GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 7 de març del 2011

311.- Un cas d'Ellery Queen

Aquest enigma té el relatiu honor de ser el 800è post de XAREL-10, segur que per a ell això no té gaire importància però a mi m'ha fet gràcia fer-vos-ho saber abans que res. :-))

311.- Ellery Queen és el fill d'un inspector de la policia de Nova York al que ajuda en els seus casos d'assassinat. Actualment investiga la mort d'una cantant, l'han trobat al seu despatx morta d'un tret amb una nota que va escriure abans de morir on posa “fa la...”, sembla que el text inacabat és una pista per descobrir l'assassí però els investigadors no saben a qui o a què es refereix. Les altres proves trobades són una còpia mecanografiada del seu testament i el seu diari; aquest està tot escrit a mà, amb una lletra tant atapeïda que dificulta la lectura, menys la pàgina corresponent a cinc dies abans que està tota en blanc excepte la primera línia on posa: “Avui he canviat el meu testament”. Ellery té una idea i aplica una flama al dors d'aquesta pàgina i en uns segons apareix una inscripció feta amb tinta invisible, la inscripció és la mateixa de la nota “fa la...” però no hi ha cap pista de qui o quina cosa fa què o a qui, malgrat això Ellery Queen ja sap com trobar al culpable. Tens alguna idea per solucionar el cas?. (També podries dir, si el coneixes, el títol de la novel·la d'Ellery Queen en que es basa aquest enigma).


Gràcies al comentari de KUDIFAMILY m'ha vingut a la memòria la sèrie "Ellery Quenn" (NBC-1975) que van emetre per TV3 l'any 1986. N'he trobat aquest vídeo que potser us servirà d'inspiració per resoldre l'enigma (o potser no) ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

28 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

De moment no tinc pistes (però tot arribarà, segur). El que sí puc afirmar amb rotunditat, i sense risc a equivocar-me, és que 800 posts són moltíssims. Enhorabona, Mc!

Kudifamily ha dit...

Ostiiiiii, l'Ellery Queen!!!! quant de temps sense saber-ne res... Fa temps, a Tv3 feien una sèrie (parlo de quan anava a l'institut, o sigui que imagina...).

La solució no la sé... però de pas, et felicito pels 800 posts!
Un petonàs, Mac!!!!

Carme Rosanas ha dit...

Jo tampoc en tinc ni idea... Mc i no se'm dóna gaire bé això de buscar pistes, però et felicito pels 800 posts. Sí que ens fa il·lusió de saber-ho i de compartir-ho. I tant que sí!

Mireia ha dit...

jo tampoc en tinc n'hi idea però la sèrie m'agradava molt i felicitats pels 800!

Assumpta ha dit...

MOLTES FELICITATS MAAAAC!!

800 POSTS!! ENHORABONA I A PER 800 MÉS (Com a mínim) :-)))

Ara bé... A tu et sembla bé posar un enigma tan difícil en un dia de celebració?
FA LA?? Què són... les dues notes musicals? I representa que volen dir alguna cosa??

O vol dir alguna cosa si mirem les que NO ha escrit? DO RE MI SOL SI

O hem de barrejar les lletres de FALA?... Lafa? Afal? Alaf?

Té alguna cosa a veure el número 800? és una pista amagada?

I que sigui d'Ellery Queen influeix en la deducció final?

I la nota la va escriure "abans de morir" però quan ja havia rebut el tret o abans de rebre el tret?

I sí... em sona que feien una sèrie que es deia Ellery Queen, però no la mirava (i no sé per què no la mirava... tan que m'agraden a mi les policíaques... què estrany)

Josep B. ha dit...

Primer de tot felicitats pels 800 posts.

El fet que sols una pàgina del diari sigui llegible fa pensar que no ho va escriure ella.

El mateix passa amb la còpia mecanografiada del testament (si la resat és escrita mà ...)

Les dues notes (fa la) em fan pensar en el seu compositor com a possible sospitós.

D'altra banda podríem interpretar-ho com les notes que acompanyen a SOL, les seves coristes.

Em quedo amb aquesta segona opció.

Anònim ha dit...

Si fos una seriació seria: fa (sol) la (si) do -alt-. Ah, ha estat aquell malànima d'en Doalt!!! Ja sabia jo que no em feia gens de gràcia aquell paio ;-)

Felicitats pels 800 i que en siguin moltíssim més.

McAbeu ha dit...

