GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 14 de maig del 2016

¿Quant valen els teus somnis? (ÀTOMS I LLETRES)



En SERGI del Blog ÀTOMS I LLETRES ha escrit un llibre de relats que ben aviat publicarà l'editorial EL TOLL i que porta per títol "¿Quant valen els teus somnis?".


El llibre consta de 20 relats que s'emmarquen en alguna dels quatre parts que té l'obra (I.- Somnis de realització personal, II.- Somnis cosmològics, III.- Malsons i IV.- Somnis virtuals); però, com he dit, encara no els podem llegir perquè el llibre no sortirà a la venda fins a finals d'aquest mes.

No els podem llegir al complet, però si que en podem fer un tast perquè en SERGI ha tingut la bona idea d'enviar un dels seus relats a tothom que vulgui llegir-lo i es comprometi a publicar una ressenya, crítica o opinió sobre el mateix (més informació al seu post "¿Quant valen els teus somnis? - El concurs").

Jo m'hi he apuntat i el relat que m'ha tocat porta per títol "SELFIE", que és un dels que s'inclouen a la segona part del llibre. Es tracta doncs d'un somni cosmològic.


"SELFIE" és un conte molt curt, supera per poc les 200 paraules i va ser el relat guanyador de les semifinals de la primera edició de la Lliga de Microrelataires catalans.

Al llegir-lo, m'ha vingut al cap la hipòtesi Gaia que defensa que la Terra és un superorganisme format, al seu torn, per organismes vius i autònoms que interaccionen entre ells però, en aquest cas, aplicada a tot l'Univers.
De fet, l'univers és el protagonista del relat. Hi trobem una personificació d'aquest concepte, tractat com si fos un ens autònom que adquireix consciència de si mateix en el moment que algunes de les parts que el componen adquireixen també aquesta autoconsciència i es tornen intel·ligents. Aquesta intel·ligència adquirida fa que aquesta "part" (la humanitat) vulgui aprendre i comenci a explorar el "tot" (l'univers) fins que arribem al punt on s'acaba el relat, que ens sorprèn amb un desenllaç que és el que dóna títol al conte.

He de dir que, al mail on em va enviar el relat, en SERGI m'advertia que tem que aquest conte costi d'entendre a alguns lectors, per tant no sé si el que jo he entès és el que s'havia d'entendre però el que si puc assegurar és que el que jo he entès i que he explicat al paràgraf anterior, sí que m'ha agradat. (ara no sé si s'entenen, aquestes últimes frases. ;-D)
El que vull dir és que el relat m'ha semblat molt ocurrent i també molt ben escrit, és curt però té força suc i et deixa una molt bona sensació quan l'acabes, amb ganes de llegir-ne un altre. Per poc que els altres relats s'assemblin a aquest, segur que el llibre valdrà molt la pena.

*****************************************

Fins aquí la ressenya (o alguna cosa que s'hi vol assemblar) però encara no he acabat perquè una altra cosa que en SERGI em deia en el seu correu és que el relat està inspirat per una frase de Carl Sagan (1934 - 1996).

El "problema" és que en SERGI no cita la frase concreta de Mr. Sagan que li va inspirar el relat i jo no puc deixar sense solucionar aquest enigma (sinó no seria jo ;-D), per tant m'arrisco i d'entre les frases cèlebres de Carl Sagan que parlen de l'univers, aposto per aquesta:

Som el mitjà perquè el Cosmos es conegui a si mateix

Ja em diràs si l'he encertat, SERGI. ;-)

Per cert, tant si és aquesta com si no, no us penseu ara que em sé de memòria tot el que va dir Carl Sagan. Evidentment, he demanat ajuda a Mr. Google que ho sap tot.
[Ara que hi penso, Google (internet, en general) també és un superorganisme que està format pel que anem aportant altres organismes més "petits". El que no sé és si un dia arribarà a tenir consciència pròpia... o ja en té. Bé, és igual. Deixem-ho, que ens enredaríem.]
El que deia és que he fet servir Google per buscar citacions de Carl Sagan i, a més d'aquesta que ja he escrit, n'he trobat més d'una que també m'han semblat força interessants. Clar que potser no totes donarien per escriure'n un relat... n'hi ha de les que sortiria tota una novel·la.


N'he recopilat mitja dotzena (no són les millors, són les que m'anaven més bé per fer-ne un joc) i que hi juguem és el que us proposo (sinó no seríem al XAREL-10 :-D).
A continuació us les copio però substituint algunes de les paraules per números. La vostra feina, evidentment, serà refer-les.
Aquí les teniu:

El primer [ 1 ] de la [ 2 ] va ser la [ 3 ]; la primera [ 4 ] el [ 5 ].

Si vols salvar al teu fill de la [ 6 ] pots [ 7 ] o el pots [ 8 ]... Aplica la [ 9 ].

Per fer un [ 10 ] primer has de crear un [ 11 ].

Els nostres avantpassats van observar la [ 12 ] i la [ 13 ] de la [ 14 ], i van comprendre que havia d'existir un gran [ 15 ].

L'univers no va ser fet a [ 16 ] de l'home; tampoc li és [ 17 ]: és [ 18 ].

