GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 26 de juny del 2024

Relats Conjunts (juny - 2024)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat per la pintura «L’escola d’Atenes» (Raffaello Sanzio – 1511).



L’ESCOLA D’ATENES

«L’escola d’Atenes» és una pintura mural renaixentista que representa la filosofia clàssica grega. Els dos personatges centrals són Plató i Aristòtil envoltats per altres pensadors dels segles VI aC fins al IV aC. La majoria d’aquests personatges són coneguts, però n’hi ha alguns que encara no han estat identificats i que se suposa que eren estudiants anònims. Gràcies a una investigació exhaustiva, hem pogut descobrir la identitat d’un d’ells. Avui us parlaré d’aquell noi que, al fons del quadre, pren apunts frenèticament recolzat sobre una única cama.

Es deia Pèricles de Rodes i va ser un dels alumnes més aplicats d’aquesta prestigiosa escola d’Atenes on va ingressar de molt jove. No sabem gairebé res de la seva vida anterior, però estudis recents semblen confirmar que realment no es deia Pèricles sinó Pep i que tampoc provenia de l’illa de Rodes sinó que havia nascut a Reus. En aquella època (faltaven gairebé dos segles per a la fundació de Tàrraco i no existia la província Tarraconensis que posteriorment li restaria protagonisme), la capital del Baix Camp era una important metròpoli que al costat d’altres destacades ciutats europees com París i Londres formava el que aleshores es coneixia com el «triangle virtuós de les arts i les ciències» que impulsava el coneixement per tot el continent. Influenciat per un ambient cultural com aquell, no és d’estranyar que en Pep decidís embarcar-se cap a Grècia tan bon punt es va assabentar de l’existència d’una escola filosòfica que feia furor a l’altra punta del Mediterrani. Només arribar a destí, s’hi va dirigir de seguida disposat a aprendre sense perdre ni un minut i, casualitats de la vida, qui primer es va trobar fou en Plató que baixava l’escalinata de l’entrada. La fama del gran filòsof havia traspassat fronteres i en Pep va quedar glaçat de l’emoció al mig del pas. En Plató, que anava despistat rumiant el mite de la caverna, gairebé s’hi entrebanca i el va apartar d’una empenta mentre li deia irat: «Què fots aquí plantat com un estúpid estaquirot?».

Fer enfadar a qui ha de ser el teu principal mestre no és la millor manera de començar un aprenentatge, però el pitjor problema no era aquest. El nostre protagonista es va adonar en aquell moment d’una cosa que no havia tingut en compte fins aleshores i és que no havia entès res del que havia dit Plató perquè, evidentment, aquest li havia parlat en grec antic i en Pep no en sabia ni un borrall. Un petit incís per aclarir que en aquella època el grec no era antic sinó que era modern, però no el modern d’ara sinó el modern d’aleshores que ara en diem antic. Bé, ja m’enteneu... suposo. En fi, tornem al problema que ens ocupa per dir que amb aquesta complicació de l’idioma s’hi trobaven tots els estudiants vinguts de fora i que, per tant, a en Pep no li quedava altra abans d’entrar a l’escola filosòfica d’Atenes que matricular-se a l’acadèmia atenenca d’idiomes. Era un pas necessari i tots els alumnes estrangers s’hi avenien de grat, la majoria, o per força, com per exemple en Paco. En Paco era un noi espanyol que, queixós per aquesta obligació d’aprendre el grec, insistia a exigir que tothom parlés en castellà perquè aquest era l’idioma «en que nos entendemos todos» i «que mania teneis de hablar catalán solo para joder». En Pep, sempre de tarannà dialogant, va intentar fer-li veure que en aquella època, abans de la llatinització de la península Ibèrica, el català i l’espanyol no existien i el va intentar consolar explicant-li que segur que en un futur ja tindria altres oportunitats més adients per carregar-se les llengües minoritàries, però no hi va haver manera de convèncer-lo. Es veu que en Paco tenia un tarannà diferent...

Per la seva banda, en Pep va superar ben aviat l’entrebanc de l’idioma. Va aprofitar com cal els ensenyaments de l’acadèmia i al cap de poc temps ja va poder assistir sense problemes a totes les classes de l’escola de filosofia. Era un bon estudiant, però ho volia abastar tot i anava tan atabalat d’una aula a una altra que, sovint, feia tard i arribava a misses dites malgrat intentar portar sempre la clepsidra a l’hora. A empentes i rodolons, va aconseguir avançar en els estudis i va arribar el moment de presentar el treball de fi de curs. El seu tutor li va proposar que desenvolupés la coneguda teoria filosòfica que afirma que és més important ser capaç de formular una bona pregunta que no saber encertar una resposta correcta. En Pep havia de trobar una pregunta senzilla amb una resposta aparentment assequible, però alhora que fos impossible d’encertar. No era una feina fàcil i no tenia massa temps per fer-la, però ja estava acostumat a treballar a contrarellotge i se’n va sortir. O s’ho pensava, almenys. Davant els examinadors encapçalats per l’insigne Plató va dir: «He trobat la pregunta infinita, una pregunta que per molt que es repeteixi mai pot deixar-te satisfet durant molt de temps i l’hauràs de tornar a plantejar, per força, moltíssimes vegades durant la resta de la teva vida perquè una resposta que t’ha semblat correcta ara, ja no ho serà una estona després. Aquesta pregunta és: ‘Quina hora és?’». Els examinadors se’l van mirar estupefactes i en Plató, que es veu que encara li guardava rancor per aquella antiga topada, el va suspendre obligant-lo a repetir curs mentre li deia tres paraules que en Pep tampoc va entendre: «Estàs tonto, nen». Potser era un vell dialecte xinès? En Pep també hauria de tornar a l’acadèmia d’idiomes el curs següent...

