GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 12 d’agost del 2009

157.- El cec ho veu clar

157.- Tres amics, un cec, un borni i un que hi veu bé, es juguen un viatge. En un sac no transparent posen 4 boles (3 negres i 1 blanca), n'agafen una cadascun i sense mirar-la se la posen al cap. El primer que endevini el color de la seva bola guanya un viatge, però si s'equivoca és ell qui ha de pagar el viatge als altres. Després de mitja hora de silenci, el cec exclama: Ja sé de quin color és!. Digueu de quin color és la bola del cec i com ho ha endevinat.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Meta "

14 comentaris:

meta ha dit...

Bon dia!!
Diria que la bola del cec és negra. Tots tres tenen una bola negra perque si el borni i el que hi veu bé haguessin vist la bola blanca, al cap d´algun dels altres dos, automàticament haguessin sabut que la seva era negra, perque de blanca només n´hi ha una. Si en mitja hora no ho han dit, és que totes tres són negres.

Trini González Francisco ha dit...

meta dixit! :)

Eeeeeeeeeiii..., bona aquesta, eh? ;)

JJMiracle ha dit...

Bon dia!

Meta, trobo molt ben pensat el teu raonament, però per a això calia esperar mitja hora? És a dir, si el borni i el que hi veu bé només veuen boles negres, no podien haver arribat a la mateixa conclusió del cec molt abans?

Així, si el borni no diu res, al cap de cinc segons (com a molt!) el que hi veu bé pot saber que la bola que té al cap no és blanca (perquè llavors ràpidament el borni hauria dit que la seva és negra), i viceversa.

O és que esperen que el cec s'arrisqui?

O és que són bona gent i juguen net i ningú no pot veure de quin color són les boles?

En aquest cas, sí que podria ser que el cec, al cap de mitja hora de no dir res ningú, s'arrisqués sabent que té un 75% de probabilitats d'encertar-la si diu que la seva és negra.

Uf, perdoneu el rotllo, eh! :-)

Asimetrich ha dit...

La meta-resposta té molt sentit, tot i que implicaria que el que veu bé i el borni han fet trampes.

El tema de les probabilitats també em sembla raonable

Se m'acudeix que té la blanca perquè un ocell que passava per allí l'ha confós amb un ou i s'ha posat a cobar la bola a sobre el cap del cec ... estic malalt, ho sé :-P

meta ha dit...

Ei Asimetrich, aquí ningú fa trampa perque en cap lloc no hi diu que no puguin mirar les boles dels altres, només que agafen una bola sense mirar-la i se la posen al cap.
Pel que fa a la qüestió de la mitja hora, crec que en P-C...té raó, no calia esperar mitja hora, però suposo que qui ha fet el plantejament ha posat mitja hora com podia haver posat un quart, per donar a entendre que havia passat un temps en que els altres dos no diuen res. De fet, passat un temps miínim, qualsevol dels tres podia haver donat la mateixa resposta... a no ser que hi hagi algú que es tiri un farol i a l´altre, arriscant-se, li toqui pagar el viatge.

Mercè ha dit...

Estic d'acord amb META en què la bola del cec és negre, igual que les altres dues, doncs si el que hi veu i el borni (que en realitat, també hi veu, encara que només amb un ull)no han sabut de quin color era la seva és perquè les dues que veien eren negres. Només que n'haguessin vist una de blanca, com que de blanques només n'hi ha una, doncs ja haurien sabut que la seva era negra.

Sóc la Mercè, germana de l'Assumpta i sóc nova en aquestes "lides" ;-)) Ella m'ha dit que entressim aquí, que m'agradaria.

captaire ha dit...

Arribo tard.
Bé. Tardíssim.

Però és ben bé el que proposa en (na?) Meta.

Jo el sabia però amb tres savis posats en fila l'un darrera l'altre, enlloc del cec, el borni i el que hi veu; amb barrets enlloc de boles; n'hi havia 3 de blancs i 2 de negres; i enlloc de mitja hora, l'anunciat deia "passat cert temps".

... dit així no s'assemblen ni per casualitat, però el raonament és exactament el mateix.

Assumpta ha dit...

Jajajajaja Captaire Ma germana també el sabia com tu!!! :-))

Meta ha dit...

Doncs jo ("LA" Meta,de Carmeta, ho dic per resoldre certs dubtes)no l´havia sentit mai, ni amb els savis dels barrets però està clar que amb això dels enigmes passa com amb allò de "los mismos perros con distintos collares" i se´n van fent variacions.
Salutacions a tots.

Asimetrich ha dit...

Doncs és veritat, no ho diu que no puguin mirar. Veus com sí que estic fatal?

Trini González Francisco ha dit...

Ei! Benvinguda, germana de l'Assumpta! ;P

McAbeu ha dit...

META: Ni més ni menys, FELICITATS!

P-CFACSBC2V: Quan vaig descobrir l'enigma també em va fer ballar el cap això de la mitja hora. Vaig arribar a la mateixa conclusió que META, és a dir que es diu mitja hora en el sentit de que la decisió no és immediata, sinó que s'han d'esperar a que els dos que hi veuen no diguin res durant una estona per arribar a la conclusió que no n'hi ha cap de blanca.

ASIMETRICH: META t'ho explica perfectament ;-)

MERCÈ: Benvinguda Mercè, espero que et tornis tan "addicta" als enigmes com la teva germana. Acabo de passar pel teu blog, la teva pregunta ja té la contestarà l'ASSUMPTA :-DD

CAPTAIRE: És cert que és una variació de l'enigma que dius (que potser també sortirà per aquí ;-D)

ASSUMPTA: Gràcies per recomanar el meu blog entre familiars i coneguts :-DDD

TRINI: No m'espantis els nous clients ;-DDD (Tens raó que això de vegades és un "follón" però ho portem bastant controlat, no? jajaja)

JJMiracle ha dit...

Sí, la veritat és que s'hi està molt bé, aquí.

Trini González Francisco ha dit...

Sí,és veritat..., en Mac és una miqueta anàrquic, treu braços d'on hi haurien d'haver mànigues, però en el fons sembla bon nano... XDDD

Publica un comentari a l'entrada