Gràcies a tots per les felicitacions pels 800 posts. Què voleu que us digui, sempre m'han fet gràcia els números rodons! :-))

FERRAN: Jo també n'estic segur que les pistes arribaran, tard o d'hora. ;-D

KUDIFAMILY: Tinc 3 o 4 novel·les de l'Ellery Queen i, basant-me en una d'elles vaig fer l'enigma però no me'n recordava de la sèrie de TV3 fins que m'ho has dit. De seguida he buscat el vídeo que he adjuntat i m'ha vingut al cap que jo també la veia. Fa un grapat d'anys d'això, tens raó! :-))

CARME: No pateixis per trobar o no les pistes, el que importa de veritat és això mateix que dius tu: "Saber que hi som i compartir-ho". I tu, sempre hi ets. :-)

MIREIA: És qüestió d'aplicar el mètode detectivesc... o no. ;-)

ASSUMPTA: Tu si que apliques el mètode detectivesc. :-)) A veure si et contesto totes les preguntes: 1.-Sí que són dues notes musicals, 2.-Saber les notes que falten ens pot ajudar però no cal, 3.- No hem de barrejar cap lletra, 4.- Que sigui el post 800 és una casualitat, res a veure amb l'enigma, 5.- La relació amb l'Ellery Queen és que l'enigma està basat en una novel·la seva, 6.- Ja havia rebut el tret, és la típica nota d'una moribunda que intenta donar una pista però enlloc d'escriure el nom de l'assassí es complica la vida. :-DD

JOSEP B: També et contesto els dubtes: 1.- Tot el diari està escrit per ella, 2.- El testament està a màquina perquè ja ha passat pel notari, 3.- La pista de les notes no va per aquí. 4.- I tampoc per aquí, però aquesta idea del SOL i les seves coristes m'ha agradat per ocurrent.

MONTSELLADO: Malgrat la mala fama de Mr. Doalt, aquesta vegada és innocent. :-DD Però, com li he dit, a l'ASSUMPTA això de mirar totes les notes juntes pot ajudar a resoldre el cas.

A TOTS: L'enigma no ens demana que trobem QUI és l'assassí. El que hem de descobrir és la pista i la deducció que fa l'Ellery Quenn de la mateixa, que després permetrà atrapar-lo.

Mireia ha dit...

Són les inicals de l'assassí? Aquest bon senyor es anglosaxó i la notació allí s'escriu amb lletres? Per tant seria FA és F i La és A.

Posats a dir! :)

Anònim ha dit...

Aquest post fa ballar molt el cap. Primer havia pesat en aquella frase feta que diu " qui LA FA LA paga" però he vist que que hi hagués Fa més La era pura coïncidència.
Per tant de moment jo hem decantaria per l'opinió de la Mireia. Tot i així el testament podria tenir alguna importània i si al cremar una de les esves pàgines amb una espelma cremés sortís Fa iLa voldria dir que l'asessí està mencionat en aquella pàgina.
Si el testament tingués alguna importància podria ser que t'haguessis inspirat en " El misteri del taüt grec" pel fet de l'error mecanogràfic i la importància del testament?

Em sembla que ja he deixat còrrer massa la imaginació...

McAbeu ha dit...

MIREIA: Bon intent però no, no són les inicials de l'assassí.

ANÒNIM: No té res a veure amb aquesta frase feta però no és veritat que sigui una coincidència que les notes siguin FA i LA, tot el contrari. En el que si que tens raó és en que el testament és important però no per això que dius. I tampoc la novel·la en que es basa l'enigma és aquesta que cites. Només un últim prec: Posa un nom, home! (o dona) que no costa res i a mi se'm fa estrany això de parlar amb anònims. ;-)

Assumpta ha dit...

Nyeeeeeeeec nyeeeeeccc xxriiiiiiisssst nyeeeeeeec (so de cervell pensant hehehe)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Ostres!, quanta "grinyolamenta". :-DD
Clar que no m'estranya, és difícil adonar-se del detall que obre la porta a la solució de l'enigma. :-))

Assumpta ha dit...

Quin dia comences a donar pistes "extra"? ;-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: N'he donat alguna, amagada entre les respostes als comentaris, encara que reconec que no gaire clara. Ho deixaré madurar una mica més i si encara no acabeu de trobar per on anar ja diré alguna cosa que us porti pel "bon camí". :-))

Assumpta ha dit...

Hola... no res... passava a veure si hi havia noves pistes que les "amagades" no em donen massa llum... :-))

Jordi ha dit...

Podria ser que com diu en Josep B la nota sol sigui important?
1- Podriem mirar a contrallum com deixa intuir l'anònim per veure si hi ha tinta invisible al testament?
2- També podriem jugar amb l'altre significat de sol, sense ningú, és a dir el vidu?
3- O potser el nombre 5 dels dies que fa que va escriure l'anotació també té alguna importància, ja que sol és la cinquena nota?

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Doncs a veure com va avui. :-))

JORDI: Et contesto les preguntes: 0.- Diríem que la nota SOL és la clau, però no en el sentit que dius tu; 1.- Abans de mirar el testament hem de trobar la pista que ens donen les notes; 2.- No; 3.- Tampoc. ;-D

PISTA DEFINITIVA (o no): Com ja hem dit no és casualitat que la moribunda hagi triat les notes FA i LA per tant hauríem de descobrir quina característica tenen aquestes dues notes que no tenen les altres 5 de l'escala.

Assumpta ha dit...

Bé... aquestes dues notes són les úniques que tenen la lletra "A"... però... no crec que algú que està morint, per indicar que el nom del seu assassí comença per "A" fes servir un procediment tan complicat, per tant, crec que vaig absolutament perduda...