En fi, ja ho heu vist. En Pèricles de Rodes (o en Pep de Reus, com preferiu) podria haver estat un filòsof eminent a l’altura de Plató, Aristòtil o Sòcrates i si avui en dia no és tan famós com aquests personatges és simplement perquè la història és molt injusta... i perquè en Plató li tenia mania.


8 comentaris:

Pons ha dit...

Ja ho diuen que els genis són incompresos en el seu temps, un exemple seria en Pep, que sense cap mena de dubte tenia una mentalitat avançada a la seva època.

PS: Quanta raó que té Paco, jo vaig començar a parlar català d'ençà que tenia poc més d'un any, i des de llavors que no he parat de "joder" ni un sol dia.

PS2: En Pep estava acostumat a treballar a contrarellotge o més aviat a contraclepsidra?

McAbeu ha dit...

PONS: Ben cert, ningú és profeta a la seva terra... ni a l'altra banda del Mediterrani, tampoc. ;-)

PS: Als catalans ens ho ensenyen de petits això, 'adoctrinament' en diuen. :-P

PS2: Bona apreciació perquè malgrat que totes les clepsidres podrien ser considerades rellotges, no tots els rellotges són clepsidres ni de bon tros. :-D

sa lluna ha dit...

Pobre Pep!. Ell que només volia estar a l'alçada del seu mestre, pel que es veu no va ser un bon començament, ni l'ensopegada ni la "pregunta infinita". ;-)
Bon relat, Mac!

Aferradetes o abraçades, per res més que per fotre en Paco. ;-)))

Carme Rosanas ha dit...

És boníssim Mc! Et superes a tu mateix... m'ha fet molta gràcia tot plegat: que això que els profes t'agafin mania vingui de tant antic i fins i tot del mateix Plató, que el Paco fos un avançat a la seva època i que frisés tant per carregar-se una llengua que encara no existia i molts altes detalls divertidíssims.

Llàstima que el pobre Pep, no sapigués aprofitar l'ocasió de poder assistir a l'Escola d'Atenes! 😂🤣😂🤣

Un aplaudiment per aqeust relat, i una abraçada.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: En Pep va començar amb mal peu a l'Escola d'Atenes, es nota que no sabia que el seu admirat Plató que el va deixar glaçat de l'emoció només veure'l era també un rondinaire amb poca paciència (cosa dels genis, ja se sap :-D). Ara bé, d'allò de la 'pregunta infinita' sí que en va tenir més culpa. Jo crec que si intentes fer passar "Quina hora és?" com una qüestió filosòfica transcendental, el mínim que et mereixes és que et facin repetir curs. :-))

Pel que fa a en Paco, completament d'acord en fer-lo fotre i, a més, per partida doble: Abraçades i Aferradetes!! :-)

McAbeu ha dit...

CARME: Aquest és un quadre impossible, en el sentit que mostra junts personatges que van viure en èpoques diferents i se'm va acudir fer un relat d'aquest mateix estil. Començant per prendre'm aquesta Escola d'Atenes no com un corrent filosòfic sinó com un centre educatiu físic i afegint-li tot de detalls anacrònics com el conegut "Reus-París-Londres" del segle XVIII o en Paco (tot i que, pensant-ho millor, la presència d'un espanyol catalanòfob potser no és tan anacrònica perquè d'alguna manera seria vàlida en qualsevol època històrica. De gent que fa bandera de la seva ignorància sempre n'hi ha hagut i sempre n'hi haurà, per desgràcia).

Fer el relat amb aquests detalls 'fora de lloc' va ser el més divertit de tot i me n'alegro molt que també t'hagin fet riure perquè, evidentment, aquesta n'era la intenció. Estic molt content que t'hagi agradat tant, moltes gràcies per l'aplaudiment i una forta abraçada també per a tu! :-)

PS: Sí que és una llàstima que en Pep no sabés aprofitar com cal l'oportunitat d'estudiar a l'Escola d'Atenes, el van superar les circumstàncies, pobre. :-DD

xavier pujol ha dit...

Gràcies al Pep, els clàssics d'Atenes van descobrir que beure vi de retsina amb porró era més refrescant.
Encara van trigar uns quants segles, fins a l'època de Xavienàgores, a aprendre a xerricar.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Així és com ha de ser qualsevol intercanvi cultural, profitós per a les dues bandes. ;-D

Publica un comentari a l'entrada