GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 9 d’agost del 2017

913.- L'edat del patriarca

913.- El patriarca d’aquella família té tants fills i nets com anys de vida i sabem que aquesta edat està entre els 50 anys que ell afirma que té i els 80 que les males llengües diuen que aparenta. També sabem que cadascun dels seus fills ha tingut tants fills com el mateix patriarca. Podeu calcular quants anys té aquest cap de família?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jpmerch i Xexu "

6 comentaris:

jpmerch ha dit...

Bon dia!
Si ho entés bé me n'ixen dues solucions: 56 i 72 anys.
Nombre de fills x
Nombre de nets x^2
Nombre de anys x+x^2

Sergi ha dit...

Doncs pel compte de la vella, i tenint en compte que està entre 50 i 80 anys, em surt que pot tenir-ne 56 o 72... Si ha tingut 7 fills, amb 7 néts de cadascun, 7*7 néts, més els 7 fills, serien 56. Si en canvi ha tingut 8 fills, amb la mateixa operació serien 72. A veure en què estic fallant...

Sergi ha dit...

M'han vingut a distreure i en JP m'ha passat davant! Però com s'atreveixen a interrompre'm mentre contesto l'enigma!

Elfreelang ha dit...

crec que ja ho han trobat! per cert mac entrant al teu blog em surt un missatge de part del meu programari que tens associat un programa maliciós t'ho dic per que ho puguis arranjar

jpmerch ha dit...

Ja sabem que si volem càlculs ràpids hem de fer servir el compte de la vella. Però si tenim una mica de temps, com pot ser ara en època de vacances, podem emprar les matemàtiques.

Aleshores l’enigma que ens planteja en Mac, el podem resoldre de la següent manera.

Com he anotat abans, el nombre de fills del patriarca és x i per tant el nombre de nets serà x al quadrat. Com que el nombre d’anys ha d’estar entre 50 i 80, podem plantejar les següents inequacions:

x^2+x>=50, és a dir x^2+x-50>=0
x^2+x<=80, és a dir x^2+x-80<=0

Calculant els valors de x de les dues equacions, i rebutjant òbviament els valors negatius, tenim:

x>=6,59
x<=8,46

El nombre de fills serà qualsevol x que complisca les dues inequacions, és a dir, un nombre comprés entre 6,59 i 8,46 i a més ha de ser enter per llei natural. Resultat, el 7 i el 8.

La resta ja l'explica en XeXu.

McAbeu ha dit...

Començo confirmant que el resultat i l'explicació que donen en JPMERCH i en XEXU són, vist l'enunciat, totalment correctes i que, ja que l'han escrit al mateix moment (els dos a les 10:38), compartiran el rètol vermell d'avui. Felicitats!! :-))

He dit això de "vist l'enunciat" perquè just quan ells van posar la solució em vaig adonar que havia comés un error en el moment de copiar l'enigma. L'enunciat del LLIBRE diu que "l'edat del patriarca està entre els 60 (i no 50) que ell afirma que té i els 80 que les males llengües diuen que aparenta". Això fa que l'enigma no tingui dues solucions vàlides sinó només una (que és el més lògic) però com que aquest fet no influeix en el mètode de resolució vaig preferir, ja que ja havíeu fet els càlculs, no modificar l'enunciat. Tot i així, en vull deixar constància aquí.

PS: Gràcies per l'avís, ELFREELANG. He intentat esbrinar perquè et surt aquesta advertència quan entres al meu blog però t'he de dir que no me n'he sortit. Hi he entrat jo mateix amb diversos navegadors i també hi he fet entrar altra gent des d'altres PC però en cap moment ha aparegut res en el sentit que expliques. També he fet revisar la meva url per varis serveis d'antivirus online per a webs, amb resultats igualment negatius. T'agrairia que em diguessis des de quan et surt aquest avís (fa molt de temps que no he modificat res del blog), quin és concretament aquest programari (suposo que el teu antivirus) que t'avisa i, si és que et dóna aquesta informació, també seria interessant que em diguessis on és i quin és aquest suposat programari maliciós que troba al meu blog. Aprofito per dir que si qualsevol altre company li passa el mateix que no s'estigui de dir-m'ho, és clar. Gràcies!!

Publica un comentari a l'entrada