GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 19 de juny del 2024

Els llibres d'en Jan McPetit [#JUNYNÒRDIC - 2024]


Per tercer any consecutiu, m’he volgut apuntar al #JUNYNÒRDIC de @ElsBookHunters llegint (tal com vaig fer el 2022 i el 2023) un parell de llibres ambientats en el fred. Enguany he triat una novel·la d’un autor noruec i una altra d’una escriptora catalana que coincideixen a portar la paraula NEU al títol. Aquí les teniu:



L’Olav es descriu a ell mateix amb aquestes paraules: «Soc incapaç de conduir a poc a poc, soc tou com la mantega, m’enamoro amb massa facilitat, perdo el cap quan m’emprenyo i soc ruc per a les matemàtiques. He llegit una mica, però sé ben poca cosa i, en tot cas, res d’utilitat». Aquestes característiques, quan treballes per a un dels majors traficants de drogues d’Oslo, et descarten per a moltes feines i, per tant, l’Olav ha acabat fent de ‘despatxador’. En això sí que és bo i li va prou bé treballant de sicari, però quan el seu cap li mana que assassini a la seva muller que li està fent el salt, la cosa es complica perquè l’Olav, enamoradís de mena, és incapaç de fer mal a una dona. Així que decideix solucionar el problema d’una altra manera...

Aquesta és una novel·la molt curta de l’autor de la saga Harry Hole que ens explica en primera persona uns pocs dies de la vida d’un assassí a sou en una ciutat, la capital de Noruega, glaçada poc abans de Nadal. És un relat cru ple de sang i fetge, però on també trobem la part més íntima i personal del protagonista i és que en Jo Nesbø aconsegueix que gairebé empatitzem amb aquest sicari al qual se li complica molt la vida per voler fer les coses ‘ben fetes’ (segons el seu criteri). El llibre es llegeix en un no res, tot passa molt de pressa i la trama, que no es pot embrancar gaire en un llibre de menys de 200 pàgines, t’enganxa des del principi amb més d’un gir de guió i un final que primer sembla una cosa, però que n’acaba sent una altra totalment diferent.

N’he gaudit la lectura, és una obra sense la complexitat dels llibres de la saga Harry Hole (que he llegit completa i que m’agrada força), però on també trobem la mestria explicant aquesta classe d’històries d’un autor que per alguna cosa és un gran referent en la literatura negra nòrdica. Per cert, aquesta novel·la és la primera d’una sèrie de dues, així que em tocarà llegir-ne la segona un dia d’aquests.





En el seu llit de mort, l’àvia de la Sarah li explica que el seu pare no és un desconegut com li havien fet creure des de petita sinó que és un ‘famós’ guardabosc del parc natural de Yosemite. Famós perquè, tres anys enrere, es va encarregar d’investigar la desaparició d’una noia al parc, va publicar un llibre explicant-ne el cas i finalment també va acabar desapareixent ell mateix. Evidentment, la Sarah, jugadora professional de pòquer a Las Vegas, voldrà treure l’entrellat d’aquesta història intentant esbrinar tot el que pugui sobre el seu pare recentment descobert i això, inevitablement, l’obligarà també a endinsar-se en la desaparició encara no resolta d’aquella noia...

Aquest és el misteri que ens presenta aquest llibre, un thriller clàssic que ens atrapa des de la primera pàgina. L’autora ens ofereix aquestes dues històries entrelligades fent que les dues línies temporals s’entremesclin en cada capítol, de manera que avancem en la lectura mentre coneixem com la Sarah va descobrint qui era el seu pare, trobem progressivament noves dades sobre la noia desapareguda a partir dels fragments del llibre que va escriure ell o dels extractes del blog de ‘true crime’ que li van dedicar i sabem, de boca d’altres protagonistes, més detalls de tot el que va passar realment en una trama que no para d’embolicar-se. Drogues, segrestos, morts, venjances, mentides... van formant una mena de puzle literari que es va completant de mica en mica amb les peces que anem trobant a mesura que llegim i això fa que, com he dit abans, et mantinguis constantment atrapat en la lectura fins a arribar a un final on tot convergeix i que no puc dir que sigui una gran sorpresa perquè en part ja te l’esperes, però que com a lector et deixa prou satisfet. Almenys a mi m’ha agradat força.

