GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 8 de maig del 2024

ENCADENATS

Al seu llibre VERBÀLIA (Empúries – 2000), Màrius Serra defineix els ENCADENATS de la manera següent:

Hi ha molts jocs de paraules basats en l’encadenament d’elements, però tots tenen en comú que la part final d’un mot o frase es repeteix a la següent, com per exemple a la sèrie «casa-sacrifici-cirera-rave-vexa-xaman-manca-casa...». La majoria dels encadenats són orals i de caire competitiu, però també hi ha variants infantils (com els mots emmirallats que cal repetir molt de pressa perquè canviïn de sentit: «pesca pesca pescapes... capes») o artístiques (com alguns jocs aleatoris dels surrealistes). La variant més formalitzada són els ‘lucchetti’ [cadenats] de l’enigmística italiana. Un ‘lucchetto’ és una variant de la xarada basat en dos mots encadenats per un grup de lletres que, en desaparèixer, fan que emergeixi un tercer mot. Per exemple, si als mots «penquin-quines» els manllevem les lletres redundants (quin) emergeixen unes «penes». La presentació pot ser de caire enigmístic: «¿Com ho tindrà qui mati un tigre?» (qui maTI un Tigre ho tindrà «magre»). Els encadenats més populars són els onomàstics. Un sobtat ‘morphing’ lingüístic entre el mític capità Horace Nelson i el líder sud-africà Nelson Mandela fa néixer un hipotètic Horace Mandela. Els logologistes nord-americans l’anomenen ‘padlock’ [cadenat].


Tots hem jugat alguna vegada a les PARAULES ENCADENADES, un passatemps lingüístic molt popular amb regles ben senzilles que, bàsicament, consisteix a connectar mots mitjançant l'última síl·laba o lletra de la paraula anterior. Es pot jugar informalment entre amics o en forma de competicions, i admet perfectament l’aplicació de diverses variacions en les normes, com ara limitar els mots a un tema específic per augmentar-ne el nivell de dificultat.
A més de ser divertit i entretingut, aquest joc també ofereix significatius beneficis cognitius. No només millora el desenvolupament lingüístic, el vocabulari i les habilitats de comunicació, sinó que també estimula la ment i fomenta la creativitat. Requereix pensament ràpid, imaginació en la resolució de problemes i l’ús del pensament lateral per encarar satisfactòriament el repte de buscar connexions entre paraules d’una manera innovadora per a intentar fer-les d'allò més inesperades pel contrincant. En resum, el joc de les paraules encadenades és una forma divertida i educativa de passar el temps que ens ajuda a mantenir la ment àgil i activa.

