GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 12 de juny del 2010

"La societat literària... de Guernsey"


Vaig descobrir aquest llibre de títol estrany, "La societat literària i de pastís de pela de patata de Guerrnsey", gràcies a l'ASSUMPTA ja que va ser amb el que ella va participar al 100è Joc Literàri d'en Tibau. Aleshores em va cridar l'atenció però no prou per decidir-me a llegir-lo. Encara que l'ASSUMPTA en va parlar molt bé, el fet de que estigués escrit a base de una sèrie de cartes no em va acabar de convèncer.

Fa més d'un any de tot allò i no hi havia pensat més, però fa uns dies la mateixa ASSUMPTA en va tornar a parlar i ens va tornar a animar (he estat a punt d'escriure "obligar" però seria exagerat :-DD) a llegir-lo.

Doncs jo ho he fet i he de dir que ha valgut molt la pena. És un llibre molt ben escrit i que t'enganxa. Justament allò de que està escrit a base de cartes, que era el que a mi no em feia gaire gràcia d'entrada, és el que el fa molt bo perquè després de llegir-ne una et venen ganes de llegir la resposta i això fa que no puguis deixar el llibre.

La protagonista és una escriptora que entra en contacte amb els membres de la Societat Literària que dóna títol a la novel·la i així comença una relació epistolar que ens porta a la vida a la petita illa de Guernsey durant l'ocupació alemanya a la Segona Guerra Mundial. Ens explica els moments durs i com la gent reacciona ajudant-se, és doncs un homenatge a l'amistat però també als llibres que els ajuden a superar-se. Aquestes històries, junt a la de la mateixa protagonista que vol escriure un llibre nou i que viu un enamorament, es van entrecreuant per mostrar-nos una quotidianitat que ens anem fem nostra mentre avança la lectura.

A mi m'ha agradat. És un llibre optimista, fàcil de llegir i que és, de veritat, molt recomanable.

I per acabar (adaptant l'idea de l'ASSUMPTA, que no només em va animar a llegir-lo sinó que fins i tot em va dir que en podria fer un enigma :-D), us poso a continuació uns fragments del llibre on l'autora descriu uns objectes determinats. A veure si els endevineu!

1.- ...puré de patates per al farciment, remolatxa escorreguda per donar-hi dolçor i pela de patata com a crosta...

2.- Arribaven de dia... Es veien; eren com llapis prims, negres, esgaiats, i tenien un so esmorteït, espàstic per damunt teu -com un cotxe de motor que s'està quedant sense benzina. Sempre que sentissis com si tossissin i colpegessin, estaves salvat. Podies pensar: "Gràcies a Déu que passen de llarg".

3.- En vaig veure una de diabòlica en una botiga ahir. Salta de sobte, amb una mirada lasciva i zigzaguejant, amb un bigoti negre encarcarat i cargolat per damunt d'unes dents blanques punxegudes; la imatge exacta d'un brivall. A en Dominic li encantaria, després de recuperar-se de l'ensurt inicial.

No dono cap pista
perquè les respostes són a la novel·la,
i us recomano que la llegiu.
Us agradarà!


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " P-CFACSBC2V i ASSUMPTA"

45 comentaris:

JJMiracle ha dit...

Bona crònica!

No he llegit el llibre, però és igual, intentaré resoldre l'enigma:

1. El pastís de pela de patata.

2. Els avions alemanys.

3. Una màscara.

Assumpta ha dit...

Ostreeees!! Quin post!! No puc més que felicitar-te!! :-))

Ressenya i enigma tot en un... FANTÀSTIC!!

I ara et diré una cosa jejeje... sé la resposta a les dues primeres... però no recordo la tercera!! :-)) O sigui, recordo el fragment i fins i tot crec que sé qui escriu això... però no recordo exactament què és el que està descrivint... Ai, ai, que l'hauré de tornar a llegir!! :-DD

Assumpta ha dit...

Jejeje a la foto es veu que posa que és de la Biblioteca de Vilaseca ;-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Si, no vaig voler esborrar l'etiqueta perquè ja vaig dir que l'aniria a buscar a la biblioteca i m'ha fet gràcia deixar-hi constància.
Per cert, quan vaig retirar el llibre la bibliotecària em va dir: "Li agradarà, jo l'he llegit i és molt bo. Està fet a base de cartes i és molt amè de llegir..."
No vaig evitar somriure pensant que poques vegades m'havien recomanat tant un llibre. :-))

kweilan ha dit...

