GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 18 de juny del 2018

991.- El problema de «La circulació ferroviària primitiva»

991.- El problema de «La circulació ferroviària primitiva» és un dels enigmes clàssics de Sam Loyd (1841-1911) en el camp del moviment i la disposició espacial. Imaginem dos trens que s'aproximen l'un a l'altre en sentit contrari per una via única. El que ve per la dreta està format per una màquina que arrossega tres vagons (D-d1-d2-d3) i el de l'esquerra consta d’una màquina amb quatre vagons (e4-e3-e2-e1-E). Els vagons només es poden moure si són arrossegats per una màquina però aquestes, que es poden moure tant endavant com enrere, no poden enganxar cap vagó a la seva part frontal. Per sort, entre els dos combois hi ha un petit ramal perpendicular a la via principal amb un baixador on es pot aparcar, cada vegada, un vagó o una màquina. Podeu ajudar als maquinistes a fer les maniobres necessàries per poder continuar el seu camí?

Tret d'AQUÍ

10 comentaris:

Assumpta ha dit...

Mare meva!!!
Ja aplaudeixo a qui sigui capaç de solucionar això...

Pons ha dit...

I jo que pensava que faria la encara més clàssica pregunta de on es creuarien...

PS: A partir d'ara els enigmes portaran foto?

Carme Rosanas ha dit...

Buf! Quina complicació!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Saps, aquest jo el vaig resoldre amb el "mètode dels paperets" que tu mateixa ens explicaves en un anterior enigma de lògica. :-)))

PONS: En aquest cas, el punt d'encreuament ja ens el dona el mateix enunciat. :-DD
Exacte, hem entrat en els deu últims enigmes del LLIBRE i m'ha semblat bona idea il·lustrar aquest compte enrere posant una fotografia a cada post. Però seran només imatges al·legòriques, sense importància per a la resolució.
Ah! i només en portaran els enigmes; com comprovaràs a partir de demà, les endevinalles (tot i que també s'acaben amb la número 1000) no tindran aquest honor. ;-)

CARME: Com li he comentat a l'ASSUMPTA, jo el vaig resoldre... i t'he de dir que tens tota la raó. :-))

Assumpta ha dit...

De fet, no m'hi veig en cor perquè no acabo d'entendre massa que s'ha de fer... Segons llegeixo un tren va d'esquena? e4-e3-e2-e1-E

Ai, ai, pobre de mi... :-D

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No, dona. No hi ha "un tren que va d'esquena". N'hi ha un que ve de la dreta i un altre que ve de l'esquerra. Visualitzant-ho a vista d'ocell, podríem representar l'escena així: [e4-e3-e2-e1-E] T [D-d1-d2-d3] (la "T" representa el punt on la via principal per on van els trens s'encreua amb el ramal que s'hi connecta en perpendicular on podem aparcar, cada vegada, o una màquina o un dels vagons).
I respecte a que hem de fer. Doncs hem d'aconseguir, fent les maniobres necessàries complint les condicions de l'enunciat, que l'escena quedi d'aquesta altra manera: [D-d1-d2-d3] T [e4-e3-e2-e1-E] per permetre que els dos trens puguin continuar el seu camí sense problemes. :-)

Carme Rosanas ha dit...

Haurem d'intentar fer-ho amb paperets...

McAbeu ha dit...

CARME: Només és un métode possible. :-DD

ASSUMPTA ha dit...

Aaaaaah!!!! Ara al menys entenc l'enunciat pobre de mi 😁😁😁😁

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: És el primer pas... :-))

Publica un comentari a l'entrada