GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 12 de març del 2012

407.- Es busca un savi de la cort

407.- Un rei fa una tria entre els seus súbdits més intel·ligents per nomenar el savi de la cort. Quan queden tres finalistes el rei els ensenya tres barrets blancs i dos barrets negres i els diu: “Us posaré a cadascú un barret al cap i el primer que endevini de quin color és serà nomenat savi de la cort però qui s'equivoqui serà executat immediatament, teniu 5 minuts per encertar-ho”. Per la prova fa posar els homes en fila, de manera que el primer no pot veure cap barret, el segon veu el del primer i el tercer veu els dels altres dos. En aquestes condicions i quasi esgotant el temps que tenien, un dels homes encerta de quin color és el barret que porta. Pots dir quin home aconsegueix el càrrec de savi i quin raonament ha fet servir?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! i Jordi "

15 comentaris:

Assumpta ha dit...

Primeee!!

Bé, ara me'l llegeixo hehehe

Assumpta ha dit...

Ostres, hi ha cinc barrets i tres savis...

De fet, si jo hi fos, renunciaria al càrrec, per molt bon sou -i comissions- que tingués... mira que si m'equivoco m'han d'executar. Aquest rei és una mica bèstia, eh? :-)))

Doncs res, per dir alguna cosa (que no serà perquè seria massa fàcil, però després ja pensaré més):

Ho encerta l'home que està tercer, veu que els dos primers porten barret negre i, per tant, el seu ha de ser blanc :-)

Sergi ha dit...

És clar, jo he pensat exactament el mateix que l'Assumpta, però em sembla una solució massa fàcil. Si els dos de davant tenen barret negre, la cosa està clara.

Assumpta ha dit...

I jo em pregunto... El rei els ensenya els CINC barrets, però només en posa TRES... els altres DOS queden sense posar. On són? Els té el rei a les mans? Queden damunt d'una taula? Els poden veure els tres pobres savis? :-))

Seguiré reflexionant...

jo rai! ha dit...

Jo diria que l'únic que té una possibilitat d'endevinar-ho és el primer, el que no veu res, sempre que els altres dos callin, és clar...
El raonament serà una mica llarg i ara no tinc temps però tornaré més tard.
Si entretant algú el pot fer mira, mala sort!

Yáiza ha dit...

Hola!

A mi també se m'acut el que diuen l'Assumpta i en XeXu, però clar, si fos tan senzill, el tercer savi no s'hauria passat 4 minuts i pico pensant, no?

De totes maneres, no se m'acut res millor, així que... psss!

Au, bona tarda!

Jordi ha dit...

A veure si m'explico. Si ha respost al final és que el primer,que veu els dos barrets no por dir de quin color és. Si els dos primers fossin negres sabria que el seu és blanc però el que veu són dos blancs o un blan i un negre. Se suposa que el segon pensa això del primer i per tant li queden dues solucions BB; NB; BN, si el del tercer fos negre sabria que el seu és blanc però com és blanc no sap el seu. El tercer és el que pot saber que el seu és blanc. És l'únic que queda.

Garbí24 ha dit...

El primer encerta que porta el blanc, en passar el temps i veure que els altres no diuen res perquè en veuen un de cada color. Si ningú diu res és que ell es qui trenca la paritat.

Sergi ha dit...

No sé trobar una solució millor que la que he dit, però això que diu en Garbí crec que té sentit, triguen tant perquè dos no ho poden decidir i això dóna pistes a l'altre per saber quin color de barret porta. Ara, qui és dels tres, i que té al cap??? Ni idea.

Sergi ha dit...

Crec que ho tinc.

El savi és el del mig i porta un barret blanc. Passa l'estona i veu que el de darrera seu no dóna cap resposta, per tant està indecís, i això vol dir que no està veient dos barrets negres davant seu, cosa que li donaria la seguretat de portar ell un barret blanc. Però resulta que el del mig, el nostre home, veu que el de davant seu porta un barret negre i això fa que, si el de darrera de tot no ha parlat, ell forçosament l'hagi de portar blanc. Si no el portés blanc, el de darrera en veuria dos de negres i ja hauria parlat. Per tant, s'espera un temps prudencial (per si el de darrere és una mica lent...), i com que el veu indecís sap la resposta.

