GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 29 de juny del 2011

342.- Els rellotges de saldo

342.- En Jan i en Pol han comprat dos rellotges de saldo, el d'en Jan s'endarrereix 10 minuts cada hora però ell creu que va 5 minuts avançat i el d'en Pol s'avança 5 minuts però ell es pensa que va 10 minuts endarrerit. Si han d'agafar un tren amb el temps just, pots deduir qui té més possibilitats de perdre'l?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme i Jpmerch "

13 comentaris:

magazine.cat ha dit...

Els dos, perquè s'han comprat un rellotge de pixarim :)

Carme Rosanas ha dit...

Però, però... on van pel món amb uns rellotges així, que potser no porten un mòbil com cal que els digui l'hora?

Com que diu difícil, ja veig que es deu haver de pensar molt, eh? però jo crec que si un rellotge s'endarrereix i a sobre et penses que s'avança, com en Jan, arribes tard, segur, segur...

Pilar ha dit...

Ui, la una! Vaig als bancs i desprès hi torno!

Sergi ha dit...

Jo també diria en Jan, perquè anirà més feliç que un gínjol, pensant que té tot el temps del món, però crec que el truc està en que és impossible que un tren de RENFE vagi puntual, els dos el podran agafar!!

Assumpta ha dit...

Doncs entre en Jan i en Pol no en tinc ni idea, però ja us asseguro que si un dels dos fos en Josep Lluís SEGUR que no perdria el tren... sempre arriba amb moooooooolt de temps d'antelació ;-))

jpmerch ha dit...

Jo crec que en Jan, perquè si el seu rellotge va 10 minuts endarrerit farà que arribe 10 minuts més tard del que creu ell, si a més ell pensa que el rellotge va avançat 5 minuts, encara arribarà 5 minuts més tard del que pensa, aleshores, arribarà 15 minuts més tard del que creu.

jpmerch ha dit...

XeXu, t'assegure que com arribes un segon tard, perdràs el tren, perquè RENFE no desaprofita l'ocasió de fotre algú.

Assumpta ha dit...

Bé... el problema del problema és que diu que els rellotges s'endarrereixen o s'avancen "x" minuts "per hora", però no tenim ni la menor idea de quantes hores han passat des de que se'ls han comprat... segons el temps que hagi passat poden creure que són les dotze del migdia i ser les dues de la matinada... no tenim cap referència... per tant, això deu ser un sistema d'equacions amb mitja dotzena d'incògnites que tan sols poden resoldre cervells privilegiats com el propi McABEU o un parell de cracks que a vegades circulen per aquí :-))

Aprofito per dir que en XEXU també mereix el nom en vermell, doncs l'encerta de ple: La darrera vegada que varem anar a Barcelona, per tornar, el nostre tren sortia a les 20:26 i va sortir gairebé les 21:00... això sí, vaig aprofitar l'espera per fer un discurs independentista en anglès a una pobre noia que -innocent ella- m'havia demanat si un dels trens que circulava -amb retard, com tots- anava a l'aeroport. Evidentment, el tren no anava a l'aeroport... quan nosaltres vàrem marxar ella encara esperava... i jo anar dient coses lletges de la Renfe, d'Spain i de com necessitem la independència per no haver d'aguantar aquests patiments.

Gràcies a aquella pobre noia m'ho vaig passar bé i tot :-))

Assumpta ha dit...

Hahaha JPMERCH, això deu passar molt poques vegades, eh? que un tren surti així de puntual :-))... crec que no ho he vist mai, en els mooooolts anys que fa que els aguanto (ecccsss) i he vist de tot... un vagó incendiar-se, goteres dins del tren (això més d'una vegada)... ufff... de tot.

JJMiracle ha dit...

Uf, no sé si ho he entès gaire… A veure, posem que els dos han comprat els rellotges a la 1 del migdia al top manta de l'estació i el tren surt a les 2.

A les 14.00 h, el rellotge del Jan marca les 13.50 h, però es pensa que són les 13.55 h. Per tant, encara té cinc minuts per distreure's i perdre el tren. Si és llest, aquests cinc minuts els passarà a l'andana i, per tant, podrà agafar juuust un tren que, sospitosament per a ell, arriba aviat.

El rellotge del Pol, en canvi, a les 13.55 h marca les 14.00 h (amb la qual cosa arribaria a temps), però es pensa que són les 14.10 h (clar, es pensa que va 10 minuts endarrerit). Per tant, el Pol es pensa que ja ha fet tard, i si no comprova que el tren és a punt de sortir, s'haurà d'esperar.

Partint d'això, suposo que qui té més possibilitats de perdre'l és el Pol, més que res perquè es pensa que ja l'ha perdut. El Jan podria fer com jo i anar cap a l'andana molt abans que surti el tren i, d'aquesta manera, l'agafaria. Ara, si no em fa cas també el perdrà.

Uf, quin rotllo que us he fotut. I segur que estarà malament.

jpmerch ha dit...

A veure Assumpta, que ho he explicat malament. El que jo volia dir és que si arribes prompte el tren eixirà tard, però si arribes tard, ni que siga un segon, el tren eixirà puntual. Açò està comprovat.

Assumpta ha dit...

Hehehe JP, ja t'havia entès :-))
Però és que jo crec que ni per fer la punyeta sortirien a la seva hora... clar que si tu ho has comprovat, llavors ja no dic res... a mi no m'ha passat mai, però potser pugui passar un cop cada deu o quinze anys :-DD

McAbeu ha dit...

Tenint en compte que al món dels enigmes no és Renfe la que s'encarrega dels trens, podem suposar que sempre surten a l'hora. Sabent això el LLIBRE ens diu que Pol arribarà abans i amb temps, en Jan arribarà tard i perdrà el tren.

MAGAZINE: No t'ho nego però no era aquesta la resposta correcta. :-D

CARME: No sé si has pensat molt o poc, però dones la solució. Felicitats! :-)

PILAR: Encara t'esperem, aquests dels bancs donen massa feina! ;-))

XEXU: Doncs tu també l'encertes, malgrat que la Renfe no hi tenia res a veure.

ASSUMPTA: No eren tantes les equacions ni les incògnites. ;-))

JPMERCH: Tu també dones la solució correcta i a més en fas una explicació de com t'ha sortit. Cosa que en un enigma matemàtic, et garanteix una part del rètol vermell. Felicitats! :-)

P-CFACSBC2V: Els teus càlculs també són correctes, encara que al final arribes a una altra conclusió.

Gràcies a tots!! :-))

Publica un comentari a l'entrada