GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 21 de març del 2012

410.- Homenatge a Patrick Rothfuss

410.- Patrick Rothfuss (USA, 1973) és un escriptor estatunidenc de gènere fantàstic, autor de la cèlebre sèrie "Crònica de l'Assassí de Reis" ["El nom del vent" (2007), "El temor d'un home savi" (2011) i "Les portes de pedra" (títol provisional, encara no s'ha publicat)]. Aquesta trilogia narra l'autobiografia d'un famós bard, artífex i mag, un aventurer anomenat Kvothe que ens explica la història de la seva vida. Una vida atzarosa i plena d'aventures on és difícil destacar-ne un moment per sobre dels altres donat el gran interès del conjunt.
Malgrat això, jo ho faré per a aquest enigma i us parlaré de com, amb 15 anys, es presenta a les proves d'accés a la Universitat. En Kvothe se'n surt molt bé de les preguntes dels 9 mestres i aconsegueix ser admès a la Universitat. Per superar aquest enigma vosaltres no haureu de fer tant, només cal que contesteu 3 de les preguntes que va haver de respondre Kvothe i us recordo que es tracta d'un examen així que si mireu el llibre, estareu fent trampes.
Les dues primeres preguntes són de Brandeur, el mestre aritmètic de la Universitat:
1.- Si tingués 50 talents d'argent i els convertís en moneda víntica i després novament en talents. Quant tindria si el ceàldim s'agafés el quatre per cent cada vegada?
2.- Tens un triangle. Un costat fa set peus i un altre, tres peus. L'angle entre aquests dos costats fa 60 graus. Quant fa l'altre costat?
L'última qüestió és d'Elodin, el mestre de nominació que aixecant una mà amb el dit índex apuntant cap amunt, pregunta:
3.- Quants dits tinc aixecats?
Els 9 mestres de la Universitat de les terres de La Mancomunitat esperen les vostres respostes.


No és per casualitat que publico avui aquest enigma. Vaig llegir-me seguits els dos primers llibres de la saga, més de 2000 pàgines, per la bona propaganda que n'heu fet alguns blogaires amics i he de dir que va valer molt la pena. Entre aquests blogaires, el més "insistent" celebra avui el 5è. aniversari del seu blog i jo m'he volgut unir a la festa d'aquesta manera. FELIÇ BLOGVERSARI, XEXU!.
(ATENCIÓ: Per la programació d'horaris del XAREL-10, a aquest post li ha tocat sortir de bon matí i per això, involuntàriament, m'he avançat a l'anunci oficial de l'aniversari del BONA NIT i TAPA'T. Esperem doncs al post que en Xexu ha fet per aquest vespre i, com diu ell mateix, no li esvalotem el galliner abans d'hora.)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Joan, Yáiza i Xexu"

14 comentaris:

Sergi ha dit...

Aaaargh! No me'n recordo de res!

A la pregunta 1 haurien de ser 46 talents, però com que els ceàldics són molt agarrats, no sé jo si em quedaria res a la butxaca!

Elodin és un crack, però no recordo aquesta prova! Estic quedant fatal, veus!

I moltes gràcies per la menció, però em revolucionaràs el galliner, i fins el vespre no comença la celebració! No tingueu pressa...

Segueixo pensant en les respostes, que serà una vergonya que jo no l'encerti, oi?

El porquet ha dit...

El jutge de línia està aixecant el banderí! M'has enganxat totalment en fora de joc! No coneixia ni aquest autor, ni els seus llibres. No em sento prou despert per a mirar de resoldre l'enigma... i desconeixia que avui en XeXu fa 5 anys de blog! Quina animalada!

Ara passaré per casa seva!

Ja li pots dir al linier que baixi el cony de bandereta!

El porquet ha dit...

Ai! Ara he vist que estàvem escrivint al mateix temps en XeXu i jo!

Vaaaal, ja m'espero fins a la nit! Ens haurem de posar de gala, no?