A més, si la clau és la nota SOL... per què ella escriu FA i LA

És que aquestes dues notes en clau de sol tenen alguna cosa diferent?... Ni idea...

Jordi ha dit...

Em passa com l'Assumpta. No entenc la relació que hi ha entre Fa i La amb sol i el testament. és innegable que l'Assumpta té raó quan diu que la característica de les dues notes és A.
Si ho combino amb Sol em surt Asola i quan ho busco trobo que hi ha un Giammateo Asola, compositor italià de la Renaixença.
Però no vec quina relació té amb el testament...

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Tens raó que no pot ser que la moribunda intentés indicar-nos la lletra A d'aquesta manera, hauria estat un mètode massa directe. :-DD. Pensa que és cantant i que té la música al cap (mira!, una altra pista).
I no vas tan perduda com et penses, quan et preguntes: "És que aquestes dues notes en clau de sol tenen alguna cosa diferent?", la resposta és SI i la solució de l'enigma començarà a sortir quan la trobeu. :-)

JORDI: Tu si que vas una mica més perdut. Ja et vaig dir que abans de preocupar-te pel testament t'has de centrar en les notes, ara et dic que t'oblidis també del SOL (i del Signore Asola :-D) quan et vaig dir que era clau em referia a que l'enigma funciona només quan escrivim les notes en clau de sol. (això també és una pista) :-))

Jordi ha dit...

Així ja ho puc deixar còrrer. Jo i la música no som gaire amics.

Assumpta ha dit...

FA, LA, DO i MI són els noms dels espais en clau de Sol... per tant, FA i LA serien les dues primeres... després DO i MI... però no... no veig que això doni cap pista de res :-)

Espais? Pentagrama? Dues primeres?... Per què surt escrit FA i LA a la seva darrera nota però TAMBÉ al seu diari cinc dies abans de la seva mort? Llavors es suposa que si era viva i ben viva tenia tot el temps que volgués per escriure el que fos... i només va posar FA i LA...

La veritat és que no ho entenc :-)

McAbeu ha dit...

JORDI: Per trobar la solució no s'han de tenir gaires coneixements de música, n'hi ha prou amb saber l'escala musical. Mira la imatge que enllaço al final del comentari.

ASSUMPTA: No vas gens malament però no acabes de trobar-ho. Abans de pensar en el testament t'has de centrar en "la característica diferencial" d'aquestes dues notes respecte les altres del pentagrama.

Així que mireu aquesta imatge d'una ESCALA MUSICAL i tindreu la primera part de la solució ben a la vista.

PS: Ja em va bé anar ajudant-vos amb pistes però tampoc vull fer jo l'enigma, així que si no surt tampoc passa res, eh!. :-))

Assumpta ha dit...

Ai, MAC, fill meu, que no sé pas què dir-te... l'escala ja la vaig mirar jo ahir i la trobo molt mona, tota escalada ella... plena de rodonetes i tal... però... res :-))

Em sembla que aquest quedarà sense resoldre fins que algun dia, algú cliqui l'etiqueta "Sense solució encara", el trobi i, en un instant d'inspiració, trobi la resposta :-))

Assumpta ha dit...

A veure... l'altre dia ja vaig dir que (tan com havia vist a la Wikipedia hehe) FA i LA (juntament amb DO i MI), donen noms als espais del pentagrama en clau de SOL... el que no em vaig adonar és que les altres notes es diu que donen nom a les "línies".

Jo no sé música, però, si la solució està "a la vista" mirant el pentagrama diria que FA i LA, com no estan tallades per cap línia, és que estan "entre línies"

La cantant insisteix dues vegades en aquestes notes. Al seu diari diu que ha canviat el testament i torna a posar FA i LA...

Potser si anem al testament i, mitjançant el procediment de l'encenedor i de buscar tinta invisible, busquem "entre les línies" del testament, puguem trobar l'explicació de per què l'ha canviat... sospites d'algú que li volia mal...

Podem trobar dons, entre les línies del testament, pistes... o directament els noms dels sospitosos? :-)

És això, MAC? Si no és això ja sí que em rendeixo definitivament :-)

McAbeu ha dit...

Doncs si, ASSUMPTA, és això. Felicitats!! :-))

Aquesta és la solució del LLIBRE: 311.- Ellery Queen s'ha adonat que com la morta és cantant, el que ha escrit són notes musicals i com que FA i LA són les úniques notes que s'escriuen entre les línies del pentagrama, la pista ens diu que busquem entre línies. Com que el diari està escrit amb lletra molt atapeïda, hem de mirar entre les línies mecanografiades del testament on apareixerà una pista, que la morta va descobrir i escriure dies abans, i que assenyala clarament al culpable. Aquest enigma està basat en la novel·la “Face to face” (Cara a cara) escrita l'any 1967 per Ellery Queen (pseudònim de F. Dannay i M. Bennington).

Assumpta ha dit...

Si no haguessis anat posant les pistes posteriors hagués estat impossible, ho he d'admetre... :-))

De totes formes...

Iuuuuuuupiiiiiiiiiiiii :-DD

Publica un comentari a l'entrada