GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 15 d’abril del 2015

700.- La colla dels quatre

700.- Un grup d'amics que van compartir pis quan anaven a la universitat es reuneixen força sovint per participar junts en diverses activitats esportives i de lleure. Són quatre amics, el pis on es van conèixer era un quart de l'edifici número quatre del carrer i, a més, tots els seus noms tenen 4 lletres cadascun. Per això, en un prodigi d'imaginació, s'han posat el nom de "La colla dels quatre".
I "La colla dels quatre" té actualment entre mans el projecte de córrer a les maratons més importants d'Europa. Ja han participat a les de Berlín i Paris, properament ho faran a les de Londres i Viena, i avui són a Roma. Just ara estan recollint els dorsals i tenen aquesta conversa:
- Mireu, m'han donat el número 6. Tot un luxe, no?, diu un d'ells.
- Doncs a mi m'ha tocat el número 60, diu l'Àlex també força satisfet.
- Quina sort heu tingut, replica en Dick, el meu és molt més alt. M'he de conformar amb el número 601.
- Ara hi vaig jo, a veure quin dorsal em donen!; afegeix en Marc.

No sé a vosaltres però després de sentir aquesta conversa, a mi m'han sorgit dos dubtes que espero que podreu aclarir-me:
1.- Quin número de dorsal li donaran a en Marc?
2.- Com es diu l'amic que ha parlat primer?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! i Sergi "

18 comentaris:

Anònim ha dit...

1.- 6010
2.- El primer es diu Alan.
Després del cafè tornaré a arreglar la resposta

Anònim ha dit...

Canvio la resposta 1.- 6012

Assumpta ha dit...

Doncs jo dic que es diu JOAN, apa! :-P

Assumpta ha dit...

Per cert, la "Colla dels Quatre", no haurien de córrer QUATRE maratons? que fan corrent-ne cinc? :-DDD

Carme Rosanas ha dit...

Doncs jo crec que es diu Pere... i que el dorsal és el 6012, com diu en pons.

Allau ha dit...

Jo crec que es diu Sixt. Del dorsal no en tinc ni idea.

sa lluna ha dit...

El dorsal ho tinc més clar, també voto pel 6012.
El nom...Ponç ;)

McAbeu ha dit...

Tant que li agrada al LLIBRE que raoneu les respostes i tan poc que us agrada fer-ho a vosaltres. :-(

En fi, entenc que els que opteu per contestar la primera pregunta amb el 6012 (PONS, CARME, SA LLUNA) és perquè penseu que es tracta d'una sèrie on cada nou terme es crea afegint un nombre natural consecutiu al terme anterior. Podria ser... però no ho és. :-)

Pel que fa a la segona pregunta, he d'admetre que no acabo de veure quina lògica feu servir per treure els noms (potser el Sixt de l'ALLAU és perquè té el dorsal 6?, o el Joan de l'ASSUMPTA perquè "de Joans, Joseps i ases n'hi ha a totes les cases"? :-D). Ja m'ho explicareu... si voleu. :-)) Tot i així, dir-vos que ni ells dos ni l'Alan (PONS), en Pere (CARME) o el Ponç (SA LLUNA) són el nom que busquem. :-)

Per ajudar-vos una mica, us dic que el mètode per solucionar les dues preguntes de l'enigma és el mateix perquè sabuda l'una, sabuda l'altra (gairebé). Sort! :-))

jo rai! ha dit...

Al darrer li deuen donar el 1100 perquè als altres els hi toquen números iguals que les xifres romanes que tenen els seus noms, o sigui que el primer es deu dir alguna cosa que contingui V i I (i que no pot ser Xavi perquè amb la meva teoria l'hi hauria tocat el 15 i no el 6) però no se m'acut cap nom de quatre lletres amb VI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Potser és italià i es diu Vito? Ai senyor això de no tenir temps!
Ara veig que no caldria que fossin xifres romanes ordenades... aiiiiii que em balla la teoria...
Voto pel Vito i pel 1100 i que sigui el que el Llibre vulgui.

Sergi ha dit...

Impressionant l'enigma perquè la ciutat on corren aquesta marató també és una pista però no ho saps fins que l'has resolt.

Per arribar a la solució he donat moltes voltes. He escrit els números com si fossin en una calculadora a veure si s'assemblaven a lletres. Després de veure que no, he escrit el nom ALEX i li he fet una ratlla horitzontal just pel mig i la part de dalt era quasi com DICK, menys per l'última lletra que era una V i llavors, no sé com, m'ha vingut la idea que V és 5 en números romans.

