GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

diumenge, 2 d’octubre del 2022

14è aniversari

Avui XAREL-10 fa catorze anys!!


A mitjans del segle XX, la infermera nord-americana Virgínia Henderson (1897 - 1996) defensora de la idea que des de la seva professió no només s'havia de tractar la malaltia sinó també la persona en general, va voler catalogar les necessitats bàsiques humanes amb la intenció de presentar una visió esquemàtica del funcionament i les exigències del cos humà que servís de guia als cuidadors. El resultat va ser la creació d'un model conceptual que encara es fa servir actualment i que consta de 14 punts que enumeren les necessitats fonamentals comunes a tota persona, malalta o sana. Aquesta n'és la llista:
  1. RESPIRACIÓ / CIRCULACIÓ: Respirar amb normalitat per mantenir l’organisme correctament oxigenat.
  2. ALIMENTACIÓ / HIDRATACIÓ: Menjar i beure adequadament.
  3. EXCRECIÓ: Eliminar correctament tots els productes de rebuig de l'organisme.
  4. MOBILITZACIÓ: Moure’s i mantenir una positura adequada.
  5. REPÒS: Descansar i dormir tot el necessari.
  6. VESTIR-SE / DESVESTIR-SE: Poder triar el vestit adequat i tenir la capacitat d’utilitzar-lo.
  7. TERMOREGULACIÓ: Mantenir la temperatura corporal dins uns límits acceptables.
  8. HIGIENE: Mantenir la netedat i sanitat corporal.
  9. SEGURETAT: Evitar els perills de l'entorn.
  10. COMUNICACIÓ: Poder comunicar-se amb els altres; expressant emocions, necessitats, pors i opinions.
  11. CREENCES / PRINCIPIS: Viure segons les nostres idees i conviccions.
  12. OCUPACIÓ: Treballar i sentir-se realitzat.
  13. OCI: Participar en activitats recreatives.
  14. APRENENTATGE: Capacitat de descobrir, adquirir coneixements i satisfer la curiositat.

Haureu notat que «Fer un blog» no apareix explícitament en aquesta llista, per jo estic convençut que implícitament entraria en més d’un d’aquests catorze punts. Soc conscient del fet que definir els blogs com "una necessitat" pot resultar exagerat, però ningú pot negar que aporten més d'una cosa positiva als que encara voltem per aquest món blogaire. En cas contrari, us asseguro que jo no n'hauria fet un durant catorze anys seguits i ben segur que a vosaltres tampoc us abelliria seguir passant per aquí. Així que... MOLTES GRÀCIES PER SER-HI!!

I, per no perdre el que ja s'ha convertit en una tradició de cada dos d'octubre, també faré tornar al LLIBRE perquè us proposi un Enigma Especial d'Aniversari. Al d'enguany li correspondrien les etiquetes: ⁣[difícil], [lògica] i, com als vells temps, el primer que l'encerti s'emportarà un rètol vermell de felicitació. Aquí el teniu:

ESMORZAR O NO ESMORZAR, AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ

Volem passar una setmana de vacances a l’Illa de l’Escaquer i hem escollit l’hotel «The Fourteenth Riddle», un B(✔) & B(?) [Bed(✔) and Breakfast(?)] de solvència contrastada. Com la seva categoria indica, aquest establiment ofereix els serveis d’allotjament (garantit) i esmorzar (segons com). És a dir que tindrem assegurat el llit cadascun dels set dies, però en canvi l’esmorzar depèn de l’atzar i ens l’haurem de guanyar (o no) cada matí. Com que el preu està força bé, acceptem aquestes condicions i ens hi instal·lem.

El primer dia, dilluns, baixem al restaurant i damunt la taula que ens correspon hi trobem cinc safates tapades, en fila i numerades de l’1 al 5. El cambrer ens diu que el cuiner ha deixat el nostre esmorzar en una de les safates i ens dona l’oportunitat de triar la que preferim. Aixequem una de les tapes a l’atzar i, com mana la llei de probabilitats, la safata escollida és buida. Seguidament, amb molta amabilitat això sí, el cambrer ens fa fora del menjador sense haver menjat res i ens informa que ho podrem tornar a provar l’endemà. També ens diu que cada matí el cuiner deixa l’esmorzar en una safata contigua a la safata on era el dia anterior, però nosaltres no sabem on és l’esmorzar d’avui i, pels nervis, tampoc recordem quina de les safates acabem de destapar.

