70 - 17 - 16 = 37
Vedella 60 - 17 - 15 = 28
Pollastre 50 - 15 - 16 = 19
Total = 84

Ara sumem els 17+15+16 + 84 = 132

132 clients, pot ser?

McAbeu ha dit...

PONS: T'hi apropes més però encara no trobes la solució del LLIBRE.

Com he dit abans, la solució correcta sortirà de la suma dels clients agrupats segons compren 1, 2 o 3 hamburgueses. Tenim clar (ens ho diu l'enunciat) que els que compren les tres classes d'hamburgueses són 3, el que no us acaba de sortir (fins ara almenys) són els que en compren dues i per calcular correctament els que en compren una necessitem primer aquesta dada... que segur que ara sí sortirà, no?. ;-)

Anònim ha dit...

Ahm, potser que em faltin sumar aquest 3 clients que els he descomptant en els tres casos i siguin 135 clients?

jo rai! ha dit...

O restar-los i siguin 129...

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE: Com que tenim 3 clients que compren dels tres tipus d'hamburguesa, resulta que els que en compren exclusivament de dos classes seran: 17 - 3 = 14 que n'han comprat de porc i de vedella, 15 - 3 = 12 que n'han comprat de vedella i de pollastre i 16 - 3 = 13 que en compren de porc i de pollastre.
Per calcular els que compren només hambugueses de porc hem de restar del total d'hamburgueses de porc venudes (70) els que n'han comprat de porc i vedella (14), els que n'han comprat de porc i pollastre (13) i els que n'ham comprat de tres classes (3), per tant 70 - 14 - 13 - 3 = 40. De la mateixa manera calculem els que compren només hamburgueses de vedella (60 - 12 - 14 - 3 = 31) i els que en compren només de pollastre (50 - 12 - 13 - 3 = 22).
El nombre total de clients sortirà de la suma dels que compren una classe d'hamburguesa més els que en compren de dues classes més els que en compren de tres: 40 + 31 + 22 + 14 + 12 + 13 + 3 = 135


Resposta que coincideix amb la que dóna en PONS. Felicitats!! :-))

Anònim ha dit...

Avui per celebrar-ho soparé hamburguesa! Però no se si de porc, vedella o pollastre...

McAbeu ha dit...

PONS: Saber-ho abans de menjar-te-les té una importància relativa, és més preocupant si continues sense saber-ho després de sopar. Ja ens ho diràs...

Publica un comentari a l'entrada