Molt bona ressenya. A mi també em va agradar molt i per suposat també el vaig descobrir gràcies a l'Assumpta. Respecte a l'enigma, sóc molt dolenta en aquests temes, ja de petita ni els jeroglífics més evidents encertava.

Assumpta ha dit...

Això és una bona bibliotecària, sí senyor!! :-)))

Ostres... segueixo sense recordar... m'hi jugo el que sigui a que això és una carta d'en Sidney per la Juliet i que és alguna cosa que ha vist a Londres... però què? :-DD

Puigmalet ha dit...

Somric pensant que poques vegades m'han recomanat tant un llibre. A l'estiu caurà.

Assumpta ha dit...

En Josep Lluís està com jo (era a comprar i ara li he ensenyat) :-) Recorda perfectament la primera i la segona però no la tercera... li sona, però res... :-))

PUIGMALET.- L'estiu començarà aviat ;-))

Sergi ha dit...

Ja ho pots dir, sense por, et va obligar a llegir-lo! Tot això és una conspiració mundial, aquest llibre no deu ser per tant! Si us plau, algú a qui no hagi agradat que ho digui!

Assumpta ha dit...

XEXU potser si el llegissis sortiries de dubtes jejejeje (riure una mica malèvol) :-PP

Elfreelang ha dit...

vaja entre l'Assumpta i tu m'heu fet venir ganes de llegir-lo....i avui estic espessa ni una resposta em sé cap ni una...sniff

La Ruda ha dit...

A mi el llibre també em va encantar...
Estica d'acord amb en la primera resposta, la segona, no són les bombes més que els avions? Amb la tercera també estic perduda... potser ha arribat l'hora de rellegir-lo!

Mireia ha dit...

Ei, el meu cometari d'aquest matí ha desparegut ( o he tancat la pàgina abans que acabes de carregar-se, em passa sovint),.

Jo deia que també em va encantar, que en vaig reconeixer deseguida el text al blog de l'Assumpta quan el va penjar i ja no recordo que més deia.
AH, sí XeXu llegeix aquest "llibre de dones" ja, aix´tindrem una opinió diferent, o no?

McAbeu ha dit...

P-CFACSBC2V: Un bon intent, encertes de ple la primera (és la recepta del pastís de pela de patata que dóna títol al llibre) però no les altres dues. ;-)

ASSUMPTA: T'haig de dir que el llibre em va agradar més del que m'esperava, així que gràcies per ser tant insistent. ;-)
En quant al tercer objecte, quan dius que et jugues "el que sigui" a que surt en una carta d'en Sidney per la Juliet potser t'has precipitat. De fet es tracta d'una carta de la Juliet per a la Sophie, així que em deus "el que sigui". :-DD

KWEILAN: Gràcies, realment encara no he trobat ningú que em digui que no li agrada el llibre. :-)

PUIGMALET: Sàvies paraules! :-D

XEXU: Ja cauràs, ja... ;-D

ELVIRA: Fes-ho, val la pena. :-)

LA RUDA: En quant a la segona resposta t'hi apropes molt més que en P-CFACSBC2V però cal concretar un pèl més. :-))

MIREIA: A vegades el Sr. Blogger fa de les seves, és una cosa que se'ns escapa del nostre control. M'has fet pensar que potser en XEXU no llegeix aquest "llibre de dones" (encara que en cap cas "llibre només per dones") perquè té por que li agradi,no? (És només per picar-te, XEXU) :-DD

Assumpta ha dit...

Ostres, ara et dec "el que sigui"!! I tens tota la raó, perquè és cert... de la Juliet per a la Sophie!! jajaja

Assumpta ha dit...

I amb això què? jajaja puc agafar el llibre i buscar EXACTAMENT el que és? Sí, ja sé que és trampa... però per recordar-ho bé ho he de mirar... Puc o què? :-DD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Fem una cosa, us dono un parell de pistes i si encara no et surt ni ningú diu res en un parell de dies aleshores et deixo mirar la novel·la. Ok? :-))

Veig que assenteixes :-D. Molt bé, doncs som-hi:

1.- Aquest ja està solucionat, com molt bé diu en P-CFACSBC2V és el "Pastís de Pela de Patata", una recepta d'en Will Thisbee que trobem a la pàgina 54.

2.- No són els avions que diu en P-CFACSBC2V encara que tenien forma d'avió. LA RUDA s'hi apropa molt al dir que són bombes. De fet ho són però no una bomba qualsevol, cal concretar.

3.- Aquest és el que no acabeu de veure. En P-CFACSBC2V ha dit una màscara i d'alguna manera o altra ho és però hi ha tres paraules seguides a l'enunciat que defineixen a la perfecció de que estem parlant. Una pista més, és un objecte avui passat de moda (la novel·la passa l'any 1946) però que sorprèn. :-)

Va, només cal un últim esforç! :-))

Assumpta ha dit...