En conseqüència l’endemà, dimarts, haurem de començar de zero i tornarem a tenir només una probabilitat entre cinc de poder esmorzar. No podem refiar-nos de l’atzar i ens agradaria assegurar-nos almenys un esmorzar a l’hotel durant la nostra estada, com ho podem fer?



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Pons "

38 comentaris:

artur ha dit...

Primer de tot, FELICITATS !!! i que poguem seguir-te llegint molts més !!. Penso que si que podria estar el blog dins las deu necessitats, podria estar molt bé dins la 10, la 13 i la 14, així que no està gens malament ;).
Per la incògnita , així de entrada, diria que, si hem de estar set dies al hotel, si agafem cada dia la mateixa safata, al menys dos dies esmorzarem, ja que el cuiner cada dia posarà el esmorzar en la safata del costat del anterior i al haver cinc safates, tindrem dos dies de marge per encertar.
Espero que al menys tu, avui hagis fet un bon esmorzar d'aniversari !! :D

sa lluna ha dit...

Moltes FELICITATS per al XAREL-10 i per qui el porta.😉

Pel que fa al enigma, el fet de no recordar quina safata havien triat avui, els treu una oportunitat d'encertar. Per tant, per assegurar-se almenys un esmorzar, han de triar cada dia la mateixa, fins que l'encertin i a partir d'això, triar la següent si els queden dies.😅

Aferradetes ben fortes, Mac.

artur ha dit...

Aixecaria cada dia la nº 3, així tindria més possibilitats...

Anònim ha dit...

Moltes felicitats, pels 14 anys del blog i de joc… quina sort que encara hi siguis!
Espero compartir moltes més coses encara.

No estic gens segura, jo, que aixecant cada dia el mateix número ens assegurem encertar, ja que diu que el posa a una safata continua, però no diu pas que ho faci de manera ordenada ni consecutiva. Per tant, jo crec que podria per exemple posar-ho un dia al lloc 1 i l’altre al lloc 2 i anar passant de l'1 al 2 tota la setmana. O sigui que s'haurà de pensar molt bé. Encara no sé com s'ha de fer.

Anònim ha dit...

Safata Contigua, no pas continua… 🙄

Salvador Macip ha dit...

Per molts anys!!!

McAbeu ha dit...

ARTUR: Moltes gràcies!! Coincideixo amb tu i també penso que els blogs cobreixen perfectament aquests tres punts de la llista de la infermera Henderson... com a mínim. :-D

Pel que fa a l'enigma, t'he de fer un parell de puntualitzacions. La primera és que ja no tenim set dies per provar sort, només ens en queden sis perquè el primer l'hem perdut. La segona és que no hem de confondre "contigua" amb "consecutiva". Aquest últim detall invalida la teva solució com explica la CARME al seu comentari (anònim per culpa de Blogger).

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Moltes gràcies i una gran abraçada de tornada!! :-)

Exactament, no podem comptar amb el primer dia perquè l'enunciat ja deixa clar que ha estat una oportunitat perduda i que hem de començar l'endemà des de zero. Tenim, per tant, només sis oportunitats i volem, com a mínim, poder esmorzar un d'aquests dies. La teva solució, però, no ens ho garanteix. Com li he dit a l'ARTUR i com la CARME detalla amb un exemple al seu comentari, el fet que el cuiner hagi de deixar l'esmorzar en una safata contigua a la del dia anterior no implica que hagi de seguir un ordre consecutiu sinó que pot perfectament anar alternant només entre dues safates i això provoca que aixecar sempre una única safata no sigui garantia d'èxit.

McAbeu ha dit...

CARME: Moltes gràcies!! El sentiment és mutu. Jo també considero una sort que encara hi sigueu i espero compartir aquest racó amb vosaltres algun temps més. :-)

Pel que fa a la teva reflexió sobre l'enigma, m'has estalviat l'explicació que volia fer jo perquè tens tota la raó. Aixecar cadascun dels sis dies la mateixa safata no ens garanteix poder esmorzar perquè pot passar això que expliques i, aleshores, la nostra safata sempre la trobaríem buida.

