GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 19 d’octubre del 2015

741.- La parella perfecta amb rellotges imperfectes

741.- Anna i Benet són parella. Es porten un any de diferència, un dels dos va néixer l'any 1982 i l'altre és del 1981 o del 1983, no ho sabem. El que si sabem és que ella va néixer al mes de març i ell al gener. Quan es van conèixer es van comprar dos rellotges de busques, un per cadascun d'ells, que ja no es posen perquè cap dels dos marxa gaire bé però que els agrada continuar mantenint en funcionament com un bonic record de parella. El rellotge de l'Anna es retarda 10 segons cada hora i el de Benet s'avança 10 segons cada hora. Fa anys, el dia de l'aniversari d'en Benet, tots dos van posar els seus rellotges a l'hora exacta a les 12 del migdia i ens diuen que, sense tocar-los més, no van tornar a marcar la mateixa hora fins el dia que l'Anna va fer els 21 anys. Sabent això podeu dir-nos les dates de naixement de l'Anna i d'en Benet?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Consol "

9 comentaris:

Consol ha dit...

L'Anna va néxier el 31 de març de 1983 i en Benet l'1 de gener de 1982.
Degut al retard i a l'avenç dels seus rellotges respectius cada dia hi ha una diferència de 8 minuts. Es necessitaran 90 dies(720 minuts per donar una volta sencera de les busques dividit per 8 minuts de diferència) perquè ambdós rellotges tornin a marcar les 12 (de fet un marca les 12 del migdia i l'altre les 12 del vespre) L'any 2004 va ser any de traspàs i per aquest motiu va haver-hi suficients dies. Si l'any 2004 l'Anna va fer 21 anys vol dir que va néixer al 1983.

RGM ha dit...

Espero que la Consol ho hagi encertat. Sobretot per no haver de pensar més. Perquè és interessant però fa una mandra...

Sergi ha dit...

Molt bé, Consol! M'ha agradat aquest enigma perquè és rebuscat però no cal llegir la ment de qui l'ha escrit.

Per acabar-ho de complicar es podria haver creat un enunciat que donés una ambigüitat entre 2000 i 2004. I semblaria que té 2 solucions però... No! 2000 no va ser any de bescanvi!

Consol ha dit...

Jo també espero no haver-me equivocat amb els càlculs perquè la idea és bona.

xavier pujol ha dit...

Encertar això és de matrícula d'honor!!
Tenen fills l'Anna i el Benet?

McAbeu ha dit...

CONSOL: La teva resposta és ben correcta i el plantejament que fas gairebé també, però comets un error. Perquè el rellotges tornin a marcar tots dos les 12 han de passar 180 dies (i aquell dia, a les 12 del matí, tots dos marcaran les 12 de la nit). És cert, en canvi, que la primera coincidència l'hauran tingut el dia 90 quan, a les 12 del matí, tots dos marcaran les 6 (el que avança marcarà les 6 de la matinada i el que es retarda marcarà les 6 del vespre) per tant el resultat final que dones és, com he dit, ben correcte i t'emportes el rètol vermell. Felicitats!! :-))

CONSOL: Mandra, mandra... no es pot venir amb mandra a aquest blog. :-DD

SERGI: No l'havia sentit mai l'expressió "any de bescanvi" per referir-se a "any de traspàs", no sabràs per casualitat d'on prové?

XAVIER: Per saber si tenen fills o no, haurem d'esperar que protagonitzin un altre enigma i que aquest parli de descendència. :-)))

Aquí teniu la solució del LLIBRE: Primer cal saber quant de temps ha de passar per a que els rellotges tornin a marcar la mateixa hora. Ja que el rellotge de l'Anna es retarda tant com avança el de Benet, podem deduir que tornaran a coincidir quan el d'ella s'hagi retardat sis hores i el de Benet s'hagi avançat unes altres sis (en aquell moment ambdós rellotges marcaran les 6 i, evidentment, cap anirà a l'hora). Per tant hem de calcular, per exemple, quant dies han de passar per a que el rellotge de Benet vagi 6 hores avançat. Un avançament de 10 s per hora implica 1 minut cada 6 hores, és a dir, 4 minuts per dia i 1 hora cada 15 dies, per tant seran 6 hores després de 90 dies que és el que s'haurà d'esperar per a que els rellotges tornin a coincidir.
Ens diuen que aquest fet passa un dia del mes de març i l'única possibilitat de que això sigui així és que els rellotges s'hagin posat a hora el primer de gener d'un any de traspàs (haver-ho fet qualsevol altre dia o el dia 1 d'un any normal ens portaria a l'abril o, fins i tot, al maig). En conseqüència, l'Anna fa els 21 anys un any de traspàs que, amb les dades de l'enunciat, resulta que ha de ser el 2004 que surt de sumar 21 a 1983. Així que l'Anna és nascuda l'any 1983 (el 31 de març) i en Benet és més gran ja que va néixer el 1982 (el dia 1 de gener).

Consol ha dit...

Vaja, vaja, així que la coincidència era a les 6 i no a les 12. Era complicat.

Anònim ha dit...

No veig el rètol vermell de la Consol que s'ha guanyat al 95%

McAbeu ha dit...

CONSOL: No era fàcil, certament. :-)

PONS: Si t'hi fixes millor, ara ja el veuràs. :-D (Gràcies per l'avís, company)

Publica un comentari a l'entrada