GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 8 d’agost del 2015

Relats Conjunts de la Carme - JULIOL (COL·LECCIÓ DE MOMENTS)


Un any més, la CARME del blog COL·LECCIÓ DE MOMENTS s'encarrega de fer la substitució dels Relats Conjunts en vacances i, en aquesta ocasió, ens proposa que escrivim un relat inspirat per unes fotografies de la Duna de Pila, vora Bordeus.



PRIMER INFORME DE LA COMISSIÓ D'EXPERTS

INFORME I CONCLUSIONS DE LA COMISSIÓ D'EXPERTS PER A L'ESTUDI I DIAGNÒSTIC DE LA SITUACIÓ I PROBLEMÀTICA DEL MONTICLE SUPERFICIAL DE SORRA FORMAT I MOGUT PER L’ACCIÓ DEL VENT

0.- PRESENTACIÓ
L'administració pública, des del convenciment que és necessari trobar una solució al problema que en un futur representarà per a l'ecosistema arborícola de la zona, l'avenç inexorable del monticle superficial de sorra existent, va constituir una comissió d'Experts per a l'Estudi i Diagnòstic de dita situació integrada per professionals d'experiència acreditada en el tema. Des de la seva constitució, els membres de la Comissió han realitzat un esforç continuat, que ha donat lloc, en un termini relativament breu, a un informe de gran abast, només explicable per la reconeguda vàlua professional dels qui, com a membres de la Comissió o com a col·laboradors de la mateixa, han contribuït a la seva elaboració i que mitjançant aquest document es fa públic.

1.- Capítol I: ANTECEDENTS
A la zona estudiada s'ha creat un monticle superficial de sorra format i mogut per l’acció del vent, d'ara en endavant la duna, que a causa del seu moviment amenaça l'ecosistema arborícola existent, d'ara en endavant el bosc. La progressió de la Gran Duna cap a l'interior pot considerar-se que es realitza a causa de l'acció del vent i per un mecanisme de retroalimentació, havent penetrat a hores d'ara fins a 500 m a l'interior de la línia de costa amb un progrés cap a dins del bosc a una velocitat mitjana de 3 a 4 m per any en detriment de la superfície forestal, que resulta envaïda a raó de 8.000 m2 per any. Malgrat s'ha observat que aquesta progressió no és homogènia, sinó que en certs períodes ha resultat més ràpida que en altres, s'estima que, de mantenir-se aquest ritme, cap al 2045 la sorra haurà arribat a la carretera. És per això, que cal actuar sinó urgentment sí amb previsió de buscar ja des d'ara possibles solucions que impedeixin o, si això no és possible, almenys alenteixin la citada progressió de la sorra.

2.- Capítol II: SOLUCIONS ESTUDIADES
En aquest capítol es farà la relació succinta de les idees preliminars per solucionar el problema que els experts han presentat davant la Comissió i de les valoracions de la mateixa, per conèixer-ne els detalls tècnics en tota la seva extensió caldrà consultar els annexos a aquest informe que es faran públics el més aviat possible.
2.1.- Solució A: MUR DE CONTENCIÓ
La construcció d'un mur de contenció aturaria definitivament el moviment de la sorra sempre i quan les seves dimensions siguin les adequades. El problema és que hauria de ser tan desproporcionat que la seva construcció malmetria la major part del bosc que s'intenta protegir. Per altra banda, el cost seria inassumible encara que es plantegés instituir una taxa que gravés als visitants per l'ús i gaudi del paratge natural.
2.2.- Solució B: VENTILADORS
Ja que l'origen del moviment de la duna és la força del vent que empeny de mar cap a terra, la instal·lació d'una sèrie de grans ventiladors que contrarestessin aquest vent bufant en direcció contrària podria, sinó aturar, si atenuar el progrés de la sorra. L'impacte ecològic no seria tan gran com en el cas del mur ni tampoc el pressupost inicial, però en aquest cas s'ha de tenir en compte el cost energètic i de manteniment que difícilment seria cobert per una taxa que gravés als visitants per l'ús i gaudi del paratge natural.
2.3.- Solució C: ASPIRADORS
La instal·lació d'aspiradors a la base de la capçalera de la duna que aspiressin la sorra que avança cada dia per després retornar-la a l'altre extrem del sorral crearia un equilibri dinàmic del sistema que és el més desitjable. L'impacte ecològic i visual seria mínim (els aspiradors quedarien ocults per la mateixa paret de sorra, cosa que no passaria en el cas dels ventiladors i molt menys amb el mur) i el cost d'instal·lació i manteniment també seria menor que en qualsevol de les solucions anteriors podent ser assumit, en la seva major part, per una taxa que gravés als visitants per l'ús i gaudi del paratge natural. De totes maneres, aquesta solució presenta problemes logístics pel que fa al retorn de la sorra al seu punt d'origen. L'opció d'utilitzar camions quedaria descartada per l'excés de contaminació i per la necessitat de construir una carretera, i la idea d'instal·lar un tub gegant de desguàs per on enviar la sorra ha de ser estudiada més acuradament.