M'he embolicat una mica, però crec que s'entendrà, i en tot cas, la resposta que dono és el paio del mig i amb barret blanc.

Ara que... si el de davant de tot porta barret blanc, ja l'hem fotuda...

jo rai! ha dit...

Bé, se m'han avançat, coses del joc.
Costa una mica d'entendre l'explicació però crec que és correcta, l'únic que està en condicions de dir quin barret porta és el primer, el que no veu res, com he dit abans, i si els altres dos no piulen pot deduir que el seu barret és blanc. De fet, el que no tenia cap possibilitat era el pobre savi del mig!

Yáiza ha dit...

Jo em sumo a l'explicació del XeXu. És la més raonabla que he llegit! ;)

Sergi ha dit...

Doncs em penso que en Jo rai! té raó, per variar m'he quedat a la meitat. Per això es fa referència que s'encerta a darrera hora.

El de darrere no diu res i per tant els dos barrets de davant no són negres.

Els dos de davant això ho saben, però de moment no saben qui té què, o si els dos són blancs.

Si el de davant és negre, el del mig ho té, sap per força que ell té el blanc. Però no diu res.

I com que no diu res, vol dir que no està veient un barret negre. Com que no poden haver-hi dos de negres, i el segon no diu res, senyal que el que veu és blanc i no pot assegurar quin porta ell.

Passat un temps prudencial, i com que ningú bada boca, el primer de la fila pensa que els dos dubten i que no poden saber el que tenen, per tant això fa que ell, per força, l'hagi de tenir blanc. Altrament, algun dels altres dos ho hauria dit abans.

Doncs res, que com en tot els jocs de lògica, els personatges són molt i molt espavilats, a diferència dels que intentem encertar-los...

ninona ha dit...

Crec que està resolt i explicat anteriorment però com posa SENSE SOLUCIÓ, provo dues opcions.

Anomenem F1, F2 i F3 els tres finalistes segons l'ordre que tenen en la fila.

Opció 1 (la més lògica)
Respon F1 i diu que porta un barret blanc perquè ha seguit el següent raonament:
1) si F1 portés un barret negre i F2 també, F3 (que veu dos barrets negres) sabria que el seu (F3) és blanc i seria el savi. Per tant, si F3 no ha dit res vol dir que com a mínim un dels dos barrets de davant és blanc.
2) si F1 portés un barret negre, F2 (que hauria fet el mateix raonament del punt 1) sabria que el seu (F2) era blanc i seria savi. Per tant, si el F2 no ha dit res vol dir que el barret de davant és blanc.

Opció 2
Respon F3 i diu que porta un barret blanc perquè ha vist que els dos de davant porten un barret negre i per tant el seu ha de ser forçosament blanc.
Ara bé, perquè ha trigat a respondre? Perquè F3 és una mica (molt)cabronet i sap que ell és l'únic que pot donar lar resposta correcta amb un 100% de seguretat. Aleshores, sabent que si calla F1 i F2 faran el raonament de l'opció 1 i que per tant la cagaran i en conseqüència la palmaran, s'espera que responguin ells i d'aquesta manera elimina qualsevol possibilitat de posterior competència.
Finalment, in-extremis, veient que cap dels anteriors no gossa arriscar-se, decideix respondre per no quedar com a tonto i aconseguir el càrrec.

McAbeu ha dit...

Com heu anat veient, el "truc" de l'enigma era adonar-se que els tres finalistes era molt intel·ligents i que, malgrat això, han necessitat gairebé esgotar el termini per donar la solució.
Quan tenim en compte això surt la resposta que primer dóna JO RAI! i que després explica JORDI i també XEXU (en segona opció) i NINONA (opció 1): 407.- Si l'últim hagués vist dos barrets negres, hauria endevinat al moment que ell en portava un de blanc. Si no diu res es perquè veu un barret blanc i un de negre o dos de blancs. Passat una mica de temps el segon s'adonaria d'això i si el primer portes un barret negre ell podria dir que té el blanc, si tampoc diu res és perquè veu que el primer duu el barret blanc i no està segur del que porta ell. Ha de passar una mica més de temps perquè el primer, que no veu res, dedueixi que si els seus companys no parlen es perquè ell porta un barret blanc. Felicitats a tots!

Publica un comentari a l'entrada