GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 9 de maig del 2018

980.- Sense tocar de peus a terra

980.- En Benet, quan surt del llit cada matí, procura sempre posar els peus descalços sobre la catifa de llana de la seva habitació perquè sap que la trobarà més calenta que si trepitja directament les fredes rajoles del terra. Aquest és un fet cert que qualsevol de nosaltres pot comprovar fàcilment però que en Benet no s’explica perquè ell sap que té tota la casa condicionada uniformement i, per tant, la temperatura de la catifa i la de les rajoles ha de ser, en teoria, exactament la mateixa. Podeu explicar-li vosaltres?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons "

5 comentaris:

Pons ha dit...

Aquesta es fàcil, es una catifa màgica

Sergi ha dit...

Si tota la casa està condicionada uniformement i això l'inclou a ell, deu estar mort, ja que no pot estar a massa menys de 37ºC...

xavier pujol ha dit...

Encara que la catifa i les rajoles estiguin a la mateixa temperatura, la rajola sempre fa una sensació més freda que la llana.

Pons ha dit...

Veig que ningú per aquí es gaire amic de les lleis físiques d'aquest mon, com ara aquell tio que diu que es qüestió de màgia! Pfffff

Quan trepitgem terra, per exemple rajoles, sentim fred, ja que les rajoles son un bon conductor de la calor, així que la calor dels nostres peus passa molt ràpidament a les rajoles, que el reparteixen veloçment per tota la superfície del sòl: El flux d'energia calorífica és ràpid.
No obstant això, quan trepitgem la catifa no la notem tan freda. Això és perquè el teixit de la catifa, per exemple, la llana, és un mal conductor de la calor, de manera que els nostres peus li passen calor a la catifa però aquesta ho reparteix a poc a poc: el flux de l'energia calorífica és lent.

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE:
La solució té a veure amb la conductivitat tèrmica. Les rajoles de ceràmica, igual que el metall, són uns conductors molt eficients del calor al contrari de la llana de la catifa. Quan trepitgem la catifa, aquesta tarda més en absorbir el calor dels nostres peus que quan trepitgem les rajoles. Per tant, a la catifa tindrem els peus més estona calents mentre es refredaran molt més ràpid sobre la ceràmica. Aquesta diferència la percebem com si els dos materials estiguessin a diferents temperatura, malgrat no sigui així.

PONS (1): Em sembla que t'has pres massa al peu de la lletra el títol de l'enigma... amb aquesta resposta no toques de peus a terra. :-D

XEXU: És una altra manera de mirar-s'ho però, com has vist, el LLIBRE no va per aquí. :-)

XAVIER: Sí, això és exactament el que ens diu l'enunciat. La nostra feina era explicar-ne el perquè. ;-)

PONS (2): Ep!, no et fiquis amb els meus comentaristes que la solució "màgica" també tenia el seu què: :-DD Així i tot, és evident que la teva explicació (ara sí :-D) és ben correcta i que t'emportes el rètol vermell. Felicitats!! :-))

Publica un comentari a l'entrada