GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 5 d’abril del 2021

PALÍNDROMS

Un PALÍNDROM és un mot o frase que és igual llegit d'esquerra a dreta que de dreta a esquerra. Un exemple senzill seria el nom «Anna».

Etimològicament, la paraula «palíndrom» prové del grec (palin [de nou] – dromos [cursa]) indicant «que torna enrere», «que va i ve». Aquests mots també es coneixen com a ANACÍCLICS («reversible», del grec: ana [contra, invers] – ciclos [cercle]) i igualment ens hi podem referir amb el terme CAPICUA, tot i que aquesta última denominació és més específica per designar els números que tenen aquesta condició palindròmica, és a dir els que no s’alteren quan s’inverteix l’ordre de les seves xifres.

El palindromista Jesús Lledó classifica aquests jocs de paraules en tres tipus diferents. Els més habituals són els anomenats FONEMÀTICS o «lletra a lletra» que es basen en la inversió de l’ordre de les lletres una a una [És així, ase]. En segon lloc tindríem els SIL·LÀBICS, en què la simetria es produeix per síl·labes [La pela és la pela]. I, per últim, els MORFEMÀTICS o «paraula a paraula» [Sóc el que faig? No, faig que el sóc].

El seu origen històric, com en el cas dels BIFRONTS, s’atribueix al poeta de l'Antiga Grècia Sotades de Maronea que fou l’autor, al segle III aC, d’uns versos que revelaven missatges satírics en contra del rei Ptolemeu II Filadelf quan es llegien al revés. De totes maneres, aquests versos no serien exactament palíndroms perquè no tenien el mateix significat en els dos sentits de lectura i, per tant, es considerarien més genèricament com ANAGRAMES. Alguns experts afirmen que el seu origen és llatí perquè s’han conservat diversos exemples d’autèntics palíndroms en aquest idioma com els que recull, al segle I dC, el retòric hispanoromà Marc Fabi Quintilià i també la coneguda inscripció palindròmica «ROTAS/OPERA/TENET/AREPO/SATOR» que forma el famós quadrat màgic llatí (del que ja parlarem en un pròxim post) creant un complet palíndrom 2D, la representació més antiga del qual va ser descoberta a les ruïnes de Pompeia, a Herculà, una ciutat enterrada per les cendres a l'erupció del Vesuvi el 79 dC.

Pel que fa al nostre idioma, el folklorista Joan Amades, al seu llibre JOCS DE PARAULES I JOCS DE MEMÒRIA (Edicions El Mèdol - 2003) que fou publicat per primera vegada l'any 1933 com a volum VI de la "Biblioteca de Tradicions Populars", dedica un capítol als palíndroms i ens diu el següent:

...És un dels enginys lingüístics de major mèrit i de consecució més difícil. En català n’existeixen molt pocs i de mèrit escàs. És molt probable que la nostra llengua, que tant es presta a altres menes de combinacions, no deu adaptar-se als palíndroms. Només en coneixem un que forma oració i que pot ésser llegit del dret i del revés i diu sempre el mateix: «Margarita, tira gram». Cal advertir que no és correcte, car, en lloc de Margarita, hauria de dir Margarida, i en aquest cas ja no és perfecte...


El pas del temps ha desmentit Joan Amades perquè al nostre país també ha arrelat amb força la passió pels palíndroms i comptem amb grans palindromistes que han demostrat, a bastament, que el català es pot adaptar perfectament i sense problemes a aquest joc lingüístic.

De fet, els palíndroms existeixen de sempre perquè només cal consultar un diccionari per trobar paraules com «ala», «caiac», «mínim», «refer» o «tururut». Per tant, els mots palindròmics no es creen sinó que es troben. Una altra cosa, són les frases que sí que demanen una dedicació i un esforç per part dels afeccionats palindromistes per tal de confegir un text que ha de tenir un significat coherent (tot i que, de vegades, pot ser força surrealista) i que s’ha de poder llegir en ambdós sentits de lectura. Evidentment, com més llarg sigui aquest text, més gran és l’esforç necessari per a la seva elaboració, però també més satisfacció atorga al seu autor. Un cas a part són els palíndroms 'de rècord', extremadament llargs amb diversos milers de paraules, però que sovint esdevenen una llarga llista de mots sense cap significat conjunt.

Per a l'elaboració d’un palíndrom, a més dels mots palindròmics que hem comentat, també hem de comptar com una peça fonamental amb els bifronts (paraules que es poden llegir en els dos sentits de lectura amb significats diferents, com per exemple «cita / àtic»). Basant-nos en aquestes parelles de paraules que ofereixen els bifronts i afegint-hi elements com articles o preposicions, podem formar un palíndrom perfecte: «Cita-la a l’àtic». Com hem dit abans, aquest joc pot complicar-se a mesura que hi afegim més combinacions per trobar una frase palindròmica tan llarga com vulguem (o puguem).