Efectivament, s'ha de pensar molt bé... i estic segur que ho fareu fins a treure'n l'entrellat. :-))

McAbeu ha dit...

SALVADOR: Moltes gràcies!!

Carme Rosanas ha dit...

Gràcies, Mc, per l'aclariment ... pensarem, doncs!

McAbeu ha dit...

CARME: Que bé tornar a veure't la cara i el nom. A veure quant dura... ;-)

Pons ha dit...

És cert que sento el Xarel·10 una mica meu, ja que sense mi el blog no seria exactament com és. M'encanta treure protagonisme als altres i adjudicar-me'l a mi. Així doncs, felicitats per mi per ser-hi i també unes quantes felicitats a tu per la petita part que et toca.

Jo subornaria al cuiner perquè em digués on està l'esmorzar. O bé tocaria la tapa a veure si es nota l'escalfor de l'esmorzar. Però veig que cap etiqueta posa lateral. O sigui que hauré de fer servir el pensament lògic i anar provant combinacions, com que avui ja he esmorzat, ja tornaré més tard.

PS: Penso que hauries de ser més flexible en l'aniversari del blog, no pot ser que celebris un aniversari en diumenge.

Pons ha dit...

Crec que he trobat un mètode que m'assegura esmorzar a tot estirar dissabte. Ho creus possible? No vull donar la resposta tan aviat perquè és un joc d'aniversari, ha de durar una mica per donar emoció, no?

McAbeu ha dit...

PONS: Sense tu, res seria igual això és cert. Podem aplicar perfectament allò de "ni pitjor ni millor, diferent". Gràcies per la part de felicitacions que em toquen. :-D

Una cosa és aplicar el pensament lateral i una altra fer trampes. No es pot subornar al cuiner ni tampoc comprovar si les safates estan calentes. Així que et tocarà fer servir la lògica, efectivament. Sort!!

PS: L'aniversari és el dia 2 d'octubre i això no es pot canviar. La celebració, però, la podem fer quan ens convingui... per exemple avui. ;-)

McAbeu ha dit...

PONS (2): La solució del LLIBRE exhaureix els sis dies, si la teva només en necessita cinc seria encara millor. M'agradarà saber quina és quan ho consideris oportú. Et deixo la gestió de l'emoció al teu criteri. ;-)

artur ha dit...

Havia pensat que si tenim bon olfacte, en podrem ensumar l'esmorzar ! :D . No m'ho diguis ! això no val ! jejeje..... Començaria per la 1 i cada dia seguiria l'ordre, 2-3-4-5. Si posa l'esmorzar en la safata contigua, encara que vagi repetint o anant endevant o enderrera, posant-la al 5 i 4 , al quart o cinquè dia la trobaríem o abans, si la posa en altres números.

Pons ha dit...

La solució de l'ARTUR pot fallar. Si dius que dimarts està a l'1 i està al 2, llavors dimecres dius que està al 2, però pot estar a l'1, ja te l'has passat i segueixes endavant.

Per cert, revisant la meva solució ara em falta un dia en comptes de sobrar-me com abans.

McAbeu ha dit...

ARTUR: D'acord, no t'ho dic... però res d'ensumar!! :-DD

Proposes com a solució que durant els sis dies escollim les safates per ordre, una darrere l'altra, seguint la seqüència 1-2-3-4-5-1. Com et diu en PONS a continuació, només cal que el cuiner segueixi, per exemple, la seqüència 2-1-2-3-4-5 i ja ens hauríem quedat sense esmorzar perquè cap dels sis dies ha coincidit la safata que hem aixecat amb la que amagava el menjar. Caldrà donar-li una volta més.

McAbeu ha dit...

PONS: Si necessites set dies per encertar la safata correcta, està clar que la teva solució no ens serveix perquè l'estada a l'hotel no es pot allargar. De totes maneres, m'hauria agradat que ens l'haguessis explicat igual. Potser se'n podria haver tret alguna idea per trobar la bona.

sa lluna ha dit...

Avui sembla que torno a quedar-me sense esmorzar.🤔

Assumpta ha dit...

