GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dijous, 23 de gener del 2025

Relats Conjunts (gener - 2025)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat pel quadre «Missatge secret [Le courrier secret]» (François Boucher – 1767).



EL SECRET DE LA TIETA

De jove, la tieta Melània havia estat una dona de bellesa captivadora. El retrat que presideix el menjador de la torre on ha viscut tota la vida la mostra al jardí com una donzella delicada que llegeix un missatge secret portat per un colom. Quan jo la vaig conèixer, però, ja era una iaia solitària, reclosa en aquell casalot decadent que, com ella, s’anava marcint amb el pas dels anys. Malgrat tot, dos detalls del quadre s’havien mantingut intactes: aquella aura romàntica que semblava part intrínseca de la seva personalitat i la presència constant dels coloms a la seva vida.

Des de fora, tothom la veia només com una vella conca obsessionada pels seus coloms, però ja se sap que les aparences enganyen. És cert que els coloms sempre havien estat la seva passió i també és veritat que, fent cas omís de les queixes dels veïns per la pudor i la brutícia del colomar, mai no va voler desfer-se’n. Però no seria just que us l’imaginéssiu com una d’aquelles "velles boges dels gats" (o dels coloms, en el seu cas). La tieta Melània no estava boja, la seva dèria pels coloms tenia una bona raó al darrere... i jo la vaig descobrir.

Sempre vaig ser el seu nebot preferit i, com que des de petit m’han agradat molt els animals, la visitava sovint, encantat d’ajudar-la a cuidar els seus ocells. Reunia pa sec per alimentar-los, anava a comprar les veces i canviava l’aigua dels abeuradors. A canvi, la tieta em convidava a berenar i m’explicava històries viscudes que em transportaven a un passat pretèrit mentre les escoltava embadalit. Una cosa, però, no me la va voler explicar mai. Quan jo li preguntava pel secret que amagava el missatge del quadre, ella sempre feia un somriure enigmàtic i canviava de tema.

En aquella època, jo era un adolescent i tanta reserva per part seva no feia més que augmentar la meva curiositat innata. Així que vaig decidir espiar-la. Aviat vaig descobrir que aquell vell missatge secret no era l’únic. La tieta guardava, en una capsa de llauna ornamentada amb flors blaves, un munt de papers esgrogueïts que repassava quan es pensava que jo no la veia. Mai vaig gosar llegir-los. Vaig entendre que la fal·lera de la tieta vers els coloms provenia del fet que els utilitzava per intercanviar cartes romàntiques, segurament amb un antic amant, i vaig preferir respectar la seva intimitat. Això també explicava per què, de tant en tant, desapareixia alguna de les aus. Quan això passava, jo me la imaginava volant cap a un destí llunyà portant un nou missatge d’amor, fidel al seu paper de confident alat.

Els anys van passar. Vaig fer-me gran i vaig formar la meva pròpia família, però mai vaig perdre el contacte amb la tieta i vaig ser jo qui, fa uns dies, la vaig trobar morta al seu llit. La seva pèrdua em va colpir profundament. Avui he sabut que m’ha nomenat únic hereu. Entre les poques possessions que em deixa, hi ha els coloms. He de trobar-los una sortida perquè les meves actuals circumstàncies no em permeten fer-me’n càrrec, però alhora em dol desfer-me’n, seria una traïció al record de la tieta. Per sort, se m’acut un camí del mig que em pot ajudar a resoldre aquest problema. M’estranyaria que l’amor secret de la tieta Melània no estigués interessat en les aus i no acceptés quedar-se-les. Li enviaré un últim missatge, sigui com sigui també es mereix saber què ha passat.

El desenllaç de la història ha estat ben diferent del que m’esperava. Malgrat que un tràgic gir de guió final m’ha donat una solució fàcil al problema dels coloms respectant el record de la tieta, ho ha fet d’una manera que ni m’havia passat pel cap. Quan he obert la capsa de les flors blaves per provar d’identificar el destinatari dels suposats missatges d’amor, la sorpresa ha estat majúscula. Encara estic astorat. Només m’ha calgut llegir alguns d’aquells papers esgrogueïts i plens de taques perquè la visió romàntica que tenia de la tieta s'esvaís completament. De sobte, se m’ha fet evident que els coloms desapareguts no volaven tan lluny com jo m’havia imaginat i he comprovat de nou allò que se suposava que ja hauria de saber, que les aparences sempre enganyen. La tieta no mentia quan assegurava que li agradaven molt els coloms, però ara he vist que potser no se’ls estimava tant com m’havia fet pensar i que aquell somriure enigmàtic amagava un secret més aviat pragmàtic. Resulta que els vells documents no són pas cartes d’un amant perdut, sinó receptes de cuina: Colom rostit amb salsa de prunes, estofat de colom al vi de Porto, arròs de colomí...


10 comentaris:

Pons ha dit...

No sabia que els coloms fossin comestibles, una cosa és la necessitat en temps de fam durant la postguerra, però menjar-los per gust crec que no és una au apreciada.

Jo m'havia imaginat un altre final, enfocat al tràfic de drogues, ja saps, avui en dia la policia punxa telèfons i mòbils (No has vist The Wire?), per tant, els traficants fan servir mètodes alternatius per comunicar-se i també poden servir per portar petits paquets de mercaderies.

Carme Rosanas ha dit...

M'has fet riure, Mc! per més que hagués rumiat i rumiat com s'acabaria el teu conte, no ho hauria endevinat mai. Finalment no se sap mai, les receptes poden ser interessants. Jo crec que abans el colomí era molt apreciat, no sé si ésuna falsa impressió.

Ets boníssim inventant històries! Sempre les trobo molt divertidesi sobretot sorprenents.

Abraçades, Mc!

artur ha dit...

