GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 26 de setembre del 2022

Jocs de sobretaula - 007




TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Pons i Artur "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

32 comentaris:

sa lluna ha dit...

Doncs encara no ho he tret, sí puc utilitzar vuit llumins, però no em quadren les figures.
Pensaré un poc més.🤔

Aferradetes, Mac.

Lluna ha dit...

A mi vuit llumins em semblen pocs...

Bona tarda Mc!!

McAbeu ha dit...

LLUNA: Són pocs, és cert. Però, com ja ens deien en una sèrie dels anys vuitanta, amb vuit n'hi ha prou. ;-))
Bona tarda!! 

Lluna ha dit...

Es que només per fer els 2 quadrats ja necessito 8 llumins!! Son de fusta o de cera, es poden doblegar?? :P

McAbeu ha dit...

LLUNA: No es poden doblegar, ni trencar. Els llumins s'han de fer servir tal qual. Això sí, s'han d'aprofitar bé per poder complir el que ens demana l'enunciat... ni més ni menys.

artur ha dit...

Amb 10 no serveix ?? :DD Seria posar un llumí en diagonal dins del quadrat , i tindríem un quadrat i dos triangles al interior, per dos = dos quadrats i quatre triangles ! I amb un de menys, ajuntant els dos quadrats fent un costat en comú, seria amb 9 !! Aiii m'hi acosto, m'hi acosto !!..... Ai aquestes restriccions d'energia !!! Ara ens fas estalviar fins i tot els llumins !! :DDD
Salut !!

McAbeu ha dit...

ARTUR: Començant pel final, et diria que en aquest cas l'estalvi energètic per la restricció de llumins queda compensat amb l'escalfament de cap que provoca l'enigma. :-))

Pel que fa a la teva solució, no vas gens desencaminat perquè, efectivament, el que s'ha de fer és jugar amb els vuit llumins (no, amb 10 no serveix :-D) de la manera que ho fas per intentar crear les figures que ens demanen. Però, fixa't que ja comences malament. Si cada costat del quadrat és un llumí, aleshores un altre misto igual no pot ser-ne la diagonal. Quedaria curt i, en conseqüència, els triangles que dius no els tindríem en realitat.

Pons ha dit...

Sent estrictes la resposta correcta seria: "Sí". Ara bé, si també vols saber el "Com", això es paga a part... Una manera seria partir els llumins per la meitat, i ara ja tens 16 palets, i amb això rai.

McAbeu ha dit...

PONS: En aquesta classe de jocs, com ja hauries de saber (i si no, també li he dit a la LLUNA un parell de comentaris més amunt), els mistos no poden trencar-se, doblegar-se o rebre cap mena de maltractament. Per tant, si la teva solució passa per "partir els llumins per la meitat" ja t'aviso que no només no te la pagaré a part sinó que te l'hauria de cobrar... i amb un suplement pel disgust que li has donat al LLIBRE. ;-D

sa lluna ha dit...

Ahir et vaig deixar un comentari, et deia que ho pensaria...
Si posem tres mistos que formin un triangle equilàter amb la base a baix i hi posem un altre triangle equilàter a sobre però invertit, es formen vuit triangles equilàters amb sis mistos.
No sé si m'explico bé i tampoc sé com fer-ho perquè ho vegeu.

Aferradetes, Mac.

sa lluna ha dit...

Ui, ara m'he adonat que ho fet malament, eren vuit mistos i sis figures!🤦‍♀️

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: La teva solució... és per a un altre enigma. :-DD
Com tu mateixa has vist després, el que ens demana l'enunciat és fer servir vuit mistos per crear sis figures que han de ser dos quadrats i quatre triangles. Així que caldrà repensar-s'ho una mica més. :-)

PS: He recuperat el primer comentari que em deies. Ahir em va passar per alt treure'l del correu brossa. Ho sento.

sa lluna ha dit...

