GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 24 d’octubre del 2022

Els misteris d'en Mac – Cas 008


008 - EL CAS DE LA CONTRASENYA PAREMIOLÒGICA


En un cas anterior, us explicava que un laboratori d’informàtica forense havia demanat la meva ajuda per poder accedir a un ordinador protegit per una contrasenya que es resistia als seus moderns mètodes d’investigació perquè estava creada a partir d’una sèrie d’endevinalles tradicionals catalanes.

Doncs avui m’ha arribat la torna d’aquell cas. Resulta que després d’introduir la paraula de pas que els vaig proporcionar, els ha aparegut un nou entrebanc perquè aquell equip informàtic incorpora un sistema de seguretat redundant i ara els demana una segona contrasenya de nou lletres per poder accedir al contingut del disc dur. Quan m’han trucat per dir-m’ho, he suposat que si tornaven a recórrer a mi és perquè havien trobat una nova llista d’endevinalles i que calia solucionar-les. Però no, aquesta vegada no hi ha endevinalles per resoldre ni cap llibre amb el qual treballar. L’única pista que tenim és una petita llista de refranys catalans ordenats i numerats de la següent manera:
  1. Interès i amistat mai no s'han ajuntat.
  2. Anar al llit sense sopar mai cap metge ha fet llevar.
  3. Boca que menja fel, no pot escopir mel.
  4. Casoris amb condicions, motius de separacions.
  5. Llarga salut, vigília de malaltia.
  6. Gallina petita no pot fer ou gros.
  7. Abstenir-se de pecar és el millor dejunar.
  8. Aprenent de tot, mestre de res.
  9. Escudella per dinar i per sopar acaba per cansar.

Res més que això... però jo crec que ja en tinc ben bé prou per trobar la contrasenya amagada i resoldre el cas.

I vosaltres? Sabeu com trobar la solució que busquem?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Carme Rosanas "

19 comentaris:

Pons ha dit...

Una contrasenya de 9 lletres i tenim 9 refranys, crec que hi veig un patró... Volies que resolgués tot el cas o només que donés una pista?

sa lluna ha dit...

Puc imaginar que els refranys que parlen del mateix van junts. Per exemple:
1-4-2-5-9-3-7-6-8
No sé si va per aquí, ja diràs!

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

PONS: Parlant de patrons i com l'enigma d'avui va de refranys, n'he trobat un que contesta la teva pregunta: "El patró mana, el timoner roda i el mariner tota la feina ha de fer". En el nostre cas, el LLIBRE faria de patró i jo, més o menys, de timoner... així que ja saps el que et toca. ;-)

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: És massa aviat per donar pistes, així que només et diré que el que busquem és una paraula de 9 lletres no una sèrie de 9 números. 

Abraçades!!

sa lluna ha dit...

Seguin les passes donades i agafant la primera lletra de cada frase, em surt:
ICALEBAGA
tot i que no té cap sentit???

xavier pujol ha dit...

No sóc de lletres. I encara menys de números.
No et puc ajudar pas en aquest cas, Mas.
Vull dir Mac.
Però m'ho he passat molt bé llegint els refranys, molts dels quals no coneixia.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Com t'he dit abans, l'enunciat ens demana una contrasenya de 9 lletres i el teu "icalebaga" és justament això. La teva resposta és possible... però no és la bona, com tu mateixa sospites quan dius que "no té sentit" i és que, i ara sí que ja et puc donar una pista, la contrasenya que busquem són 9 lletres que formen una paraula amb sentit i en català. Per tant, de moment no l'encertes, però gràcies per ser la primera a provar-ho. :-)

McAbeu ha dit...

XAVIER: A mi també m'agraden molt els refranys i com tu gaudeixo descobrint-ne de nous. Gràcies!

artur ha dit...

A mi em surt ALCE GABIA ?!?!? :P

Carme Rosanas ha dit...

La paraula que busquem em sembla que és INCOGNÍTA, formada per la primera lletra del primer refrany, la segona lletra del segon refrany, la tercera lletra del tercer i així... fins a la novena lletra del novè refrany.

Carme Rosanas ha dit...

INCÒGNITA... coi d'accent mal posat!

Assumpta ha dit...

Ostres, Carme, ets brillant!!!! 👏👏👏👏👏👏

McAbeu ha dit...

ARTUR: És un bon anagrama de les lletres inicials dels nou refranys aquest "alcegabia", però no compleix amb la pista que li he donat a SA LLUNA perquè no és una paraula catalana amb sentit (pel que jo sé :-D) i, per tant, no és la resposta correcta. Gràcies per provar-ho, de totes maneres. :-)

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bé!! En treus perfectament l'entrellat descobrint que el mètode de resolució es basava en un acròstic, però no de les lletres inicials dels refranys sinó utilitzant de cadascun d'ells la lletra que marca el número d'ordre que els precedeix. Efectivament, la incògnita que buscàvem era "incògnita". Felicitats, t'emportes el rètol vermell. :-))


ASSUMPTA: Ho és, i fa temps que ho sabem això. :-)

artur ha dit...

Jo havia pensat en que si la paraula la havien de treure amb referència a els refranys solament , sense anar més lluny, havia arribat a una conclusió que és la següent. Tot son refranys, per tant la paraula ha de ser una que les relacioni i de nou lletres. Com els refranys son dites populars això em porta a una paraula, millor dit, "dita" que és VOX POPULI de 9 lletres !. Bé, llegint el teu últim comentari McAbeu, veig que em falla lo del català... però el català és originari del llatí també ! :DD
Felicitats a la Super Carme !!! i gràcies per la paciència de llegir-me ;)

Pons ha dit...

Si la O de Casoris no va accentuada, per què la O de la contrasenya porta accent? Per què la paraula incògnita és esdrúixola, sí, però Casoris.

Aquest home, no ha sentit mai la recomanació de posar majúscules i minúscules i xifres en la contrasenya? El tema de caràcters especials, amb l'accent ja t'ho compro.

McAbeu ha dit...

ARTUR: Una solució ben rebuscada la teva. Ja m'agrada que us hi trenqueu el cap, però com has vist avui la cosa no anava per aquí. Era qüestió de resoldre un acròstic, un "simple" joc de paraules. ;-)

McAbeu ha dit...

PONS: Segur, segur que si no vas donar la resposta correcta al teu primer comentari va ser perquè no et quadraven els accents i perquè les contrasenyes febles no són gens recomanables. És que ets massa primmirat, home. ;-D

sa lluna ha dit...

Molt ben pensat, Carme!!! 😉

Publica un comentari a l'entrada