Val, molt bé ;-))

Però, puc donar una pista afegida? (Et prometo que és quelcom que recordo, encara que no recordi l'objecte) No sé si serà pista o "despistarà" jejeje

Veig que assenteixes :-D. Molt bé, doncs som-hi:

En Dominic és un nen... La Juliet i la Sophie són amigues i en Dominic és el fillet de la Sophie... així doncs, malgrat la descripció, no crec que pugui ser res massa terrible...

Mac, si he ficat la gamba qual si fos enigma matemàtic, tu arregla-ho, eh? :-))

McAbeu ha dit...

ASUMPTA: No cal arreglar res, la teva pista és completament correcta. ;-D

Assumpta ha dit...

Un amic meu sempre diu que, quan una cosa és al cervell, tard o d'hora ha de sortir, perquè és allí... O sigui que, en el moment menys pensat, això vindrà al meu cap jajaja però, de moment, ni que m'hi anés la vida, no recordo en absolut què és...

No serà una baldufa? (per dir alguna cosa) (pots respondre ara, si vols jajajaja)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No és una baldufa, que per molt malament que la miris no es pot dir que tingui cara de brivall, pobreta! :-DDD. Segur que ho recordaràs, però intenta deduir-ho de l'enunciat, insisteixo que hi ha una pista (3 paraules seguides) que són molt clares. ;-)

Assumpta ha dit...

"salta de sobte"?
"bigoti negre encarcarat"?
"dents blanques punxegudes"?

jajaja de moment el meu cervellet segueix en blanc :-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Molt bé, és una d'aquestes tres. ;-))

Assumpta ha dit...

Jajaja vaig a esmorzar, a veure si les neurones s'alimenten ;-))

Assumpta ha dit...

Encara res... a veure si dinant... ;-)))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Arriba fins el sopar, i si després d'alimentar les neurones amb els tres àpats de rigor encara no surt res ja et deixo que agafis el llibre. :-DDD

Assumpta ha dit...

Jajaja el que passa és que estic empipada de recordar la carta, recordar l'escena, saber que una bona pista està entre les nou paraules que he citat i... no recordar-ho!! :-)))

Assumpta ha dit...

Saps què? No ho vull mirar... Prefereixo jugar... això sí, hauràs d'anar posant pistes fins que caigui jeje... i si algú s'avança, doncs mala sort per a mi :-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: D'acord, començo dient que les tres paraules a les que em referia i que fan que la màscara que va dir en P-CFACSBC2V no sigui la resposta correcta són "SALTA DE SOBTE". :-))

Assumpta ha dit...

"Salta de sobte"?

Ostres, estic començant a pensar que, quan vaig llegir aquell tros no vaig entendre a què es referia però com això no influïa gens per seguir llegint no em vaig preocupar... vaig pensar que seria algun tipus de joguina i em vaig quedar tan tranquil·la... I mira que jo llegeixo bé, vull dir que no sóc de saltar-me trossos, descripcions ni "llegir en diagonal", no, no... al contrari...

Per exemple, actualment estic llegint un llibre que el protagonista sempre esmorza "farro", no tinc ni idea de què és, però jo vaig llegint perquè no influeix per res a la trama...

Per cert, ja que sóc aquí a l'ordinador vaig a buscar què és això del "farro" :-))

Assumpta ha dit...

Ah, doncs és un cereal jejeje esmorza cereals (és un advocat... un llibre de Grisham) ;-)

http://es.wikipedia.org/wiki/Triticum_dicoccum

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Aquest llibre d'en Grisham és en català?. Perquè en català el farro són un tipus de farinetes de farina de moresc. I sembla més lògic que esmorzi farinetes que no un cereal, no? :-))

Per altra banda, en quant a l'objecte misteriós que ens ocupa. Dir que és més un objecte de broma que no una joguina. ;-D

Assumpta ha dit...

Doncs no, és en castellà, perquè són més baratus (edició de butxaca)... Ara bé, podria ser un traductor català... a vegades en alguns llibres he trobat coses ben divertides que demostren l'origen del traductor...

I en castellà no es pot dir potser també així a les farinetes?

Doncs si l'objecte misteriós és una capsa d'aquelles que s'obren i salta algun nino, amb una molla que el fa sortir ràpidament i després es pot tornar a ficar dins la capsa i tornar a fer-lo sortir... si és això (que ho penso des del primer dia) però no ho deia perquè creia que no... la veritat és que no ho recordo :-(

És això? :-)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: És exactament això. A la carta de la pàgina 61, la Juliet pregunta a la Sophie si creu que li agradarà al seu fill de 3 anys, en Dominic, que li compri una Caixa Sorpresa i li explica com és.

