GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 4 de març del 2015

690.- Una celebració familiar i íntima

690.- A l'illa de l'escaquer tothom viu molts anys, tothom es casa i totes les parelles tenen 4 fills poc abans de fer els 30 anys. En Pol Escac ha decidit celebrar una festa pel seu 120è aniversari i ha convidat als seus descendents directes acompanyats dels seus cònjuges, i a ningú més perquè vol fer una celebració familiar i íntima. Quina sala del restaurant haurà de reservar?, la que té capacitat per 25 persones?, la de 125 persones?, la de 425?, o la de 925 coberts?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Consol i Lluna "

12 comentaris:

Consol ha dit...

En Pol Escac als 30 anys tenia 4 fills.
- Als 60 anys: 4 fills + 16 néts
- Als 90 anys 4 fills+ 16 néts + 64 besnéts
- Als 120 anys: 4 fills +16 néts+ 64 besnéts + 256 fills besnéts (pocs anys)
Total: 340 descendents
Parelles: la seva + 4 parella fills + 16 parella néts + 64 parella besnéts = 85 parelles
340+85= 425
La sala de 425 persones.

Carme Rosanas ha dit...

Feina feta no té destorb, Conol... Jo diria que l'has fet bé, aquesta feina...

xavier pujol ha dit...

Si segueixen així hauran d'abandonar l'illa i traslladar-se a un continent. Al més gran que hi hagi...

Assumpta ha dit...

Oooooh, quanta gent!! :-DD

Anònim ha dit...

a l'illa de l'escaquer son com una plaga, val més que no els deixem sortir d'allà

jo rai! ha dit...

De tota manera si jo fos ell (no ens enganyem, si jo fos ell passaria de reunir la família...)' encarregaria la sala més gran. A veure, tenir quatre fills als quaranta anys no implica pas no tenir-ne algun als vint, o als divuit, per tant només que ell mateix o algun dels seus fills estigués en aquest cas el nombre de descendents podriamser molt més gran que el que sembla dir la lògica. En qualsevol cas, la sala gran els hi anirà bé a l'hora d'enquibir un exercit de canalla sorollosa i un més que possible magatzem de cotxets de criatura.

jo rai! ha dit...

Jo és que veig d'un extrem a l'altre.

Que hem d'entendre per familiars directes? Perquè potser li sobraria lloc a la sala de 25....

McAbeu ha dit...

M'agrada aquesta manera que ha tingut JO RAI! d'intentar anar una mica més enllà buscant la solució de l'enigma però, en aquest cas, el tema és purament matemàtic i la resposta surt fent els càlculs que toquen amb les dades de l'enunciat. Així que 1) No cal comptar amb l'espai pels cotxets dels nens, 2) Quan l'enunciat diu que "totes les parelles tenen 4 fills poc abans de fer els 30 anys" vol dir que als 30 anys tenen 4 fills en total, independentment que aquests fills haguessin nascut quan ells en tenien 20 o 18 i 3) Els descendents directes són, en aquest cas, fills, néts i besnéts als que hem de sumar els respectius cònjuges (dels que tenen edat per tenir-ne) per saber el total d'assistents a la festa.

La CONSOL fa correctament aquests càlculs però comet un petit error que provoca que la seva solució no sigui la correcta. No et sàpiga greu, CONSOL, justament aquest era el "truc" de l'enigma i és ben normal "caure-hi". La prova d'això és que ni la CARME, ni en XAVIER, ni l'ASSUMPTA ni en PONS (potser aclaparats per la "capacitat reproductiva" dels habitants de l'illa de l'Escaquer :-D) tampoc ho han sabut veure. :-))

Així que toca repassar i segur que a la segona sí que sortirà. Sort!! :-))

Lluna ha dit...

No sé si es que no l'han comptat a ell i en total serien 426 persones, per lo que haurien de passar a l'altra sala, però jo crec que si es posen ben juntets i cabran tots :P

Bon dia Mc!!

Lluna ha dit...

"HI"cabran

SORRY!!!

Consol ha dit...

Fent una mica de repàs, segurament seran més de 425:
- s'ha de comptar al patriarca com diu Lluna: 425+1= 426
- s'ha de comptar que el fils no neixen tots plegats quan hom té 30 anys i ,com pel temps transcorregut ja han passat tres generacions, hi haurà fills de besnéts que ja hauran complert els 30 anys i conseqüentment ja tenen cònjuge i els 4 fills. El problema és que no sé quantificar aquests últims.
Per tant, necessitaran la sala de 925.

McAbeu ha dit...

No cal filar tan prim per tenir en compte aquests últims que dius, CONSOL, el petit error que et deia és el que primer troba LLUNA i que ara tu també veus. Als teus càlculs del nombre total de convidats, que són ben correctes i donen 425, s'hi ha d'afegir també l'amfitrió, en Pol Escac, i per tant el total d'assistents a la festa seran 426 persones. Així que no en tindran prou amb la sala de 425 coberts i hauran de llogar la de capacitat superior.
Entre les dues heu solucionat del tot l'enigma i us emporteu el rètol vermell compartit. Felicitats!! :-))

Publica un comentari a l'entrada