GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 27 de novembre del 2013

570.- Estadístiques telefòniques

570.- Segons l'anuari econòmic 2013 de La Caixa, l'any 2012 havia 2.460.518 telèfons fixos a la província de Barcelona i 874.546 d'aquests corresponien als telèfons instal·lats a Barcelona ciutat. Imaginem que des de la companyia telefònica ens diuen que el nombre d'abonats que no volen que el seu número fix sigui públic varia segons la localitat i que en cas de la capital de Catalunya són aproximadament un 10% del total. Amb aquesta dada és fàcil calcular que de tots els abonats de la ciutat, aquest grup aplegaria gairebé uns 87.500 telèfons però, podríeu calcular tan fàcilment quants abonats pertanyen a aquest grup d'entre cent números escollits a l'atzar de la guia de telèfons provincial de Barcelona?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pallarès "


17 comentaris:

Assumpta ha dit...

Pots repetir la pregunta una mica més poc a poc? :-P

jo rai! ha dit...

Jo no.

jo rai! ha dit...

Si no és que es manten el percentatge del 10% aquest, és clar... l'atzar ja se sap que és capriciós.

Anònim ha dit...

jo que havia mirat totes les temporades de breaking bad per tal de respondre a les endevinalles laterals i resulta que aquesta "elemental", tocat els coll.. nassos!

En fi... per dir alguna cosa diria que 10 d'aquests 100.

Lluna ha dit...

Aix, mira, sense que serveixi de precedent estic d'acord amb en pons... :P Tb volia dir 10.

Bona tarda genteta!!
BOna tarda Mc!!

Consol ha dit...

Crec que la resposta és cap. La mostra és massa petita en relació a la població total i no pot detectar un percentatge tan baix. Aquest percentatge és baix ja sigui que ens referim als abonats que volen l'anonimat a tota la província (percentatge desconegut), ja sigui que ens refermim als abonats anònims de Barcelona (un 3,5% del total)

sa lluna ha dit...

Uff encara no he esmorzat! ;)

Bon dia a tothom!
Aferradetes, Mac

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Naturalment, tot el poc a poc vulguis i si, tot i així, hi ha alguna cosa que no entenguis només cal que m'ho diguis. ;-)

JO RAI!: L'atzar és capriciós sens dubte però el LLIBRE no (en aquest cas almenys) i no el convenç el teu argument. Serà qüestió de tornar-hi a pensar.

PONS: Potser t'aniria millor amb un sèrie d'estadístiques o de telèfons... no sé si n'hi ha cap?. ;-D
De totes maneres no cal veure cap sèrie per resoldre l'enigma, el que si cal però és donar un resultat correcte i sobretot explicar d'on surt. Tu, de moment, no fas ni una cosa ni l'altra.

LLUNA: Doncs et dic el mateix que en PONS. La solució no és 10 però ni que ho fos tampoc us el donaria com ben solucionat. En aquest enigma és molt més important trobar la deducció correcta que ens porta al resultat que no el resultat numèric.

CONSOL: Dius que com que el percentatge que busquem és baix, quan agafem 100 números de la guia el resultat es tant petit que es pot menysprear. No et dic que no tinguis raó però el resultat que busquem seria igual de vàlid per 100, per 100.000 o per 1.000.000 abonats. Busquem, doncs, el valor exacte d'aquest "percentatge baix". Repeteixo el que he dit abans, el més important no és encertar el resultat numèric sinó trobar la deducció correcta que ens permet arribar-hi. A veure si donant-hi alguna volta més, la cosa surt. :-)

SA LLUNA: Fas ben fet, amb la panxa buida val més no encarar segons quins enigmes. :-DD

Anònim ha dit...

on es el Sergi quan se'l necessita...?

Anònim ha dit...

si no vols que es quedi en el pou de les Sense Solució crec que farà falta una pista

McAbeu ha dit...

PONS: Només et puc dir que, encara que amb una primera lectura podria semblar que no, aquest enigma és un exemple clar dels problemes que inclouen a l'enunciat totes les dades necessàries per trobar la solució.
I a més, si de moment no surt tampoc és tan greu que el "Pou dels Sense Solució" està tan buit que no passa res per deixar-ne algun per a que la gent els rumiï amb més tranquil·litat.

jo rai! ha dit...

Segona lectura amb calma de dissabte. Diria que la pregunta és quants abonats pertanyen al grup de BARCELONINS DE LA CAPITAL amb telèfon que no consti a la guia, o sigui, que sí que seria el deu per cent PERÒ el deu per cent del percentatge que representen els capitalins davant del total d'abonats provincials.
(Sospito que m'he d'apuntar urgentment a algun curset de retòrica o, encara millor, de redacció bàsica...)
Posem que parlem aproximadament del 35% d'abonats a la capital. Doncs més o menys, un 3,5% dels abonats totals pertanyen al grup que demana el [aquí pila d'epitets malsonants o no] llibre.

Ara, no tinc ganes de fer números però estaria bé si em deieu que vaig pel bon camí.

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Ara el LLIBRE no sap si li has dedicat una pila d'epítets malsonants o no ;-D, però que consti que això no l'influeix per dir-te que no, que no vas pel bon camí.

La pregunta que ens fa l'enigma és que si agafem a l'atzar 100 (o 1000 o 100000) números de la guia provincial de telèfons de Barcelona i, per altra banda, ens diuen que en el cas concret de Barcelona ciutat un grup del 10% dels abonats no volen que el seu telèfon sigui públic, quin percentatge dels números triats (que pertanyen o poden pertànyer a qualsevol municipi de la província) correspondrà a aquest grup que en el cas de la ciutat de Barcelona comprèn un 10%?.
Potser alguns pensareu que per poder calcular amb exactitud la solució correcta és necessari conèixer el valor d'aquest mateix percentatge a l'Hospitalet del Llobregat o a Santa Maria d'Oló, per exemple. Però el LLIBRE insisteix que no cal, que amb les dades de l'enunciat n'hi ha ben bé prou. Doncs a veure si és veritat. Sort!. :-))

Anònim ha dit...

Ja sé que a JO RAI! li has dit que no anava pas bé, però jo insisteixo, a veure si li acaba convencent al llibre. Així que he anat fent percentatges i regles de tres, i em surt aprox. 285.500, o sigui, un 18%.
Intento explicar-me:
De tots els habitants, provincials i capitals, hi ha 2.460.518, i d'aquests 874.546 són capitals. Per tant, és un 36% de capitals i 64% de provincials. Si del 36%, un 10% no vol ensenyar el número, agafem el 64% i fem la regla de tres: aprox. 18%, que són uns 285.500 habitants provincials no volen que el seu telefon sigui públic.

McAbeu ha dit...

ROSELLES: El LLIBRE és difícil de convèncer i tossut de mena, així que no, tu tampoc vas per bon camí. ;-D
De totes maneres, gràcies per intentar-ho. :-)

Pallarès ha dit...

Entenc que si no volen que es publiqui el seu número, no sortiran a la llista. La resposta deu ser CAP

McAbeu ha dit...

Doncs sí, PALLARÈS, encertes la resposta correcta: Si els números estan trets de la guia de telèfons, el 100% són públics per tant n'hi ha un 0% que pertanyen al grup dels que no volen fer públic el seu número de telèfon. Felicitats!! :-))

Publica un comentari a l'entrada