GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 22 d’octubre del 2014

655.- Escriu un nombre primer

655.- Pots escriure un número de 9 xifres (format pels dígits 1 a 9, en qualsevol ordre però sense repetir-ne cap) que sigui un nombre primer?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch i Assumpta "

8 comentaris:

Assumpta ha dit...

Aquí esperant a que fossin tres quarts de set per trobar-me amb un matemàtic difícil... La vida, a vegades, és tan complicada...

Assumpta ha dit...

Per tant, la resposta és NO, no puc escriure aquest número :-DD

En tot cas, trobo raríssim que hi pugui haver un número primer taaaaan llarg. Nou xifres és una burrada i segur que algun divisor hi hauria, no?

Anònim ha dit...

justament avui que tinc la màquina de fer nombres primers espatllada!

jpmerch ha dit...

No es pot.

La suma de les 9 xifres, ja que no es pot repetir-ne cap, és 45, que és divisible per 3. Aquesta és la condició per a que un número qualsevol siga divisible per 3, i si és divisible per 3 i no és el 3, no pot ser un número primer.

Assumpta ha dit...

Veus? és el que jo deia, que no es pot... si és que tinc una visió matemàtica de la vida! :-))

jo rai! ha dit...

Té raó en Jpmerch, 45 es divisible per 3 i també per 9 o sigui que... cagada pastoret!
Ara, el que diu l'Assumpta que els números llargs segur que tenen divisors és el que jo poso en dubte.

McAbeu ha dit...

El LLIBRE ens diu: En les condicions de l'enunciat la resposta a l'enigma ha de ser que NO perquè un nombre format d'aquesta manera serà sempre divisible per 3 ja que la suma d'aquests 9 dígits és 45 que és divisible per 3 (i per la mateixa raó també serà divisible per 9) per tant no pot ser un nombre primer.

I aquesta solució, que ens donen perfectament JPMERCH i JO RAI!, és la que fa que el primer s'emporti el rètol vermell d'avui. De totes maneres, estic segur que no li sabrà greu compartir-lo amb l'ASSUMPTA que també encerta la resposta, encara que el seu NO li surt del cor més que del cap. :-))

I contestant la teva pregunta ASSUMPTA, com ja apunta JO RAI!, dir-te que no. Que el fet que un nombre sigui més o menys llarg no és cap garantia de que tingui divisors o no. Segons Mr. Google, l'any passat uns matemàtics dels USA van poder calcular un nombre primer que té 17 milions de xifres (que ja són xifres :-DD).

Assumpta ha dit...

Ostres!! començar el dia d'aquesta manera és un bon senyal!!!
Segur que em passaran disset milions de coses bones!! :-DDD

Gràcies, LLIBRE!!! ;-))

Publica un comentari a l'entrada