Ja m'he buidat el cap una altra estona i res, em fan falta mistos!.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Potser més endavant, no se sap mai quan la inspiració pot aparèixer i l'enigma seguirà aquí a veure si algú en treu l'entrellat. Gràcies per haver-ho provat.

Pons ha dit...

Val posar llumins un sobre de l'altre? Si és així amb 8 llumins ja faig. Imaginat una caseta, és a dir, un triangle, i sota la base del triangle hi ha un quadrat. Amb això gasto 6 llumins. Ara duplico la base del triangle i qualsevol altre costat dels triangles. D'aquesta manera puc crear dos quadrats diferents, i quatre triangles. Per fer els 4 triangles puc fer servir cap dels llumins duplicats, un, l'altre o els dos. M'explico o m'haig d'esforçar una mica més?

McAbeu ha dit...

PONS: Això de fer-te esforçar una mica més és una temptació. Però les temptacions s'han d'evitar i, a més, crec que no és necessari perquè em sembla que sí que he entès la teva explicació. Si no m'equivoco, proposes posar un llumí sobre d'un altre i comptar-ne ara un, ara el següent per anar formant les diferents figures. 

He de reconèixer que és una idea força ocurrent, digna d'un enigma lateral. Però no ens serveix. El que busquem és que els dos quadrats i els quatre triangles es vegin alhora i ben diferenciats quan observem els vuit llumins i això en la teva proposta no passa.


A TOTS: Veig que aneu ben perduts, així que per ajudar-vos una mica puc dir-vos que us fixeu que l'enunciat ens demana formar el mateix nombre de figures (2 quadrats i 4 triangles), però que no és obligatori que les figures siguin idèntiques a les que veiem a la imatge. Vull dir que no cal que els quatre triangles siguin equilàters o que els dos quadrats siguin iguals, per exemple. ;-) 

artur ha dit...

I si faig un quadrat amb quatre llumins i a cada costat, amb dos llumins més aprofitant un costat del quadrat i faig un triangle a cada banda, seran vuit llumins en total i al costat de tot plegat un mirall que els reflexa, tindrem vuit llumins, dos quadrats i quatre triangles ! ;)
Que val així ??

McAbeu ha dit...

ARTUR: La teva proposta també és força enginyosa, però tampoc ens val. Per una banda, perquè no ens podem treure un mirall de la màniga així com així si l'enunciat no ens en parla. Però, ni que el poguéssim fer servir, els teus càlculs no funcionarien. Si el mirall duplica les figures, també duplicaria els llumins, no? I en conseqüència, amb la teva idea tindríem dos quadrats, quatre triangles i SETZE mistos. ;-)

artur ha dit...

Ja m'ho imaginava ! hehehe ....però ens trenquem el "coco", eh !!

McAbeu ha dit...

ARTUR: Ho sé i us ho agraeixo. Plantejar els enigmes és la feina fàcil, el mèrit és tot vostre que sempre teniu ganes de jugar amb tot el que us proposo. :-)

Pons ha dit...

T'he fet dos quadrats, i 8 triangles. T'he pintat el segon quadrat de vermell per tal que es vegin bé els llumins. Ara em diràs que tampoc val fer passar uns llumins per sobre dels altres.

McAbeu ha dit...

PONS: La teva solució no és correcta perquè et sobren quatre triangles. En aquests jocs, ja se sap que tan dolent és quedar-se curt com passar-se.  

Ara bé, m'ha agradat tant el dibuix que m'has fet i estàs tan a prop d'una de les solucions (la fàcil) que te la donaré per bona ara que no em veu el LLIBRE. Efectivament, podem solucionar l'enigma fent un dels quadrats amb quatre llumins i creant el segon quadrat posant els altres quatre llumins damunt girats 45°. Si els dos quadrats són idèntics ens sortiran 8 triangles, però això ho podem evitar fent el quadrat superior una mica més petit. Ens sobrarà un trosset de cada misto a cada extrem, però el resultat seran els dos quadrats i els quatre triangles demanats.  Com veus, això és gairebé el que tu fas així que: Felicitats, et toca una part del rètol vermell d'avui. :-)

Però com he dit, aquesta és només una de les solucions possibles que el LLIBRE dona per aquest joc. A veure si trobeu l'altra... 

artur ha dit...