3.- Capítol III i últim: CONCLUSIONS I RECOMANACIONS
Vist que cap de les solucions estudiades presenta una solució completa al problema, els experts de la Comissió proposen que:
Es prorrogui el mandat de la Comissió d'Experts i, per poder seguir estudiant més àmpliament el tema, se n'augmenti el pressupost disponible de manera considerable.
A tal efecte, és urgent la implementació immediata d'una taxa que gravi als visitants per l'ús i gaudi del paratge natural.
Com a mesura provisional, es recomana l'adquisició d'una remesa de cubells de plàstic que s'entregarien als visitants (previ dipòsit d'una fiança) demanant-lis que els omplissin de sorra de la capçalera de la duna i els anessin a abocar a l'altre extrem de la mateixa. Som conscients que aquesta mesura no seria suficient per aturar el progrés de la sorra però si que en pal·liaria mínimament l'efecte i ampliaria el marge que tenim per trobar una solució més definitiva. Evidentment, per decidir la capacitat i el color d'aquests cubells, així com la quantitat d'unitats que se n'han d'adquirir, s'hauria de crear una nova comissió d'experts que, a tal efecte, fes els estudis necessaris.



11 comentaris:

Consol ha dit...

ANNEX PRIMER
Apartat 1. Atenent al sentit comú queda derogada la Comissió d'Experts de la problemàtica susdita.
Apartat 2. El lema de la nova intervenció serà: no mirar, no pensar i no fer.
Apartat 3. Aquest document i tots els que l'acompanyen seran destruïts immediatament i es prohibeix explícitament la seva lectura.

Postdata: algú em pot dir de què eren experts, els experts?

jpmerch ha dit...

Sort de les comissions d'experts. Què faríem sense elles?

Bona aportació!

Elfreelang ha dit...

noi s'ha fet esperar la teva participació i ha valgut la pena! m'ha agradat molt el format informe, estudi que has has fet ....i de pas quin retrat de la burrocracia! ves que no facin una altra comissió que vetlli per la comissió d'experts....

Garbí24 ha dit...

una pala i una escombra a cada un de la comissió d'experts ajudaria molt més que tantes reunions. Donat el sou d'aquests funcionaris la pala que també la posin ells de la seva butxaca

Assumpta ha dit...

Una barreja de Kafka i Dickens (el seu "Departament del Circumloqui" de The little Dorrit) absolutament genial!! :-)))

Ja el títol de l'nforme és boníssim "INFORME I CONCLUSIONS DE LA COMISSIÓ D'EXPERTS PER A L'ESTUDI I DIAGNÒSTIC DE LA SITUACIÓ I PROBLEMÀTICA DEL MONTICLE SUPERFICIAL DE SORRA FORMAT I MOGUT PER L’ACCIÓ DEL VENT"

Quan he llegit això del "Monticle superficial de sorra..." ja he començat a riure...

Les tres solucions són boníssimes... sobre tot el mur (immens i desproporcionat) que, segur, que permetria una perfecta visió del paratge natural i tal...

Això sí, sigui com sigui, la taxa que grava als visitants per l'ús i gaudi del paratge natural, aquesta ja no ens la estalviem... Quina gent!! :-DDD

Nova proposta: Els cubells que es donarà a la gent haurien de ser de pagament, amb un disseny en diferents colors amb el "lema: Jo vaig ajudar a contenir el monticle superficial de sorra"... i la gent es podria fer fotos mentre recullen la sorra (també mitjançant un preu assequible) i, després, endur-se el cubell a casa. Com n'hi hauria de diferents mides i colors, s'estimularia als visitants a fer-se la col·lecció sencera de cubells per la qual cosa, en una mateixa visita haurien de fer trenta viatges. El premi seria una foto final, amb tots els cubells guanyats, gratis.

Tegells ha dit...

Marededeusinyor.... :-))))))

cantireta ha dit...

Nonembé, no. Els experts en sorra també en són en assumptes com "rellotges de sorra", ço és, quan acaba una estona de xerrameca es dóna el tomb al rellotge de sorra i s'inverteix en procès.

Aix. Però impecable en la redacció, com sempre.

:-)*

Sergi ha dit...

Sempre, sempre, sempre acabaran pillant els turistes, ja sigui d'una manera o d'una altra, o de totes alhora! Quan et poses formal, fas molta gràcia!

McAbeu ha dit...

Gràcies a tots pels vostres comentaris. M'ho vaig passar molt bé, escrivint aquest relat (o aquest informe, vaja :-D). M'alegro que us hagi agradat. :-))

I als que afegiu annexos o propostes per millorar les conclusions de la comissió, no dubteu que els experts les estudiaran i... ja us diran alguna cosa. :-DDD

Carme Rosanas ha dit...

Ha, ha, ha... m'ha fet molta gracia, aquest informe, aquesta comissió d'inútils i la teva formalitat en plantejar-ho.

Crec que si segueixen aixi hauran d'anomenar una comissió d'experts per saber quantes comissions d'experts es necessiten per resoldre el tema... perquè ni no hi posen fre... això no hi ha qui ho pari...

Gràcies, Mc, per participar. M'enduc l'enllaç, avui que tinc wifi!!!

McAbeu ha dit...

CARME: Una comissió d'experts que estudiï quantes comissions d'experts necessitem?. Doncs, així a primer cop d'ull, no sembla tan mala idea, no... ho farem constar al proper ordre del dia...:-DDD

M'alegro que t'hagi agradat!. :-)

Publica un comentari a l'entrada