Yáiza ha dit...

1- 46 talents, ja que el ceàldic se'n queda dos (el 4%) amb cada canvi.

2- Mmmmmm... Uf, trigonometria. En un altre moment!

3- com a mínim 1 (l'índex que ens ensenya) i com a màxim 6 (comptabt els 5 de la mà que no veiem, que la té sota la taula, el lladre!!!

Hehehe... Sort que encara ho tinc fresc!!

I felicitats, XeXu! Tant com li agraden aquests llibres, segur que li ha fet il•lusió l'enigma!!

Assumpta ha dit...

Cinc anys ja en XEXU?? Doncs MOLTES FELICITATS!! :-))

Quin detall tan maco, MAC!! Llegir-te més de 2000 pàgines per poder fer-li una sorpresa!! Estàs en tot!! :-)) (El meu sant és el 15 d'agost... vols llegir-te "El casalot" de Dickens? hehehe)

Estaré atenta al Bona nit i tapa't aquest vespre... Ais, justament els dimecres és el dia que tinc catequesi, és de 7 a 8 i no arribo a casa fins a quarts de 9... Espero no arribar a "misses dites"...

En quant a l'enigma. Jo he llegit el primer però no el segon..

Vaig a veure si puc amb la tercera de moment.

3.- Si aixeca la mà sencera, té aixecats TOTS els dits, no?

Joan ha dit...

Bufa, a veure...

1.- Em quedaria amb 46,08.
Al primer pas s'aplica el 4% sobre 50, i queden 48. Al segon s'aplica el 4% sobre 48 i queden 46,08.
Un altra cosa seria que el rata del ceàldim em vulgui cisar els cèntims...

2.- Ostres. Cal tirar de teoria del cosinus! Difícil d'escriure aquí... A veure, x al quadrat ho escric com a com x(·2), ok?

x(·2)= 7(·2)+ 3(·2) - 2x7x3 xcos60º
x(·2)= 49+9 - 42 x1/2 = 37
I arrel de 37 és 6.08207...

3.- Assumpta dixit!

McAbeu ha dit...

XEXU: No volia revolucionar-te res, de seguida que m'ho has dit he afegit l'avís al post perquè la gent s'esperi al teu post del vespre. Jo ja passaré pel "Bona Nit" demà (espero que encara quedin canapès) que aquesta tarda no seré per aquí.
En quant a les preguntes, si no n'encertessis cap tindries raó... seria una vergonya. ;-D

EL PORQUET: No passa res, jo mateix no vaig descobrir en Kvothe fins fa un parell de mesos. :-)

YÁIZA: Demà diré quantes n'encertes. :-))

ASSUMPTA: Bé, no vaig llegir les 2000 pàgines per fer-li la sorpresa. Vaig decidir fer-li la sorpresa després de llegir les 2000 pàgines. Així que El Casalot el deixarem aparcat que ara tinc un altre llibre a la vista. ;-D
Com li he dit a Xexu, jo no veuré el seu post fins demà així que també espero no arribar a misses dites. :-))
En quant a l'enigma, no cal haver llegit cap dels llibres per donar les respostes. Demà et diré si encertes la tercera. :-)

JOAN: Has fet molta feina. Demà te'n dic alguna cosa més. :-)

Sergi ha dit...

No havia vist l'actualització del post fins ara, i això que el tinc obert des de primera hora! Com que em poses molta pressió l'he deixat per veure si tinc idees, però he estat treballant i no m'hi he pogut dedicar. Però tranquil, que aquesta tarda em rellegeixo el llibre sencer en un moment i segur que m'emporto el rètol vermell!

T'agraeixo molt el detall, és molt maco, i sobretot que te n'hagis recordat. De moment tothom t'ha fet cas, hehehe. Ah, també me n'alegro de trobar en tu un altre adepte d'en Kvothe, ja som una legió! Però em sembla que seré l'ovella negra i no encertaré res de res... suposo que l'elodin volia dir que tenia els 5 dits aixecats, perquè té la mà alçada, però segur que aixeca algun dit de l'altra mà també!

