GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 12 de setembre del 2022

Els misteris d'en Mac – Cas 007


007 - EL CAS DE LA CONTRASENYA ENDEVINETA


Els últims anys, la informàtica forense s’ha fet cada cop més present en la nostra feina. Cada vegada més sovint, els investigadors privats ens trobem que no podem avançar en la resolució d’un cas perquè desconeixem quina contrasenya tenen uns arxius digitals encriptats on s’amaguen les pistes que ens calen. Quan això passa, recorrem als laboratoris informàtics forenses perquè sabem que, gràcies als seus mètodes innovadors i les eines més modernes, no hi ha arxiu que se’ls resisteixi ni disc dur al qual no puguin accedir... gairebé sempre.

I és que en tot hi ha excepcions, per això aquesta vegada són ells els que han recorregut a mi. S’enfronten a un equip informàtic altament protegit que s’autodestruirà si intenten forçar-lo utilitzant els seus mètodes més expeditius. L’única solució possible és trobar la contrasenya correcta i en això els seus ordinadors d’última generació tampoc han estat de cap ajuda perquè l’única pista que tenen és un llibre escrit a les primeries del segle passat (la prehistòria per a qualsevol informàtic). Em refereixo a l’obra «Diccionari d’endevinalles» [Joan Amades – 1934], en aquest llibre han trobat marcades unes endevinalles concretes que han de servir per trobar la paraula de pas de nou lletres que necessiten i que, en l’ordre que surten publicades al recull de Joan Amades, us copio a continuació:
  1. Un arbret capçat de blanc; petit, baixet, vestit de verd.
  2. Té canó, però no és de guerra; és soldat, però no és del rei; donant-li aigua mai diu prou i és símbol d’una llei.
  3. Entre reis i cavallers, s’ha entaulat una gran guerra; i viuen contents i amics, al mateix temps que ‘peleien’.
  4. No té arrel, branques ni soca, i ple de fulles està; el que ho endevinarà tot d’un sense cavil·lar, de memòria no en té poca.
  5. Què cosa és aquella, que al cap d’un mes ja es mor de vella?
  6. Amenaçant tots els dies, vides de Papes i Reis; fas tornar joves es veis, amb ses meues moixonies.
  7. Fermat amb una cadena, me sol dur molta de gent; i, no obstant, de nit i dia estic sempre ‘correguent’.
  8. Sóc fill d’una cabra, em pega el meu amo; i tothom tremola, sempre que jo mano.
  9. Llarg i gruixut ho voldria, un pam del cul que em passés; a les donzelles agrada, però a casades i vídues encara més.

El llibre no inclou cap nota aclaridora ni s'hi pot trobar cap altra senyal més enllà de les marques que destaquen cadascuna d’aquestes endevinalles que són, doncs, l’única pista que ha de permetre trobar la solució. A priori sembla molt complicat, però jo tinc una idea per encarar el problema... ara m’hi poso.

I vosaltres? Sereu capaços de descobrir quina és aquesta contrasenya amagada?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Tots "

18 comentaris:

artur ha dit...

Lo primer que em ve al cap, seria posar la primera lletra de cada una de las endevinalles, seguint l'ordre a,b,c.... però seria molt fàcil, oi ? :) pensarem una mica més !

xavier pujol ha dit...

Només he endevinat la G. Comença per R?

sa lluna ha dit...

A- all
B-
C- escacs
D- llibre
E- lluna
F-
G
H- timbal
I- trena
Aquestes són les que tinc, però tampoc em serveixen de res.🤦‍♀️

Aferradetes, Mac.

Lluna ha dit...

La B podria ser l'embut, per lo de la llei...
La G com diu l'Artur deu ser rellotge
I la F crec que es una navalla d'afaitar
Ara endreçar les lletres per trobar la paraula de pas se'm complica!
Bona tarda Mc!

artur ha dit...

Tinc el dubte de la endevinalla D, que pot ser llibre, com diu salluna o diari que potser també podria ser. Agafant les primers lletres de les respostes que penso encertades dels amics i amigues ( All, Embut,Escacs,Llibre,Lluna,Navalla,Rellotge,Timbal i Trena) combinant-les em surt una paraula de 9 lletres ...ENLLETRAT ! Pot ser ? ja que seria una persona molt enlletrada per tenir aquesta contrasenya, hehehe Salut !

Carme Rosanas ha dit...

Si que arribo a misses dites, avui... no havia endevinat ni la meitat de les endevinalles o sigui que, de moment, no ho portava gaire bé.

Però amb tantes pistes que ja m'he trobat resoltes, jo crec que la paraula podria ser ENTRELLAT.

McAbeu ha dit...

Ahir a la tarda no vaig poder connectar-me, però ja veig que no em necessiteu per a res. Heu fet molta feina, molt ben feta i en equip, que és com s'ha de fer. Enhorabona a tots!!