No seria difícil buscar, o directament crear, diverses llistes de paraules encadenades per fer-les servir d’exemple, però n’he triat una de molt especial. L’any 1998 es va estrenar al Teatre Romea de Barcelona, una obra de Jaume Galceran que es titulava, justament, PARAULES ENCADENADES on l’autor barceloní imaginava un context molt diferent del lúdic habitual per a aquest passatemps: un psicòpata assassí té segrestada una dona i li proposa a la seva víctima aquest ‘joc’ que, evidentment, no serà gens divertit en el seu cas. A YOUTUBE hi ha disponible la representació completa que en van fer els Amics del Teatre de Ripollet, però a continuació us en transcric només un fragment que ens serveix com un exemple literari perfecte d’una partida de Paraules Encadenades (tot i que aquesta en particular no la voldríem jugar cap de nosaltres). És una mica llarg, però crec que val la pena:
[...]
EL PSICÒPATA: Saps jugar a encadenar paraules?
LA INFERMERA (que suplica): Sisplau.
EL PSICÒPATA: Es molt fàcil. Jo dic una paraula i tu n’has de dir una altra que comenci per l’última síl·laba de la meva. I així tota l’estona fins que algú falli. No s’hi val repetir.
LA INFERMERA: Escolta...
EL PSICÒPATA: Va. Es un exercici molt bo, perquè a més de demostrar la competència lingüística fa que apareguin relacions subconscients de paraules molt reveladores. T’ho demanaré ben demanat. (Com si fos un nen petit.) Qui vol jugar amb mi a les paraules encadenades?
(LA INFERMERA, que no sap què fer ni què dir, se’l mira.)
EL PSICÒPATA: Una altra vegada. Qui vol jugar amb mi a les paraules encadenades?... Ningú? No hi ha ningú que vulgui jugar amb mi a les paraules encadenades?
LA INFERMERA (amb un fil de veu): No puc...
EL PSICÒPATA: Què vol dir que no pots? Jo crec que sí. Estic convençut que sí. (L’agafa pels cabells.) Qui vol jugar amb mi a les paraules encadenades?
LA INFERMERA (que li fa mal, accepta): Jo.
EL PSICÒPATA: Quin poc entusiasme.
(EL PSICÒPATA la deixa anar, agafa una cadira i s’asseu davant per davant de LA INFERMERA.)
EL PSICÒPATA (amb solemnitat): Començo.
(EL PSICÒPATA la mira en silenci. Se li escapa el riure.)
EL PSICÒPATA: Temps! (Rient.) La primera paraula era «començo», burra.
(EL PSICÒPATA li dóna un calbot al cap. És un cop fort.)
LA INFERMERA (amb ulls i veu de pànic, mig plorant, crida a mitja veu): Socors! Socors!
(EL PSICÒPATA se la mira, impassible. Somriu.)
EL PSICÒPATA: «Començo» va amb ce trencada. Si jo dic «començo» tu no pots dir «socors», perquè comença per essa. Concentra’t. Tornem-ho a provar... Un moment Ens hi jugarem alguna cosa per fer-ho més emocionant. Què t’hi vols jugar? Ja ho tinc: si em guanyes podràs marxar. Anar-te’n. Què et sembla? Bé, no? Si perds et buidaré un ull... És molt fàcil, fiques una cullereta pel costat, pitges endins i fas palanca, (Fent el gest.) Flop! No pateixis, no et moriràs per això. T’aturaré l’hemorràgia. A dins tinc una farmaciola molt completa. Va. A partir d’ara ja val. (EL PSICÒPATA es posa darrere d’ella.) Guerra.
LA INFERMERA (acollonida): Ramon.
EL PSICÒPATA: Moneda.
LA INFERMERA (suplicant): Sisplau...
EL PSICÒPATA (li posa el dit a l’ull, amenaçadorament): Flop! Flop! Flop!
LA INFERMERA: Molt bé. Molt bé. Jugaré. Què has dit?
EL PSICÒPATA: Moneda.
LA INFERMERA: Moneda... Doncs, da... rrera.
EL PSICÒPATA: Ràpid.
LA INFERMERA: Pi... dolaire.
EL PSICÒPATA: Sí, senyor. Aquesta era molt difícil. Pidolaire... Retorn.
LA INFERMERA: Tornar.
EL PSICÒPATA: Retorn... tomar. Ho veus? Tot va lligant. Tornar... Narcotràfic.
LA INFERMERA: Ficar.
EL PSICÒPATA: Es poden ficar moltes coses. Ficar... carta a la bústia. Carta.
LA INFERMERA: Tarat.
EL PSICÒPATA: Ja comencem amb les paraules gruixudes. Molt bé. Tarat... Rata.
LA INFERMERA: Targeta.
EL PSICÒPATA: Talent.
LA INFERMERA: Lentitud.
EL PSICÒPATA: Ràpidament a lentitud responc amb «tudó».
LA INFERMERA: Tudó?
EL PSICÒPATA: És un ocell. Et toca.
LA INFERMERA: Tudó... Dona.
EL PSICÒPATA: Nadal.
LA INFERMERA: Daltonisme.
EL PSICÒPATA: Meta.
LA INFERMERA: Taca.
EL PSICÒPATA: Caire.
LA INFERMERA: Record.
EL PSICÒPATA: Conservo un record... cordial.
LA INFERMERA: Diàlisi.
EL PSICÒPATA (satisfet): Diàlisi. Una paraula d’infermera. Em sap molt de greu comunicar-te que, malgrat ser una excel·lent jugadora, has errat. Error gramatical. Cor-di-al. Di-al. En català la «i» i la «a» no fan diftong. Havies de començar per «al» i no per «dial». Però això tu ja ho saps. Què t’ha passat? T’has posat nerviosa? T’havies de concentrar. Gairebé tothom s’equivoca en aquestes, però tu... Bé. He guanyat. Vaig a buscar una cullereta.
[...]


Per acabar el post sense tant de mal rotllo, us deixo alguns passatemps que m’he empescat a partir del concepte dels ENCADENATS. Podeu jugar-hi, si us ve de gust, amb la seguretat que, en cas de no encertar-los, no patireu cap conseqüència física greu (almenys per part meva, del LLIBRE no me’n faig responsable :-D)









TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Pons i Carme Rosanas "

14 comentaris:

Pons ha dit...

9 de cada 10 lingüistes recomanen els jocs de paraules, i el desè està a punt de canviar d'opinió.

Al final li treu l'ull a la infermera? Seria una bona obra de teatre amb l'ull saltant cap al públic

A) Elton Lennon
B) James Martin
C) ?
D) Mary Duvall
E) ?
F) ?
Veig que tens referents famosos que tenen una edat, per exemple amb la Rosalia no tenies res?

McAbeu ha dit...

