GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 10 de maig del 2021

Joc de Ment - 032

ENCERTAR LA SUMA DESCONEIXENT ELS SUMANDS



- Un full de paper
- Un bolígraf (o qualsevol altre estri per escriure)



Aquest joc no requereix cap preparació prèvia.



Per començar, el mag demana a un espectador que pensi (sense dir-lo encara) un nombre natural entre l’1 i el 16. Quan la “víctima” ja té el número al cap, el mag agafarà el full de paper i, evitant que ningú pugui veure què hi posa, hi escriurà una predicció numèrica en una de les seves cares. A continuació girarà el paper i a l'altra cara del full hi escriurà els setze primers nombres naturals (sense el zero) repartits en una quadrícula de 4 files i 4 columnes. És a dir, els nombres han de quedar a la vista de tothom de la següent manera:

01 02 03 04
05 06 07 08
09 10 11 12
13 14 15 16

Ara és hora de passar el bolígraf a l’espectador i demanar-li que, d'entre els escrits al paper, encercli el número que havia pensat abans. Quan ho hagi fet, ha de ratllar tots els altres números que ocupen la fila i la columna de l’escollit. Vegem-ho en un exemple, si l’espectador tria el 7, encerclarà aquesta xifra i guixarà les altres de la mateixa fila (5, 6, 8) i de la mateixa columna (3, 11, 15).

El següent pas és repetir aquest procediment amb un altre número diferent que l’espectador triarà a l’atzar entre els que no han estat ratllats. Pot escollir el que prefereixi, encerclar-lo i ratllar els de la seva fila i columna. Per acabar el joc, caldrà fer això mateix una tercera vegada i així aconseguir que quedi un únic número final que també encerclarem.

Arribats a aquest punt, la quadrícula estarà tota guixada excepte les quatre xifres que han quedat encerclades. Cal remarcar que, d’aquests quatre números, els tres primers els ha triat l’espectador en l’ordre que ha volgut i el quart no l’ha escollit directament, però també és fruit de la seva tria perquè depèn directament dels tres primers. Evidentment, hauria estat un número completament diferent si l’espectador hagués fet unes eleccions prèvies diferents.

En aquestes condicions, sembla impossible fer cap predicció sobre les quatre xifres encerclades. Doncs bé, només cal sumar-los i comprovar, girant el full de paper, que el mag ha encertat el resultat d’aquesta suma abans que els sumands haguessin estat elegits.





8 comentaris:

Pons ha dit...

Per què en diuen màgia quan volen dir matemàtiques? Aquest m’ha semblat senzill de preveure que la suma seria la suma d’una diagonal, o el que es el mateix agafar una xifra de cada columna sense repetir la fila, el mateix que agafar una xifra de cada fila sense repetir la comuna. De fet podries canviar les columnes d’ordre i es mantindria la propietat, o podries canviar les files d’ordre i també es mantindria. Quadrat màgic en diuen.

McAbeu ha dit...

PONS: Aquesta quadrícula 4x4 amb els 16 primers nombres naturals en ordre no és un quadrat màgic perquè, per ser-ho, totes les files, columnes i diagonals hauria de sumar el mateix i no és el cas. Però, llevat d'això, el teu raonament és correcte. Tens raó que el truc d'avui és només un senzill joc matemàtic sense més "màgia" que permetre un entreteniment de sobretaula... cosa que, si t'ho penses, de vegades ja és prou important. 

Carme Rosanas ha dit...

Aquesta màgia matemàtica, ja saps que sempre t'ho dic, a mi m'encanta. Aquest truc encara em veig capaç de fer-lo als meus nets.

McAbeu ha dit...

CARME: A mi també m'agrada força, que el truc sigui senzill (una vegada el saps) no impedeix que aconsegueixi sorprendre i això té molt mèrit. 

Segur que sí, que els hi podràs fer als teus nets. I, fins i tot, pot ser que els agradi i tot. ;-)

xavier pujol ha dit...

Si em costa fer un sudoku, ja no et dic res d'aquest problema...

McAbeu ha dit...

XAVIER: Aquest truc és com un sudoku amb més pistes que incògnites. :-DD

sa lluna ha dit...

Aquest truc em sembla senzill (desprès de veure la resposta), tot i les matemàtiques. 😉

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Ja està bé que n'hi hagi algun de fàcil, de tant en tant. :-)

Publica un comentari a l'entrada