GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 19 d’abril del 2017

885.- Camí de l'ermita

885.- Un excursionista vol visitar una ermita que hi ha a les afores de Vila-molla del Secà i demana orientació a un vilatà. Aquest li diu: «És ben fàcil, només ha d'agafar aquest camí que surt del poble i seguir-lo tot recte fins arribar a la cruïlla dels vuit vents. Una vegada hi arribi, veurà que al mig de la cruïlla hi ha un pal indicador amb vuit fletxes que indiquen els vuits camins diferents que surten d'aquell indret, només cal agafar el camí assenyalat per la fletxa on diu 'ermita', no té pèrdua».
L'excursionista agraeix la informació i es disposa a seguir les indicacions però, quan arriba a la cruïlla, es troba que algú ha deixat un gos lligat al pal indicador i que l'animal tot fent voltes al pal provoca que aquest també rodi i, en conseqüència, és molt probable que les fletxes indicadores no apuntin cap el camí correcte. El nostre protagonista s'adona que per cada 3 voltes completes que fa el gos, el pal gira 360º en el mateix sentit i també observa que el gos després de fer 7 voltes en el sentit de les agulles del rellotge, en fa 2 en sentit contrari i a continuació torna a canviar de sentit reprenent altre cop la mateixa rutina. Sabent això podeu ajudar a l'excursionista a encertar el camí de l'ermita?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Lluïsa "

19 comentaris:

Assumpta ha dit...

Recomano al bo de l'excursionista que faci el senyal de la Creu i enlairi una pregària (ja que va a una ermita) demanant a Nostre Senyor que l'il·lumini, perquè si ho he de fer jo... pobret :-))

Carme Rosanas ha dit...

Marededéusenyor! La solució de l'Assumpta no serà la del LLIBRE, però a mi no em sembla gens desencertada.
Dit això vaig a mirar de donar voltes i voltes al pal, a veure si me'n surto.

Lluïsa ha dit...

M'he marejat amb tanta volta i no veig res del dret. 😰

sa lluna ha dit...

Penso que l'excursionista se'n sortirà bé sol si ja s'ha fixat en totes aquestes coses, jo de moment vaig a prendre aire que m'he marejat.

Bona nit, nines!
Aferradetes, Mac! :)

Carme Rosanas ha dit...

Doncs jo venia a dir que estic una mica marejada... aquest gos té una gran resistència al mareig, pel que es veu. De moment m'ho deixo córrer.

xavier pujol ha dit...

Jo tornaria enrere i li preguntaria al vilatà-guia que em donés més pistes.

jo rai! ha dit...

A veure, la teoria:
Hem de buscar el moment en que el gos voltador deixi, ni que sigui per un moment, l'indicador en la posició inicial (no calia ser enginyer per deduir això...). O sigui, que la suma de voltes de l'animaló sigui 360º o un múltiple d'aquests.
La pràctica: No tenim ni idea de quanta estona fa que el gos volta, o sigui que no podem comptar amb que a la tercera volta en el mateix sentit l'indicador marqui la posició inicial. O sigui, cal calcular els graus que gira en una sèrie completa (set voltes cap a una banda i dues cap a l'altra) i buscar quan sigui múltiples de 360.
Els càlculs: No els sé fer (bé, de moment o fins que arribi en Pons)

McAbeu ha dit...

Segur que hi ha un mètode de resolució que està entremig de la intervenció divina que demana l'ASSUMPTA i els complicats càlculs matemàtics teòrico-pràctics que ens proposa en JO RAI!. ;-)

No ho dic en condicional, eh!. És una afirmació. Aquest mètode per solucionar l'enigma que dic existeix segur sense que calgui tornar enrere per trobar-lo (XAVIER). Ah!, i ja us avanço que no mareja gens (CARME, LLUÏSA, SA LLUNA). Sort!!. :-))

jo rai! ha dit...