MOLTES FELICITATS MAC!!!
JA ETS TOT UN ADOLESCENT!! :-)))

Em fa il·lusió entrar i trobar-me en plena festa... (el cava, sec, si us plau), així que m'apunto a la festa i miraré de resoldre l'enigma. Bé, al menys me'l miraré... que, tot i

Assumpta ha dit...

he tocat on no tocava i s'ha publicat sol... ai, mareta meva (què bo el mini sandvitx de salmó!... esperi, noi, esperi, que agafaré un croissantet de gambes hehe... ja m'he tacat amb la salseta!).

Doncs això, que encara que el meu cervell no funcioni massa bé, a vegades tinc uns rampells de genialitat inexplicable i encerto alguna cosa... (Gràcies, gràcies... la truita de patata té fama de cosa senzilla, però a mi m'agrada molt... porti, porti)

Bé doncs, vaig a prendre un te :-DD

Assumpta ha dit...

Per cert, molt interessant això d'aquesta infermera. M'has fet pensar en la Florence Nightingale , també infermera, súper entregada a la seva feina i dedicada a buscar millores d'ordre social per a la gent més necessitada. Una gran persona.

Ah! I sí, ja t'ho dic jo... Tenir un blog és molt bo per a la salut :-DD

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Doncs diuen que un bon esmorzar és primordial per començar bé el dia. A veure si demà... ;-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Moltes gràcies!! I tant, en plena 'joventut' i amb ganes de continuar donant guerra en aquest món dels blogs. :-)))

Gaudeix de la festa que a mi també m'ha fet molta il·lusió que hi hagis arribat a temps. Ara mateix sortiran les croquetes i uns "Ferrero Rocher" de botifarra que es veu que estan boníssims. :-DD
I segur que el cava (o si no el te) t'ajudarà a tenir un d'aquests rampells que dius i se t'acudirà alguna possible solució. Jo ja l'estic esperant!! :-))

Vaig trobar aquesta llista per casualitat buscant alguna cosa relacionada amb el número 14 i em va semblar prou interessant. M'alegro que també li hagis trobat. :-)

artur ha dit...

I no li podríem prendre les tapas al cuiner ?? :DD

McAbeu ha dit...

ARTUR: M'han dit que és un xef amb molt males puces, potser millor no buscar-li les pessigolles al cuiner. :-DD

Pons ha dit...

Em poso en el pitjor cas possible perquè soc així de negatiu... Em sobra un pas, però no sé quin es pot simplificar, sospito que serà cosa del dijous o divendres. Ho escric per si inspiro a algú amb el meu sistema.
Dimarts triem 2. Fallem. Pot estar en 1,3,4,5
Dimecres triem 2. Fallem. Pot estar en 3,4,5
Dijous triem 3. Fallem. Pot estar en 2,4,5
Divendres triem 4. Fallem. Pot estar en 1,3,5
Dissabte triem 4. Fallem. Pot estar en 2.
Diumenge triem 3. Fallem. Pot estar en 1.
Dilluns triem 2. Esmorzem.

McAbeu ha dit...

PONS: Et poses en el pitjor cas possible perquè és just el que s'ha de fer per solucionar el problema... i potser perquè ets així de negatiu, no et portaré la contrària en això que tu et coneixes millor que ningú. :-D

Has fet molt bé d'explicar la teva solució perquè, tot i que necessita un dia més i, per tant, no és correcta, resulta que s'apropa molt a la del LLIBRE i crec que treballant a partir d'aquí pot sortir la bona. Suposo que si et dic que la teva solució s'assembla molt a la bona, potser ara t'agradaria que et donés una pista i voldries saber en quins dels dies coincideixes amb el LLIBRE. Doncs, t'ho diré: Només en un de sol, el primer! Però insisteixo que la teva proposta és una molt bona aproximació a la solució correcta. Per ara, ho deixo aquí. ;-)

Pons ha dit...

Ara he vist que el meu problema era el dimecres. A partir d'aquí si algú més s'anima a jugar amb les tapes, endavant, no voldria ser l'únic que esmorza, deixo de marge fins demà al matí.

sa lluna ha dit...

Amb l'explicació d'en Pons m'ha entrat un mareig que crec que no podré esmorzar.

