GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 28 de setembre del 2009

167.- Una ampolla i un tap

167.- Una ampolla i el seu tap valen 11 euros. Si sabem que l'ampolla val 10 € més que el tap, pots dir els preus de l'ampolla i del seu tap?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

16 comentaris:

Assumpta ha dit...

Aquesta la sabia mon pare i ara no me'n recordo!!! :-))

Assumpta ha dit...

El tap 50 cts
L'ampolla 10,50!!

Assumpta ha dit...

Bon dia! :-)

A veure, en principi, tothom diu que el tap val 1 i l'ampolla 10 però NO, NO... perquè si l'ampolla val 10 MÉS QUE EL TAP, si el tap val 1, l'ampolla, per definició, valdria -ella tota sola- 11 i, per tant, el total seria 12.

L'ampolla val 10 MÉS QUE EL TAP (eps, papi!! veus com me n'he recordat al final? jeje he recordat que hi havia "cèntims") i llavors, amb paper i llapis he provat.

Si el tap val 0,50
L'ampolla valdrà 0,50 + 10 = 10,50

Així que, si ho sumem o,50 + 10,50 = 11

I jo soletaaaaa he feeet un enigmaaaa de mateeees oeee oeee encara que fos fàcil, però era de mateeees oeeoeoeoeoe

Clidice ha dit...

felicitats ASSUMPTA!!! :P

JJMiracle ha dit...

Totalment d'acord amb l'Assumpta, i, a més, primer també he pensat 1 euro el tap i 10 l'ampolla :-D Però de seguida he vist que no quadrava.

Melo ha dit...

Felicitats Assumpta, encara que posi fàcil a l'etiqueta crec que hauria de posar superfàcil.

kika ha dit...

felicitats assumpta!
per matinera, per endevinar-la i per explicar-ho tan be! :-)

Mireia ha dit...

faig tard! Felicitats Assumpta!Una vegada que en sé una...

Assumpta ha dit...

Mac!! On és el comentari on expliques que sí, que la meva resposta és la correcta i tal? :-))

No s'hi val! Sempre ho expliques i vas responent a tots i per un dia que encerto una de mates!! :-PP

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No sempre faig comentari, admeto que la gran majoria de vegades si però és quan he d'explicar alguna cosa que no s'ha dit o que vull puntualitzar. Avui no calia gaire dir res més perquè el teu encert i la teva explicació són PERFECTES :-)) i els altres participants ho accepten sense discussió.
Però tens tota la raó en que et mereixes una FELICITACIÓ ESPECIAL per haver encertat el primer de mates que segur que no serà l'últim. ;-DD
Una abraçada molt forta! :-)))

Assumpta ha dit...

Jajaja jo on tinc tant clar que no sigui l'últim de mates que encerti :-))
Així ara ja ha quedat constància d'aquest moment gloriós :-))
Gràcies ;-))

Assumpta ha dit...

No sé escriure :-D

Volia dir "Jo NO tinc tan clar..." ;-))

Cristhian ha dit...

Aquí tienes el planteamiento, que es lo que necesitas realmente, mucho genio por aquí pero ninguno sabe formularla ....
A+B :2 = 11 + 10. :2 = 21:2 = 10,5

McAbeu ha dit...

CRISTHIAN: Els enigmes mentals no són (només) simples problemes de matemàtiques i, per tant, es poden encarar des d'altres vessants que no impliquin haver de plantejar una equació per resoldre'ls. Podem arribar a la solució tal com ho fas tu (plantejant la fórmula) o també aplicant la deducció (com és el cas de qui va donar la resposta primer) i ambdós mètodes són igualment correctes.

Per tant, és molt agosarat per part teva afirmar que ningú, a part de tu, sap plantejar l'equació que resol aquest enigma. Has d'admetre que no seria de les equacions més complicades que, segur, tu mateix has resolt. De totes maneres, encara que no dubto que ho saps fer deixa'm dir-te que la forma com ho planteges no és gens clara. Què indiquen exactament les incògnites A i B de la teva fórmula?

De fet, el plantejament matemàtic correcte surt gairebé sol només llegint l'enunciat:
Una ampolla i el seu tap valen 11 euros
(A+T=11)
Si sabem que l'ampolla val 10 € més que el tap
(A=T+10)
Pots dir els preus de l'ampolla i del seu tap?
Hi ha més d'un mètode de resoldre un sistema de dues equacions, un d'ells pot ser sumar-les tal com sembla que fas tu i, per tant, tindríem que 2A+T=T+21 i, d'aquí ens surt A = 21/2 = 10'5 i a continuació que T = 0'5.

Malgrat tot, gràcies per la teva resposta. Sempre està bé presentar una nova manera de resoldre un enigma (sense que calgui ofendre ningú, això sí). ;-)

Anònim ha dit...

A B , hace referencia a ambos objetos. De primero de primaria, eso de a y t es menos Claro, coger iniciales de las palabras no se hace…. Además dije que entre todo LOS COMENTARIOS, no dije que NADIE supiera hacerlo, sin embargo me tiene sin cuidado lo que pienses tú o quien sea. .

McAbeu ha dit...

CRISTHIAN: Unes quantes puntualitzacions:

1. En matemàtiques es pot fer servir qualsevol lletra per designar les incògnites d'una equació i, normalment, aquestes venen fixades pel context. En aquest cas, podríem haver fet servir A i B com fas tu o X i Y o, fins i tot, W i Z si haguéssim volgut, però en tots aquests casos s'hauria d'especificar quina incògnita indica el valor del tap i quina el valor de l'ampolla. Utilitzant A i T, com he fet jo, t'estalvies aquest pas perquè tothom pot entendre que A és l'ampolla i T el tap. Dius que això no es fa perquè és menys clar, però és evident que tu ho has entès a la primera.

2. Però si a tu t'agraden més A i B doncs fem servir A per l'ampolla i B pel tap, cap problema. La teva fórmula a l'anterior comentari era [A+B :2 = 11+10 :2]. Qualsevol que llegeixi això entendrà equivocadament que A=11 i B=10, per això t'intentava explicar a la meva resposta que cal fer els plantejaments matemàtics de la manera més entenedora possible. No tothom és tan intel·ligent com tu, pensa que a alguns fins i tot cal que ens expliquin les coses de primer de primària.

3. No és cap excusa que no et referissis a tothom sinó només als altres comentaristes. Afirmar que cap d'ells sap formular aquesta equació és, com et vaig dir, massa agosarat per part teva. No vull repetir allò que et vaig dir sobre els diferents mètodes correctes per encarar un enigma mental, estic segur que també ho vas entendre a la primera.

4. Ja ho sé que no t'importa el que jo pugui pensar de tu, de fet m'estranyaria que sí que t'importés perquè tu i jo no ens coneixem de res. Per tant, hauria pogut deixar-ho córrer i, simplement, haver esborrat el teu comentari (ho faré sense dubtar-ho si en el proper em tornes a faltar al respecte a mi o als altres comentaristes), però he preferit donar-te aquestes llargues explicacions perquè vull pensar que no ets un cas perdut i que, si vols, ets capaç d'entendre les coses.

Publica un comentari a l'entrada