Pons ha dit...

Justament ara m'estic llegint el temor d'un home savi.

Ja no m'enrecordo dels enigmes així doncs diré:

1) 50-(50*0.04*2) = 46 talents
2) 6 peus i algun trosset, no? no se, tinc la trigonometria rovellada
3) Máxim 6 mínim 1

Jordi ha dit...

Arribo tard però en Joan ha posat les solucions correctes, usant el teorema del cosinus inclòs ;). si ho arribo a saber no faig càlculs :D

Jordi ha dit...

Només puc respondre a la tercera i crec que és el dit del mig perquè les dues preguntes anteriors són tant difícils que no les saps ni tu!

Jo estic esperant a que surti la tercera, perquè després no hi ha manera de recordar-se'n de res.

Ara vaig pel quart llibre de "Joc de trons" (suposo que te l'han recomanat, sinó ja ho faig jo), però és que aquesta té set llibres dels quals li'n quedes dos per escriure!!

Em vaig enganxar els dits amb "La caida de los gigantes" que es veu que també és una trilogia (jo no ho sabia) i m'he llegit la primera part i vés a saber quan sortiran la segona i la tercera. A tot això ja no recordo gairebé res de la primera!

Apa, siau!

MBosch ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
McAbeu ha dit...

XEXU: T'he deixat una mica més de temps per acabar de llegir el llibre sencer que en una tarda era una mica just. A veure doncs si t'emportes el rètol vermell o no. :-D

PONS: Bona feina, al proper comentari dono les solucions.

JORDI (De tot) : Doncs aviat sabrem si en JOAN les encerta totes o no.

JORDI (He omplert la banyera...) : Doncs ets el primer que em parla de "Jocs de trons", ja investigaré una mica més a veure si m'hi enganxo o no, però saber que són 7 llibres ja em tira una mica cap enrere.

MBOSCH: Estic d'acord amb que són llibres molt bons, t'enganxen en la història i et donen ganes de continuar llegint. Jo també espero que surti aviat la tercera part.

McAbeu ha dit...

Bé ha arribat l'hora de donar les solucions i, en aquest cas, el nostre LLIBRE calla per deixar parlar a un altre llibre. Aquí teniu la resposta correcta als tres enigmes:
1.- Encara que no cal calcular cap canvi de moneda, s'ha de veure que n'hi ha hagut dos i que el ceàldim prestador ha de cobrar dues vegades la seva comissió: 50 – 4% = 48 i 48 – 4% = 46'08. Per tant la resposta correcta és 46'08 talents o, com diu el llibre, “46 talents i 8 drabins si és honrat, 46 encara que no ho sigui”.
L'autor doncs dóna dues solucions possibles i això fa que s'emportin el rètol vermell el primer de vosaltres que hagi dit 46'08 (JOAN) i el primer que ha dit 46 (XEXU).

2.- Per solucionar el problema s'ha d'aplicar el teorema del cosinus que permet calcular la mida d'un dels costats d'un triangle coneixent la dels dos altres costats i l'angle que formen. Si anomenem A, B i C als costats i Z a l'angle conegut, tenim que A=7, B=3, C=?, Z=60º i podem aplicar la fórmula del teorema: C^2 = A^2 + B^2 – 2·A·B·cosZ i, d'aquí tenim que C = 6'083 peus o, segons el llibre, 6 peus i 6 polzades.
I això ho calcula perfectament en JOAN.

3.- En Kvothe respon: “Al menys un, probablement no pas més de sis”. I és que s'ha de tenir en compte que tenim dues mans i, per tant, 10 dits amb possibilitats de ser aixecats.
Una resposta que la primera que la dóna és la YÁIZA.

Felicitats a tots!!

Publica un comentari a l'entrada