McAbeu ha dit...

PONS: Quanta emoció fins demà al matí, t'imagines que algú et passa davant i s'emporta el rètol vermell? :-DD

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Ja són dos dies seguits sense el teu esmorzar. Espero que hagis dinat fort i puguis aguantar sense problemes fins a l'hora de sopar. ;-)

Pons ha dit...

Crec que ja he donat suficient emoció.
Dimarts triem 2. Fallem. Pot estar en 1,3,4,5
Dimecres triem 3. Fallem. Pot estar en 2,4,5
Dijous triem 4. Fallem. Pot estar en 1,3,5
Divendres triem 4. Fallem. Ha d'estar en 2
Dissabte triem 3. Fallem. Ha d'estar en 1
Diumenge triem 2. Esmorzem!

McAbeu ha dit...

PONS: Jo diria que quan vas dir que en la teva primera resposta "el problema era el dimecres", ja et vas carregar una mica l'emoció. :-DD

Però bé, això rai. El que compta és que has trobat una de les solucions possibles i que t'emportes el rètol vermell per a tu sol. Felicitats!! :-)

A continuació us copio la solució del LLIBRE amb la deducció completa que ens permet treure l'entrellat de l'enigma:  
Ens queden sis dies de vacances (dimarts a diumenge) i comencem de zero. Està clar que el primer d’aquests sis dies, l’esmorzar serà sota una de les safates numerades i que aquest número serà parell o senar. Per començar i com que hi ha menys opcions, imaginem que la safata amb menjar sigui parell (2 o 4).
Basant-nos en aquesta hipòtesi, dimarts triem la safata 2. Si trobem l’esmorzar, objectiu aconseguit. Si a la safata 2 no hi ha res, aleshores l’esmorzar era a la 4. Per tant, el dimecres serà a la 3 o a la 5. Dimecres, doncs, triem la safata 3. Si hi trobem l’esmorzar, premi. Si la 3 és buida, això ens indica que l’esmorzar era a la 5. En conseqüència, el dijous serà a la safata 4 (l’única contigua a la 5). Dijous triem la 4 i ja podem esmorzar.

Però podria ser que el primer dia, dimarts, l’esmorzar estigués en una safata senar (1, 3 o 5), aleshores el raonament anterior no hauria funcionat i el tercer dia, dijous, trobarem buida la safata 4. És evident que si comencem amb una safata senar el primer dia, l’endemà l’esmorzar haurà passat a una parell i la tercera jornada tornarà a una senar. Per això, el dijous trobem buida la número 4, però ens hem d’adonar que, en aquest cas, l’endemà, divendres, l’esmorzar serà obligatòriament en una de les safates parells i ja hem trobat una estratègia guanyadora per aquesta situació. Per tant, divendres triem la safata 2. Si trobem l’esmorzar, objectiu aconseguit. Si a la safata 2 no hi ha res, aleshores l’esmorzar era a la 4. En conseqüència, el dissabte serà a la 3 o a la 5. Dissabte, doncs, triem la safata 3. Si hi trobem l’esmorzar, premi. Si la 3 és buida, això ens indica que l’esmorzar era a la 5. En conseqüència, el diumenge serà a la safata 4 (l’única contigua a la 5). Diumenge triem la 4 i ja podem esmorzar.

En definitiva, per esmorzar segur almenys un dels sis dies l’ordre de les safates a destapar serà: 2-3-4-2-3-4.

Nota: D'igual manera podríem arribar a altres solucions simètriques a aquesta i, per tant, també serien vàlides les seqüències: 2-3-4-4-3-2, 4-3-2-4-3-2 i 4-3-2-2-3-4.


Pons ha dit...

No havia pensat en això de simplificar el problema i separar els casos de parell i senar. Però bé, l'important és que he guanyat un altre llegendari rètol vermell. Celebrar el catorzè aniversari també era rellevant, però no seria tan bona celebració si hagués guanyat algú altre...

artur ha dit...

Uff , que difícil és esmorzar en aquest hotel !! :DD Felicitats PONS !! Has trobat l'esmorzar a l'ultim dia....i també , la factura de la estada !! Salut ;)

Publica un comentari a l'entrada