Si estiguéssim [ 19 ] a l'univers, seria certament una terrible pèrdua d'[ 20 ].

I aquí teniu les paraules que falten, ordenades alfabèticament:
"bellesa", "ciència", "complexitat", "creador", "dubte", "espai", "fe", "hostil", "humanitat", "indiferent", "mida", "pastís de poma", "pecat", "poliomielitis", "resar", "sols", "univers", "vacunar", "vida" i "virtut".
Proveu de tornar-les al seu lloc correcte. Això sí, no feu com jo i deixeu descansar a Mr. Google que segur que així el joc serà més divertit. :-)

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Carme Rosanas, Xexu, Assumpta i Jo rai! "


EDITAT EL 31.05.2016
Avui, al blog ÀTOMS I LLETRES, s'ha publicat el veredicte del jurat sobre les ressenyes presentades i la meva ha resultat ser una de les guanyadores del concurs. És tot un honor que agraeixo de cor al jurat i a en SERGI. Moltes gràcies!


10 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

20.- espai
19.- sols
18.- indiferent
17.- hostil
16.- mida

De moment m'aturo, però tornaré...

Sergi ha dit...

Sens dubte llegiré el llibre del Sergi, i ja m'espero que estigui molt ben escrit. Només temo que el nivell que calgui per entendre'l sigui alt, i que se m'escapin coses que ell domina, però estic segur que estarà ben escrit i serà irònic i agut.

Jo en dic quatre més, i que la gent vagi fent:

6: poliomelitis
7: resar
8: vacunar
9: ciència

Assumpta ha dit...

1.- pecat
2.- humanitat
3.-
4.- virtut
5.- dubte?

M'ha encantat aquest joc!!!! :-DD

Elfreelang ha dit...

ostres sento no encertar ni una ni dues , amb el pc espatllat i ara un de nou i la feinada pendent i urgent que tinc em temo que apart de felicita-te pel post n puc fer res més per ara

jo rai! ha dit...

A falta de més inspiració acabo la frase de l'Assumpta:

3.- fe

Carme Rosanas ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Carme Rosanas ha dit...

10.- pastís de poma
11.- univers

He esborrat el comentari perquè m'he adonat que havia repetit una paraula que ja havia estat adjudicada en una altra frase.

Anònim ha dit...

Ressenya amb endevinalla, molt propi de tu, molt propi. Qui decidirà qui es el guanyador de la endevinalla? Aquest no es del LLIBRE, per tan serà el RELAT qui ho triarà?

Carme Rosanas ha dit...

12.- complexitat
13.- bellesa
14.- vida
15.- creador

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bona feina. Al començament, al mig i al final encertes totes les que dius. :-)

XEXU: Pinta bé el llibre d'en Sergi. Almenys per aquest tast que n'he fet penso de veritat que pot valer molt la pena.
Bones també, les quatre que dius. :-)

ASSUMPTA: També quatre encerts. Molt bé!. :-)

ELFREELANG: Doncs gràcies per les felicitacions i moltes gràcies per passar per aquí malgrat la feina. :-)

JO RAI!: Ben acabada. Un encert per a tu!. :-)

PONS: Ja ho dic al post, sense enigmes ni jo seria jo, ni el Xarel-10 seria el Xarel-10. ;-)
En aquest cas, el rètol vermell l'hauria de donar Carl Sagan però com que ell no podrà, ho seguirà fent el LLIBRE... a menys que tu t'atreveixis a dir-li que no n'està capacitat. :-D


I com que ja han sortit totes les incògnites, l'enigma ja ha quedat resolt. A continuació us copio totes les solucions amb el nom de qui ha encertat cadascuna d'elles:

[ 1 ] = pecat - ASSUMPTA
[ 2 ] = humanitat - ASSUMPTA
[ 3 ] = fe - JO RAI!
[ 4 ] = virtut - ASSUMPTA
[ 5 ] = dubte - ASSUMPTA
[ 6 ] = poliomielitis - XEXU
[ 7 ] = resar - XEXU
[ 8 ] = vacunar - XEXU
[ 9 ] = ciència - XEXU
[ 10 ] = pastís de poma - CARME
[ 11 ] = univers - CARME
[ 12 ] = complexitat - CARME
[ 13 ] = bellesa - CARME
[ 14 ] = vida - CARME
[ 15 ] = creador - CARME
[ 16 ] = mida - CARME
[ 17 ] = hostil - CARME
[ 18 ] = indiferent - CARME
[ 19 ] = sols - CARME
[ 20 ] = espai - CARME


i aqui teniu les sis frases, tal com les va dir Carl Sagan:

El primer pecat de la humanitat va ser la fe; la primera virtut el dubte.

Si vols salvar al teu fill de poliomielitis pots resar o el pots vacunar... Aplica la ciència.

Per fer un pastís de poma, primer has de crear un univers.

Els nostres avantpassats van observar la complexitat i la bellesa de la vida, i van comprendre que havia d'existir un gran creador.

L'univers no va ser fet a mida de l'home; tampoc li és hostil: és indiferent.

Si estiguéssim sols a l'univers, seria certament una terrible pèrdua d'espai.

Publica un comentari a l'entrada