Tan complicats com vulguis però són l'única manera que se m'acut de trobar el camí aquest.
Segons la meva teoria, un cicle complet de voltes consta de set cap a una banda i dues cap a l'altra. Si cada tres voltes el pal gira 360º, per cada volta serien 120º i per cada cicle complet (840-240) 600º.
Cada tres cicles tindrem un múltiple de 360 o sigui, segons la meva teoria, cal veure durant 54 voltes quina posició coincideix exactament dos cops i tirar per allà. I no patim, que si no hi ha ermita segur que hi ha bones vistes!

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Com ja us vaig dir al meu comentari anterior, la solució no va per aquí. Aquesta vegada, més que les matemàtiques, el que el LLIBRE ens demana és que apliquem la lògica. Us dono una única pista, per trobar la resposta correcta no hem de fixar l'atenció només en les voltes o cicles de voltes que fa el gos sinó que hem d'obrir una mica el focus i intentar visualitzar l'escena en el seu conjunt. No tot el que ens diu l'enunciat és important però el que importa és a l'enunciat. Sort! ;-)

jo rai! ha dit...

Mira, saps que passa? Que jo encara soc dels que surt sempre amb els mapes de l'Alpina!!!!!!!!

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Tot un referent, els mapes de l'editorial Alpina de Granollers. Però jo diria que encara no han publicat el corresponent a l'Illa de l'Escaquer que inclogui els voltants de Vilamolla del Secà... ;-D

jo rai! ha dit...

I doncs, no ha arribat la meva instancia?

McAbeu ha dit...

JO RAI!: No he rebut cap correu teu, si et refereixes a això. Entenc que el que vols és que et passi la solució de l'enigma privadament, no m'importa fer-ho però abans deixa'm insistir una altra vegada en la pista que et vaig donar.
Us vaig dir que el que s'havia de fer és no capficar-se en el gos i les seves voltes sinó mirar l'escena en el seu conjunt. Fem-ho!. Convindràs amb mi que l'objecte més important de l'enigma és el pal indicador que hi ha al mig d'aquesta rotonda amb vuit sortides possibles; bé doncs, digue'm si et plau, com te l'imagines...

jo rai! ha dit...

Doncs me l'imagino... depèn!
Hauria d'estar encarat a algun lloc, cas que fos un cartell pla com els normals de les carreteres, però no tindria massa sentit perquè només serviria per als que entressin a la rotonda de cara a l'indicador, per tant, no hauria d'estar encarat enlloc (pensar per escrit és una cosa que se'm dona la mar de bé...). O sigui, hauria de ser un indicador 3D (m'explico?) i assenyalar les vuit destinacions possibles dels vuit camins. Si hi ha la sort que els camins no formen angles iguals doncs mira, paciència i esperar que les fletxes coincideixin però... i si resulta que són tots iguals? Cagada pastoret!
Resumint: ni idea!

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Exacte, ens trobem davant d'un pal indicador 3D (t'expliques perfectament :-D) però t'asseguro que no influeix en la solució el fet que les fletxes indicadores estiguin repartides equitativament (com si fos una rosa dels vents, per exemple) o no. De totes maneres, si sabent això encara no ho veus clar, ja no et faig patir més i ara et diré la solució per mail... però no t'hi acostumis. ;-)

Lluïsa ha dit...

A veure si va per aquí.
Sí les fletxes assenyalen la direcció de cada un dels camins, també n'hi ha un que diu com és va cap al poble. Per tant si ja coneix quin és perquè ve d'allà, només és qüestió de girar-lo correctament i ja sabrà quin és el camí de l'ermita.

McAbeu ha dit...

LLUÏSA: Doncs sí que va per aquí. La solució que buscàvem era tan fàcil (o tan difícil ;-D) com això que expliques. Felicitats!! :-))

Lluïsa ha dit...

Gràcies per la felicitació Mac.
Ha estat veure una imatge d'un d'aquests indicadors multidireccionals i tenir-ho clar.

Publica un comentari a l'entrada