ARTUR (1): Ja vas veure que era una mica més difícil que això... però no gaire més. :-)

XAVIER: Sí, la G comença per R. Però ara no sé si estàs pensant en un RELLOTGE o en un RADIOGONIÒMETRE (ambdós de butxaca, evidentment). :-DD

SA LLUNA: Molt bé. Encertes totes les que dius: A = ALL, C = ESCACS, D = LLIBRE, E = LLUNA, H = TAMBOR o TIMBAL i I = TRENA. I no t'ho creguis això que no serveixen de res, sense la solució prèvia de les endevinalles no podem trobar la contrasenya buscada. :-)

LLUNA: Rebles el clau amb les tres endevinalles que faltaven: B = EMBUT, F = NAVALLA D’AFAITAR i G = RELLOTGE DE BUTXACA. Genial! :-)

ARTUR (2): Un bon intent aquest "ENLLETRAT", però no és la solució correcta. Podríem dir que t'hi acostes sense acabar de treure'n l'entrellat. ;-D

CARME: És cert que t'has trobat molta feina feta i també ho és que tu l'enllesteixes a la perfecció. Efectivament, ENTRELLAT és la contrasenya que buscàvem i que apareixia ordenant correctament les inicials de les solucions de les nou endevinalles. Felicitats!!

Com deia al principi, m'ha agradat molt com heu anat fent la feina en equip i, per això, el rètol vermell d'avui serà compartit. Moltes gràcies a tots per jugar!!

artur ha dit...

Gràcies !! Que portin galetes i vi dolç !! :)

Pons ha dit...

Tots? Jo també he guanyat? M'agrada quan em reconeixen la feina que no he fet.

McAbeu ha dit...

ARTUR: Bona idea aquesta de les galetes amb vi dolç. M'hi apunto!! :-))

PONS: Ja saps que si fos per mi no hi hauria cap problema, però el LLIBRE et vol fer notar la subtil diferència entre "tots" que, amb valor de pronom, es refereix a un col·lectiu determinat i "tothom" que és més genèric. En conseqüència i en aquest cas, quan el rètol vermell parla de "tots" és que dedica l'enhorabona només als comentaristes que SÍ han fet la feina i no a tota la gent en general perquè aleshores hauria fet servir el "tothom". El LLIBRE i les seves coses, que t'haig d'explicar. ;-)

Pons ha dit...

M'has recordat a aquest "poema" de Joana Brabo, saps si el Llibre i ella es coneixen?

McAbeu ha dit...

PONS: No, no es coneixen... almenys no personalment. ;-)
Però, en canvi, el LLIBRE sí que coneix aquest poema. TOT un clàssic que TOTHOM hauria de recitar TOTHORA. :-DD

Assumpta ha dit...

Mentre jo vaig perduda per l'Univers veig que aquí us ho passeu tan bé com sempre 😊😊😊😊

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Ja saps que aquí sempre hem anat una mica al nostre rotllo i, efectivament, intentem passar-nos-ho tan bé com podem. :-))

Estic content de tornar a llegir un comentari teu després de tant de temps i no cal que et digui que estàs més que convidada a tornar sempre que vulguis. De vegades, quan l'univers se'ns fa massa gran, no està malament intentar buscar espais més a la nostra mida, ni que sigui només de tant en tant. Una gran abraçada! :-)

Assumpta ha dit...

Holaaaaaaa!
L'Univers és gran, meravellós, sorprenent, hipnòtic ... Però no hi ha res com un raconet conegut on sentir-se còmode i protegit 😉😉. Gràcies per rebre'm tan bé al teu espai 🤗

Hauré d'aprendre a fer posts amb el mòbil... però és tan fàcil fer-los amb l'ordinador... que, fer-los amb el mobil crec que no me'n sortiria.

Ara utilitzo bastant l'Instagram perquè el faig servir com a blog d'artesania, per veure si venc alguna coseta i guanyo algun caleró... Però costa molt... I més en el meu cas, que qualsevol coseta em deixa fora de joc ...

Una gran abraçada! Tornaré ☺️☺️

Consol ha dit...

Vinc a misses dites a saludar-vos i dir-vos que tots feu molt bona feina i amb bon humor i harmonia. Feliç de retrobar-vos. Bon dia a tothom!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Sé que els de Blogger tenen l'aplicació per telèfons Android que es baixa des de la PlayStore i que permet redactar, guardar i publicar entrades per al blog directament, però no et puc dir si és més o menys fàcil perquè no l'he feta servir mai. De totes maneres, estic segur que si tu t'ho proposes aconseguiràs fer-la anar en un pim-pam. Només faltaria. :-))

Mentrestant, però, em conformo si vaig trobant els teus comentaris de tant en tant. Perquè és clar que has de tornar... pobra de tu que no ho facis. :-DD

McAbeu ha dit...

CONSOL: Això de la feina va a dies, però el bon humor i l'harmonia sí que no fallen mai. No entenc el món dels blogs d'una altra manera, jo. :-)

Molt content també de llegir el teu comentari. Gràcies per tornar!!

Publica un comentari a l'entrada