Cadascú té els seus misteris, ombres i llums, com la tieta Melània del relat , que havia pensat per un moment que era la senyora d'en Trump ! :D que també deu tenir negocis .... però tornant al relat i sent el seu nebot, l'investigador més famós de la blogosfera, el seu secret era qüestió de temps que sortís a la llum !, com així ha sigut, encara que amb resultat sorprenent per a ell mateix :DD
Bona història, McAbeu !!.

McAbeu ha dit...

PONS: I tant que són comestibles, la carn de colom i especialment la de la seva cria, el colomí (en espanyol, "pichón") s'ha menjat des de sempre i continua sent un producte molt apreciat perquè és molt més tendra i saborosa que la de moltes altres aus de corral. Això sí, no estem parlant dels coloms de ciutat (que suposo que són els que tens tu al cap i que no es poden menjar per raons higièniques) sinó dels criats en captivitat específicament per a ser usats gastronòmicament i dels salvatges que són una coneguda au de caça. Així que res de menjar de postguerra o de supervivència, ben al contrari es tracta d'una delicatessen a moltes cuines!

No he vist la sèrie "The wire", però sí que he vist "The gentlemen" on també utilitzen els coloms, en aquest cas per poder rebre les respostes a una proposta igualment relacionada amb el món de les drogues. Potser per això, perquè l'ús dels coloms per part dels narcotraficants ja està massa vist, vaig preferir optar per un final més inesperat per al meu relat que us sorprengués més. ;-)

McAbeu ha dit...

CARME: Acostumo a buscar aquesta sorpresa final en els meus relats i m'agrada que intenteu trobar-la mentre els llegiu. Ara bé, no t'enganyaré i et diré que encara m'agrada més que no la descobriu i que la sorpresa ho sigui realment. Aquesta és la gràcia! :-))

Efectivament, l'arròs de colomí (per citar una de les receptes del relat) era un plat de les grans diades i considerat una autèntica exquisidesa. És cert que els últims anys, el seu consum ha anat de baixa; però també ho és, tal com li dic a en Pons, que la carn de colom està tornant a les cartes dels grans restaurants com un producte gurmet.

Moltes gràcies. Jo m'ho passo molt bé escrivint-les i si a més aconsegueixo que us agradin i us diverteixin, no puc demanar res més.

Abraçades!!

McAbeu ha dit...

ARTUR: T'imagines que la nostra tieta Melània hagués intercanviat cartes romàntiques amb en Donald Trump? Això sí que seria un final ben sorprenent per al relat... fins i tot per a mi. :-DD

Moltes gràcies, m'alegro que t'hagi agradat. :-)

sa lluna ha dit...

Un gir que m'ha sorprès molt. M'encanta com fas canviar la història totalment.
La innocència i l'educació del nen no van permetre saber que s'amagava darrera d'aquells escrits fins que es va fer gran, potser si no hagués estat així, no tindria el mateix concepte de la seva tieta. ;-)
Pel que fa al colom, després de fer un treball per la classe de biologia i fer-ho bullir hores i hores, no n'he pogut menjar mai més. L'olor em va quedar ben endins!! :-(
Bon relat, Mac!
Aferradetes.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: La meva intenció era que, de la mateixa manera que al nebot se li esvaeix de cop la visió romàntica que s'havia fet de la seva tieta, als lectors se us capgirés la idea que teníeu del relat just a l'última frase. És així mateix, el gir final havia de fer canviar tota la història i em fa content que em diguis que ho he aconseguit en el teu cas.

És cert això que dius. Si el noi hagués sabut el verdader destí dels coloms (que en comptes de volar portant missatges d'amor acabaven a la cassola de la tieta) segur que tot hauria anat d'una altra manera. De vegades, et fas una imatge falsa dels altres i quan descobreixes la veritat costa d'acceptar-la.

Entenc que avorrissis els coloms sabent això que expliques. Fer pràctiques de biologia amb un possible aliment, et fa perdre les ganes de menjar-ne encara que no vulguis. ;-)

Moltes gràcies! Abraçades!!

xavier pujol ha dit...

Puc donar fe que els colomins són comestibles. El meu pare tenia un colomar on ho tenia moltes parelles, totes en semi-llibertat. Sortien a volar cada dia i sempre tornaven al colomar i com que es reproduïen bastant, de tant en tant sacrificava algun colomí.
Ara em faria molta pena menjar-me un colomí, però quan érem petits i en menjàvem a casa era una menja deliciosa. No tenen res a veure els colomins criats en llibertat i ben alimentats de veces, blat de moro trencat i llavor de cànem (la seva menja predilecta) amb els coloms que podem veure a la ciutat.
Per cert, malgrat aquest final, la tieta Melània va ser una dona encantadora.

McAbeu ha dit...

XAVIER: És així com dius. Els colomins criats a casa (efectivament en semillibertat perquè malgrat volar lliures sempre tornaven al colomar a menjar i ajocar-se) i alimentats tal com expliques, no tenen res a veure amb els coloms que en moltes ciutats s'han convertit només en una plaga portadora de brutícia i malalties. Jo també n'he menjat dels primers i recordo que m'agradaven força més que altre aviram. Ara fa molts anys que no en menjo, però he de confessar que si en tingués l'ocasió ho faria sense cap remordiment. A mi no em faria més pena un colomí que la que em fa un pollastre, per exemple. El que em fa més por, en canvi, és que ara no m'agradessin tant com els recordo, la memòria enganya quan rememora els bons plats del passat.

En el que sí que coincideixo al 100% amb tu és en considerar la tieta Melània com una dona encantadora. El fet de menjar-se els coloms potser ha sigut un xoc pel seu nebot, però no la fa una mala persona ni molt menys. ;-)

Publica un comentari a l'entrada