Acabo aquest post amb un fragment extret del capítol dedicat als palíndroms del MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna – 1991) on Màrius Serra ens parla dels més emblemàtics d’aquests jocs lingüístics en diferents idiomes:

...El palíndrom emblemàtic del català no és el que encapçala aquesta entrada [«Senén té sis nens i set nenes»] tot i que apareix a l’entrada de la Gran Enciclopèdia Catalana, sinó l’antic «Margarita tira gram» (que pot ser normalitzat com «Margarida dirà gram») i el combatiu «Català a l’atac». L’espanyol és força divulgat, malgrat el seu significat xocant: «Dábale arroz a la zorra el abad». Els anglesos en posseeixen un que posen en boca de Napoleó exiliat («Able was I ere I saw Elba») i els nord-americans han adoptat l’eslògan que va fer servir Theodore Roosvelt a la campanya presidencial de 1904: «A man, A plan, A canal, Panama» (confegit pel publicista ‘avant la léttre’ Leigh Mercer). Els italians, per la seva banda, en tenen un de notable que descriu a la perfecció dos personatges de Shakespeare: «Ebro è Otel, ma Amleto è orbe», i els francesos disposen del clàssic «L’âme des uns jamais n’use de mal»... (*)

(*)
«Able was I ere I saw Elba» (Vaig ser capaç de veure abans l'Elba)
«A man, A plan, A canal, Panama» (Un home, un pla, un canal, Panamà)
«Ebro è Otel, ma Amleto è orbe» (Otel·lo està borratxo, però Hamlet és cec)
«L’âme des uns jamais n’use de mal» (L’ànima d’alguns no utilitza mai el mal) [palíndrom de l'Edat Mitjana, quan els escrits no diferenciaven la "i" de la "j"]





GLOSSARI:
  • Anacíclic
  • Palíndrom

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA:

14 comentaris:

sa lluna ha dit...

Molt interessant tot el que ens expliques.
També ho trobo molt complicat per fer-ne un ben llarg i que mantingui el sentit. Em quedo amb els teus exemples per saber que es pot fer. 😉

Aferradetes i bon dilluns!

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Gràcies. Aquest post només és un petit tast, hi ha a l'abast llargues llistes d'exemples de palíndroms que demostren com donen de si aquests jocs lingüístics. Jo també els trobo força complicats, sobretot  quan la intenció és fer una frase relativament llarga.

Pons ha dit...

Com a entreteniment, cercar palíndroms, no és que sigui dels més distrets per mi, deixaré que es diverteixin els altres.

McAbeu ha dit...

PONS: Ho trobo molt assenyat, jo també soc del parer que cadascú s'ha de divertir amb allò que li faci més gràcia. ;-D

artur ha dit...

Això és un bon ball de lletres ! hehehe.... En Màrius Serra s'ha convertit en tot un expert en la matèria.
Salut i entreteniment ;)

McAbeu ha dit...

ARTUR: És cert, quan parlem d'aquest o de qualsevol altre joc lingüístic en català en Màrius Serra és un referent obligat.

Sergi ha dit...

Ja m'has xafat l'exemple que anava a posar, que jo conec per una cançó molt curiosa de Els Amics de les Arts: Cita'l a l'àtic. Jo sempre l'havia entès en masculí, no com el poses al post. Són molt curiosos els palíndroms, i quan tenen sentit fan molta gràcia, perquè alguns són molt forçats.

McAbeu ha dit...

XEXU: No tenia present aquesta cançó dels Amics de les Arts, però de seguida que he llegit el teu comentari l'he recordat. L'he buscat i m'ha agradat tornar a escoltar aquest "Carnaval" (Espècies per catalogar - 2012) que sembla tot un recull de jocs de paraules. Molt bona. Copio a continuació l'estrofa dedicada als palíndroms que és ben adient al post:

El company palíndrom, fa un any va destacar
Per dur una disfressa estranya a matar
Em dic: "Cita'l a l'àtic", no veieu que bo que és?
Però aquest any no es complica i tots l'hem entès
Vesteix monosíl·lab, avui es diu Pep


Aquest  "Cita'l a l'àtic" és un exemple clàssic de palíndrom i, efectivament, tant funciona en femení com en masculí. I, a més, té un sentit del tot coherent i això li dona un plus. Estic d'acord amb tu, com menys forçats siguin, més bons són. 

Carme Rosanas ha dit...

Molt interessant i molt complicat. És divertit quan te'ls donen fets, però per fer-los se n'ha de saber molt. Gràcies Mc!

McAbeu ha dit...

CARME: Jo també els trobo interessants... i complicats. És molt curiós llegir-ne un del dret i del revés comprovant que tot quadra, em deixa com una sensació de truc de màgia ben fet i, com en els jocs de mans, quedo admirat dels que són capaços de jugar d'aquesta manera amb les paraules. Moltes gràcies a tu per dir-hi la teva. :-)

Assumpta ha dit...

De tot això jo només sabia "Dábale arroz a la zorra el abad", que m'ho va ensenyar el meu pare quan era petita i a mi em va agradar moltíssim i "Català a l'atac!" que ho he aprés fa poc temps!

Imagina si en tenim de coses per aprendre... :-DD

(Ara en vull fer un, però no hi ha manera... )

Assumpta ha dit...

En castellà sí... "Atar a la rata" (és lleig i no té cap gràcia, però és un palíndrom, oi?)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Si gaudeixo fent aquests posts de glossari, justament, és per les coses que hi descobreixo. Partint del tema principal, sovint trobo dades o conceptes que s'hi relacionen que jo desconeixia abans. A mi aquests posts em serveixen per aprendre i m'agrada compartir-los amb vosaltres. :-)

És clar que és un palíndrom aquesta frase que t'empesques. I tampoc és tan lletja, com a mínim és un consell útil que les rates sempre val més tenir-les lligades que no deixades anar. :-DD

Assumpta ha dit...

Siiiii, sí, quin fàstic les rates deixades anar!! 😂😂😂😂

Doncs tu segueix fent aquests posts perquè a mi també m'agrada molt aprendre sobre tot això 😉😉😉

Publica un comentari a l'entrada