GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 14 de març del 2012

408.- Es busca un altre savi de la cort

408.- Un rei fa una tria entre els seus súbdits més intel·ligents per nomenar el savi de la cort. Quan queden tres finalistes el rei els ensenya tres barrets blancs i dos barrets negres i els diu: “Us posaré a cadascú un barret al cap i el primer que endevini de quin color és serà nomenat savi de la cort però qui s'equivoqui serà executat immediatament, teniu 5 minuts per encertar-ho”. Per la prova permet que els homes es mirin entre ells, per tant cadascun d'ells veu els barrets dels altres dos. En aquestes condicions i quasi esgotant el temps que tenien, un dels homes encerta de quin color és el seu barret. Pots dir quin home aconsegueix el càrrec de savi i quin raonament ha fet servir?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Allau "

9 comentaris:

Yáiza ha dit...

Bon vespre! Una mica plom, no, aquest rei??

Brrrrb...

Yáiza ha dit...

D'acord... aviam, hi ha tres possibilitats:

BBB - tots tres homes, veuen dos barrets blancs, i això no els permet saber si el seu és blanc o negre.

NNB - En aquest cas, el del barret blanc, ràpidament en veure els altres dos negres, sabria que el seu és blanc, així que s'hi hauria estat 5 minuts, rumiant:

NBB - L'home que el porta negre, no té res a fer. Ara bé, els altres dos en veuen un de cada color. Posem-nos en la pell d'un d'ells. Ell veu un barret blanc, i l'altre negre. Si el seu fos negre, l'altre que porta el blanc n'estaria veient dos de negres, i per tant, ja ho hauria resolt. Així que si no diu res, és que el que té el barret negre en veu dos de blancs, i el que el té blanc en veu un de cada. Per tant, el seu és blanc.

Per mi la bona és aquesta tercera, tot i que no sé quin dels dos homes de barret blanc ho endevina... ni sé si això és important. Aviam, què!

Allau ha dit...

Si no ho poden endevinar de seguida vol dir que cap dels tres veu dos barrets negres. Per tant, queda descartat NNB.

Si fos BBN, qualsevol que veu un barret blanc i un de negre ha de deduir a la força que el seu és blanc.

Com ningú no ho descobreix, vol dir que tots porten barret blanc i el més llest dels tres és el que ho diu.

Yáiza ha dit...

Oh... sempre em quedo curta, amb aquests enigmes. Suposo que l'Allau té raó! Jo m'he quedat a mig raonament...

Carme Rosanas ha dit...

Mira, Mc... jo és que no sóc monàrquica i aquestes històries de reis no em motiven... he, he ,he... bona excusa, per no pensar...

Assumpta ha dit...

Ostres, de veritat que el meu cap es veu incapaç... Donaré la mateixa excusa que la CARME... :-DDD

jo rai! ha dit...

Voto per l'Allau!

Jordi ha dit...

Em pensava que era el mateix però ara me n'adono que no. Tots tres el porten blanc per les raons que explica l'Allau.

McAbeu ha dit...

Un plantejament prou semblant al de l'enigma anterior però alhora prou diferent perquè tingui una altra solució: 408.- El savi de la cort serà el primer que se n'adoni que tots tres porten barret blanc. Si un dels homes veu en els altres dos barrets negres sabria immediatament que ell en duu un de blanc. Si només veu un barret negre al cap d'un dels altres ha de pensar que si ell portés l'altre barret negre, el tercer diria immediatament que porta barret blanc. Si aquesta resposta no s'ha donat al moment és que tots tres porten barret blanc.
En el nostre cas, ALLAU (el primer en adonar-se d'aquesta resposta) no s'emporta un barret blanc però si un rètol vermell. Felicitats! :-))

Publica un comentari a l'entrada