Et crec quan em dius que ho penses des del primer dia perquè jo ho trobava una definició bastant clara, però... perquè ho havies descartat? :-D

I una última cosa, vols dir també quin és el segon objecte? A mi em sembla que ja no val la pena deixar el post obert més temps. ;-)

Assumpta ha dit...

Ostres :-)

Saps? Crec que ho vaig descartar per la confusió que vaig tenir al principi de que era una carta del Sidney per la Juliet i, després, doncs no ho sé... Estranys mecanismes mentals (és que el meu cervell no va com la majoria, eh? jaja)

En quant al segon objecte, ja sabia des del primer moment que era una bomba, ara bé, el nom que tenia la bomba no el recordo... Sé que això ho explica la Juliet a en Dawsey quan li comenta que, per molt que resulti estrany, el fet de fer "broma" sobre alguns aspectes de la guerra (hi havia diaris amb tires còmiques i ella mateixa escrivia la seva columna en aquest to) els servia per a no enfonsar-se del tot... oi que sí? És que en Dawsey li pregunta sobre un acudit concret i ella li explica... És llavors, oi que descriuen aquell tipus de bomba? :-)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Doncs si, recordes perfectament el punt de la novel·la on surt el segon objecte. ;-)
L'acudit aquest que cites mostrava unes persones amb una orella més grossa que l'altra volent assenyalar que tothom estava al cas de sentir el "so de motor de cotxe" que feien aquestes bombes, i és per això no vull donar com encertat el genèric "bomba" (les bombes "normals" no tenen motor).

De moment ho deixo així! :-))

Assumpta ha dit...

És que tinc una memòria molt estranya, saps? (i crec que molt bona) perquè, encara que em fallin noms, números, coses concretes, sempre em queda una idea molt, molt clara de tota la història :-))

(Ei, Espanya perd... jejeje... sí, sí... cap a casa, nois, que la temporada que ve serà llarga i el Barça us necessita!!)

Assumpta ha dit...

Puc buscar a Google "bombes amb motor"? ;-) Això no és mirar el llibre... jeje

És que no ho recordaré mai. La meva memòria no recorda coses així... això deu ser un nom estrany amb lletres o números, però sense lògica per a mi... no sé, com si fossin les ABX-005... Doncs bé... no puc retenir coses així jo... Però et puc explicar fil per randa un munt de passatges de llibres, escenes de pel·lícules, amb diàlegs inclosos... El meu cervell va així :-))

Vaig a veure el final del partit jejeje...

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Doncs Déu n'hi do de la memòria que tens, jo sóc incapaç de arribar a tant.
En quant a la bomba, a la novel·la se l'anomena amb el malnom (en anglès) tal com la coneixia la gent però no cal recordar-lo. És una bomba molt "famosa" quan parlem de la Segona Guerra Mundial.

Assumpta ha dit...

Jo m'assec al sofà, comença una peli per la tele i li dic a en Josep Lluís "aquesta ja l'hem vist" és aquella que passa això i allò que surt en fulanet i... i el 99,9999999999% de les vegades és cert :-))

JJMiracle ha dit...

Que eren les bombes V-1?

http://www.youtube.com/watch?v=F8co9nLAcxs&feature=player_embedded

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Si a mi em fessis això d'explicar-me la pel·lícula abans de començar a veure-la, acabaríem malament. :-DD

P-CFACSBC2V: Si senyor, exactament!. Felicitats :-))

Així doncs les tres respostes a l'Enigma de Guernsey són:
1.- El pastís de pela de patata (pàg. 54)
2.- Els míssils alemanys V-1 o Doodlebugs (pàg. 37)
3.- Una caixa sorpresa (pàg. 61)

Assumpta ha dit...

Iupiiiiiiiii :-DDD

Molt bé Pesé :-))

No, no, jo només li explico les pelis QUE JA HEM VIST i no li explico el final, evidentment, només una mica de la trama per veure si ho recorda ;-)

JJMiracle ha dit...

Per fi hem pogut tancar l'enigma! :-)

Assumpta ha dit...

Tu tens molt més mèrit que jo, que no has llegit el llibre i jo sí! :-))

El llegiràs? ;-)) És maco, de veritat :-)

Paraula de verificació: "blogici", o sigui que icí hi ha un blog JEJE

Publica un comentari a l'entrada