PONS: Els jocs de paraules són sempre molt recomanables. Ja era hora que el desè lingüista se n'adonés. :-))

No puc fer espòlier d'una obra de teatre que té només 26 anys. Tothom sap que s'ha d'esperar que, com a mínim, hagin passat tres dècades des de la seva estrena. Així que et tocarà llegir el llibre... o veure la pel·lícula (no és broma, en va fer una l'any 2003). ;-)

No m'estranya això dels meus referents, jo també tinc una edat. Però això no vol dir que no pugui jugar a fer encadenats onomàstics amb cantants (o cantautores, no ho sé) catalanes amb una edat que ronda la trentena. Aquí ho tens: Si ajuntem la Rosalia amb la Lia Kali, tenim la Rosa Kali.

Pel que fa a les teves respostes, les encertes totes tres. Felicitats!!

sa lluna ha dit...

De moment i per manca de temps, deixarem que en Pons vagi fent. ;-)

Aferradetes, Mac.

Carme Rosanas ha dit...

M'he fixat primer en les fotos. En proposo dues més:
C) Joan-Lluís Llach
E) Joel Pera

I tres de les paraules:
04: SERE NATA LICI
07: JUGU ESCA ROLA
08 AMER INDI VIDU

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: No es poden fer passatemps si ens manca el temps, això és així. ;-) Abraçades!!


CARME: Com sempre, molt bona feina. Les teves solucions a les dues fotos i les tres paraules són ben correctes. Felicitats!! :-)

Carme Rosanas ha dit...

Tres més:
01: ORIF LAMA ISME
02: CASA MATA DORS
03: QUAR TANA TORI

McAbeu ha dit...

CARME: Tres més al sac. Molt bé!

Només en queden quatre dels CADENATS i un dels ONOMÀSTICS, segur que ho enllestim de seguida això. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Dos més:

06 CICL AMEN ITAT
10 NEPT UNIC OLOR

McAbeu ha dit...

CARME: Dos més que s'afegeixen a la teva llista d'encerts. :-)

Gràcies per no deixar-ho córrer!

Carme Rosanas ha dit...

I acabo amb les paraules:

05 AERO TAXI STES
09 DISC ORDE NANT

Ostres! Com m'ha costat trobar el TAXI!

I els senyors que falten, doncs el de la dreta no el conec de res i el de l'esquerra, encara que la seva cara em sona moltíssim, no l'ubico de cap manera. O sigui que jo diria que no podré acabar.

McAbeu ha dit...

CARME: Amb aquests dos últims, enllesteixes perfectament els cadenats de les paraules. Felicitats!! :-)

Pel que fa als encadenats onomàstics, els personatges del darrer que ens falta per solucionar són dos actors nord-americans i no m'estranya que et soni més el de l'esquerra perquè ha sortit en força més pel·lícules que l'altre i, per tant, és més famós. Tenen, en canvi, una cosa en comú i és que els últims anys ambdós estan protagonitzant una mateixa sèrie de televisió que aquest 2024 estrenarà la seva quarta temporada.
Però bé, si no surt tampoc no hi pateixis gens que ja has fet prou feina i molt ben feta.

Abraçades!!

Pons ha dit...

Em despisto "només" una setmana i la Carme ha fet tota gairebé tota la feina, com es nota que està jubilada.
F) Steve Short

És clar, per descomptat que estàs seguint una sèrie sobre misteriosos assassinats. Potser em posaré a mirar-la el dia que acabi la sèrie.

PS: Resulta que tinc un amic nou anomenat Lluís!

McAbeu ha dit...

PONS: No es pot donar peixet que si no passa el que passa. :-DD

Encertes, és clar, l'últim encadenat onomàstic que, efectivament, està format pels dos protagonistes masculins de "Solo asesinatos en el edificio". Una sèrie que, si més no, és força entretinguda. A veure si a tu també t'ho sembla, si l'acabes veient.

PS: Quina casualitat perquè no és gaire freqüent el cognom LLUÍS. Ho he anat a mirar a l'Idescat i es veu que només n'hi ha 932 a tot Catalunya.

McAbeu ha dit...

A continuació us deixo totes les solucions correctes amb el nom de qui ha encertat cadascuna d'elles:

Passatemps «CADENATS»
01 – orif / LAMA / isme [CARME]
02 – casa / MATA / dors [CARME]
03 – quar / TANA / tori [CARME]
04 – sere / NATA / lici [CARME]
05 – aero / TAXI / stes [CARME]
06 – cicl / AMEN / itat [CARME]
07 – jugu / ESCA / rola [CARME]
08 – amer / INDI / vidu [CARME]
09 – disc / ORDE / nant [CARME]
10 – nept / UNIC / olor [CARME]

« Encadenats ONOMÀSTICS»
A – ELTON / john / LENNON [PONS]
B – JAMES / dean / MARTIN [PONS]
C – JOAN-LLUÍS / lluís / LLACH [CARME]
D – MARY / shelley / DUVALL [PONS]
E – JOEL / joan / PERA [CARME]
F – STEVE / martin / SHORT [PONS]

Publica un comentari a l'entrada