A partir d'aquí, tot quadra. Mires les lletres del nom, sumes el valor de les que són números romans i et surt el dorsal.

Per tant, Marc seria mil més cent, 1100.
I el primer amic si té un 6, amb 4 lletres, ha de tenir una I i una V. Podria ser Ivan. O Javi.
Si dius que l'Assumpta s'ha equivocat, llavors apostaria per Javi, perquè Ivan és el mateix nom que Joan.

Sergi ha dit...

Em sembla que és l'última vegada que et faig cas i dono tantes explicacions sobre la resposta. Després, es publica el comentari just a sota d'algú que dóna la mateixa resposta i quedes com un inútil.

XD

jo rai! ha dit...

Home, Sergi, no t'ho prenguis aixi! Personalment m'agrada més el teu Ivan que no el meu Vito. ;)

Assumpta ha dit...

Jo m'explico :-)
Davant d'un matemàtic difícil, l'únic que vaig poder fer va ser buscar un nom de quatre lletres que m'agradés, i vaig triar el de JOAN perquè és el nom del meu pare (anava a posar "era", però no, el meu pare es diu Joan i s'hi dirà per tota l'eternitat hehe)
Ja veus, molt poc científic :-)))

Assumpta ha dit...

SERGI, un consell :-)))

Els que som "gats vells" en aquest blog, perquè no ens passi això de fer un comentari tot bonic, amb un munt d'explicacions i tot claret i, mentrestant, mentre anem teclejant, algú ens passi al davant el que fem és fer un comentari molt breu donant la solució i afegint tan sols una línia:
"ara, en un altre comentari, faig l'explicació, publiques i ja està :-DD

Llavors, en un segon comentari t'expliques tan llargament com vulguis ;-)))

McAbeu ha dit...

Aquí teniu la solució del LLIBRE: Ens hem d'adonar, i el fet que siguin a la marató de Roma ens hi pot ajudar, que els números de dorsal corresponen a la suma de les xifres romanes contingudes en el nom de cadascun dels corredors. Així ALEX = L + X = 60 i DICK = D + I + C = 601 per tant la primera pregunta té fàcil solució, MARC = M + C = 1100. Pel que fa a la segona pregunta, com que la única manera de sumar 6 en xifres romanes és (V + I), hem de buscar un nom de 4 lletres que contingui la V i la I, per exemple, IVAN.

JO RAI!: La teoria no et balla gens i la teva resposta és ben correcta. Tant pel que fa al número del dorsal com pel que fa al nom del primer amic que "Vito" compleix igualment les condicions i ningú ha dit res en contra dels noms italians. Felicitats!! :-))

SERGI: Moltes gràcies per fer-me cas i explicar-ho tan bé. Com has vist, la teva resposta és igualment ben correcta i com que encertes el nom que tenia el LLIBRE també et mereixes de sobres sortir al rètol vermell. Felicitats!! :-))
Per cert, no et discuteixo que Joan i Ivan siguin el mateix nom, però segur que tu tampoc em discutiràs que mentre "Ivan" és la solució correcta de l'enigma, "Joan" no ho pot ser en cap cas. ;-)

ASSUMPTA: Gràcies per l'explicació. Tens raó que no has utilitzat un mètode gaire "científic" però sí que té la seva "lògica". :-DD.
De totes maneres, m'atreveixo també a donar-te un consell. No facis tant cas a les etiquetes dels enigmes i juga-hi sense cap prejudici previ. Com hauràs vist, aquest no era difícil perquè demanés grans coneixements en matemàtiques sinó perquè s'havia de caure en el tema dels nombres romans... que no em pots negar que són més de lletres. :-))

Assumpta ha dit...

numeri Romani sint pura lyrics :-DDD

Allau ha dit...

Trobo una certa injustícia poètica que el 6 no li toqués al Sixt; però ja veig que al Sixt li hauria tocat el dorsal 11.

Ho he de confessar: aquest enigma m'ha encantat. Felicitacions al Llibre i al seu Profeta.

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Jo no ho hauria pogut dir millor. :-DDDD

ALLAU: Com segur que ja saps, la poesia i la lògica no sempre van emparellades: :-DD
Moltes gràcies, he de dir que vaig triar-lo especialment per trobar un enigma digne de ser el número 700. M'alegro que us hagi agradat!. :-)

Publica un comentari a l'entrada