Aquest és el segon llibre que llegeixo de Laia Vilaseca. La vaig descobrir l’any passat amb «La noia del vestit blau», una novel·la de misteri rural ambientada als Pirineus que vaig gaudir prou per repetir ara amb aquest viatge als Estats Units del que, ja ho heu vist, també n’he quedat satisfet. El següent de la llista serà, doncs, la seva nova novel·la d’aquest 2024 que es titula «L’illa del silenci» i que, pel que he llegit, és un retorn als paisatges del Pirineu català. No tinc intenció de deixar-me-la perdre.


14 comentaris:

Pons ha dit...

Jo Nesbø, el teu escriptor criminal de capçalera! Quants llibres seus t'has llegit? Quants te'n falten per llegir?

Deixem endevinar, en el llibre de la Laia, tant el pare com la noia que buscava estan morts, la gent té una estranya tendència a morir en els llibres de desaparicions.

A part del juny nòrdic hi ha altres mesos? Hi ha el febrer càlid amb llibres sobre el desert? El novembre distòpic? L'abril passat per aigua? El setembre sorollós?

McAbeu ha dit...

PONS: De Jo Nesbo he llegit tota la saga Harry Hole (els 13 volums publicats fins ara) i aquest "Sang a la neu" que ressenyo avui. En total 14 llibres que seran 15 quan afegeixi, com dic al post, "Sol de sang" que és la segona part de la sèrie Sicaris d'Oslo. De moment, no tinc previst llegir-ne la resta de la seva bibliografia a menys que publiqui un nou Harry Hole que aleshores sí que caurà segur. He llegit bastants autors de novel·la negra per considerar-lo el meu escriptor criminal de capçalera en general, però sens dubte és el meu escriptor de capçalera de novel·la negra nòrdica.

No vull fer cap espòiler de "Quan la neu es fon", però vist el teu comentari sí que et diré que aquest llibre et sorprendria molt en aquest sentit.

Jo només segueixo el #JunyNòrdic perquè l'organitza qui l'organitza, però pel que sé sí que hi ha diverses iniciatives d'aquestes que corren per les xarxes (sense que s'ofengui ningú, una mica és com aquells mems que abans repartíem pels blogs i que ens proposaven algun repte). Així de memòria recordo el #MarçAsiatic o el #LlegeixoAutoresOct, però segur que n'hi ha més.

sa lluna ha dit...

Prenc nota perquè, com ja saps, a mi m'agrada molt la novel·la negra.
En Jan McPetit sempre a l'alçada del llibre. ;-)

Aferradetes, Mac.

xavier pujol ha dit...

Sang a la neu? Deixa'm pensar... només vaig llegir, de petit, la Blancaneus.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Són d'estils ben diversos aquestes dues del post. Si et ve de gust la novel·la negra de 'sang i fetge' tria la de Jo Nesbø i si prefereixes la que desenvolupa un trencaclosques fins a finalment fer-lo encaixar aleshores tens la de Laia Vilaseca. Cadascuna a la seva manera, a mi m'han agradat prou les dues. Ja em diràs que et semblen si n'acabes llegint alguna.

En Jan McPetit està assolint un 'virtuosisme' en això de fer-se fotos al·legòriques a cada llibre, que fins i tot em sorprèn a mi. :-DD

Abraçades!!

McAbeu ha dit...

XAVIER: No trobaràs cap "princesa amb la pell blanca com la neu i llavis vermells com la sang" a la novel·la de Jo Nesbø. Diríem que es tracta d'un registre literari del tot (però del tot, eh!) diferent. :-))

Carme Rosanas ha dit...

Jo, al contrari de la Paula, no tinc mai gaires ganes de llegir novel·la negra. La primera "sang a la neu" amb tot això que ens expliques i les paraules "sang i fetge" ja queda descartada del tot. La segona em fa més gràcia. I les altres que anomenes de la Laia Vilaseca, també. A veure si m'animo a conèixer aquesta autora.

Gràcies Mc!

McAbeu ha dit...