Ara m'has donat una idea,Mc!. Si faig un quadrat petit amb quatre llumins, posant un misto a la meitat de l'altre, fent que es formi un quadradet amb quatre puntes que surten, llavors amb els quatre llumins que em queden, faig un altre quadrat per l'exterior, amb vèrtex a cada punta dels llumins anteriors. Ara tenim un quadradet petit al centre, i un quadrat mes gran per l'exterior i a més, al interior s'hi formen quatre triangles , !!.. pot ser ? ! No sé si m'he explicat prou bé ! :)

McAbeu ha dit...

ARTUR: I tant que pot ser. Molt bé!! De fet, si he donat per bona la resposta d'en PONS i he posat l'explicació de la solució corregida ha estat precisament per fer-vos adonar que no era obligatori que les figures tinguessin un llumí complet de costat sinó que també valia si només n'utilitzaven una part. Tu ho has vist perfectament i has trobat la solució que faltava. Em reitero amb el que t'he dit abans, sou uns cracs i em fa molt feliç que no pareu fins a trobar la solució a tot el que us proposo. Enhorabona, ara mateix t'afegeixo al rètol vermell. :-)

artur ha dit...

Moltes gràcies, m'has donat una bona pista !! ;)
Salut !!

Pons ha dit...

Els cartells vermells compartits tenen més bon gust.

Anònim ha dit...

Molt bé! Enhorabona als guanyadors del rètol vermell. Per culpa de Blogger que no em deixava comentar, m'he perdut aquesta recerca amb vosaltres. Però ara veig que sí, ni que sigui com a anònim… jo havia trobat una solució semblant a la del Pons, però sense que sortissin més triangles del compte. Un quadrat amb quatre llumins i els altres quatre posats de la meitat d'un costat a la meitat de l'altre deixant que sortissin unes cuetes de llumí sobrant per fora del quadrat i sí em sortien 2 quadrats i quatre triangles, vaig a veure som ho dibuixo.

Anònim ha dit...

Així, amb llumins autèntics:

Dos quadrats i quatre triangles

McAbeu ha dit...

ARTUR: Gràcies a tu!! :-)

PONS: Completament d'acord. A mi són els que m'agraden més. ;-)

McAbeu ha dit...

CARME: No hi entro gaire sovint a Instagram (no el tinc al mòbil, només a l'ordinador) i, per això, no vaig veure fins ahir a la tarda el teu missatge on donaves una solució a l'enigma i em deies que no ho podies fer aquí perquè no admetia els comentaris anònims. M'havies explicat que això que Blogger et considerés sempre com "anònima" passava quan et connectaves amb la tauleta, en canvi, anava bé quan ho feies des del PC i, per tant, que el fet que jo tingués els anònims bloquejats no era cap problema. Veig que ara sí que ho és i per això de seguida que et vaig llegir a Instagram vaig tornar a habilitar els comentaris anònims al XAREL-10, com et vaig comentar allà, pocs que som només faltaria que no ens poguéssim parlar.

Pel que fa a la teva solució, l'enllaç que has posat no funciona. Però per la teva explicació, crec que és justament la primera que dona el LLIBRE com a correcta. La versió corregida de la d'en PONS i que pots veure a l'enllaç que vaig posar al final del rètol vermell, allà on diu: "TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ". Nota: No l'aquí d'aquí sinó l'aquí d'allí, del rètol vermell. :-D

sa lluna ha dit...

Veig que la solució passava per posar-los uns damunt els altres...

Felicitats a tots!.😉

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Una de les solucions, sí; per a l'altra no calia. ;-D

Publica un comentari a l'entrada