CARME: Deixem estar en Jo Nesbø, doncs, i parlem de la Laia Vilaseca. ;-)

Justament la setmana passada, vaig veure l'entrevista que en Xavier Graset li va fer al Més-324 i allí l'autora barcelonina explicava que no li agrada el 'gore' sinó que prefereix fer novel·la negra més 'blanca' incidint en la psicologia dels personatges, posant el focus en el trencaclosques del misteri que exposa i donant molta importància, com si fos un personatge més va dir, al paisatge i a la natura.

És ben bé això el que trobes llegint els seus llibres, que (a parer meu, almenys) es llegeixen molt bé i aconsegueixen interessar-te tota l'estona. Si no ets gaire aficionada a la novel·la de misteri potser a tu no t'enganxaran tant, però això no vol dir que no t'hagin d'agradar. Si t'animes a provar-ho amb alguna de les seves novel·les, ja m'ho diràs.

Gràcies a tu. Abraçades!!

Carme Rosanas ha dit...

Moltes gràcies Mc!
M'agrada tot això que m'expliques.
M'apunto la Laia Vila-seca.

artur ha dit...

Dos llibres interessants aquests !, el primer m'ha picat més la curiositat que el segon (que també !), però el dilema que té al devant aquest sicari ha de ser interessant descobrir com el soluciona, si és que ho aconsegueix, es clar!.
Gràcies per compartir-los, bona revetlla !!.

McAbeu ha dit...

CARME: M'agrada parlar de llibres i sempre és genial compartir impressions lectores amb tu; així que, per part meva, ha estat un plaer explicar-t'ho. :-)

McAbeu ha dit...

ARTUR: El protagonista de "Sang a la neu" sí que aconsegueix solucionar el seu dilema i ho fa trobant una sortida força lògica (vist des del punt de vista d'un sicari, és clar :-D) que, a parer seu, ha de deixar content a tothom. El problema és que quan se n'assabenta el seu cap, aquest no hi està gens d'acord i, evidentment, això fa que se li compliqui molt la vida a partir d'aquell moment.

Per si de cas et decideixes a llegir aquesta novel·la de Jo Nesbø, no et diré aquí si al final l'Olav se'n surt o quina era la seva solució i perquè no va funcionar, saber-ho trauria tota la gràcia a la lectura.

Gràcies per comentar i també espero que passessis una boníssima revetlla!

Sergi ha dit...

Guaita, em crida més l'atenció la Laia Vilaseca que en Jo Nesbo, tu. De Jo Nesbo ja en vaig llegir un parell de llibres i en Harry Hole em va cansar. No m'agraden els polis tan estripats com ell. Sempre prefereixo els investigadors més pausats, encara que siguin gamberros, més de l'estil Montalbano, Wallander o Erlendur Sveinsson. En canvi de Laia Vilaseca no n'he llegit res i els seus llibres sempre em fan ullets. Algun dia li hauré de donar l'alternativa!

Gràcies per participar un any més al Juny Nòrdic!

McAbeu ha dit...

SERGI: Aquest "Sang a la neu" és diferent dels Harry Hole's, aquí no hi ha una trama d'un misteri a resoldre sinó que és 'simplement' la narració d'allò que li passa a un sicari quan decideix no seguir al peu de la lletra les ordres que ha rebut i com se li complica la vida a partir d'aquell moment. Un protagonista estripat potser sí, però d'investigació i pausa gens ni mica que tot va molt de pressa. El resum ja te'l vaig fer a Instagram: Molta neu, molta sang i un final que et deixa glaçat (literalment ;-D).

Però si, com dius, prefereixes les investigacions amb més pausa aleshores fas bé en decantar-te per les novel·les de Laia Vilaseca que és just això el que ofereixen. Llegir-les és com anar trobant les peces d'un trencaclosques que queda complet i resolt quan s'acaba el llibre. Jo, com dic al post, ja n'he llegit dues de novel·les seves i aquesta segona que ressenyo m'ha agradat fins i tot una mica més que la primera que ja em va agradar prou, a veure com va la tercera.

Gràcies per haver vingut a comentar!!

Publica un comentari a l'entrada