GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 2 d’octubre del 2023

15è aniversari

Avui XAREL-10 fa quinze anys!!


El «Joc del Quinze» que en català també es coneix com a ‘embolic’ i que en anglès es denomina ‘taken’ o ‘15 Puzzle’ és un popular trencaclosques presentat en una quadrícula 4 x 4 amb una de les caselles buida i les altres numerades de l'1 al 15. L’objectiu del joc és ordenar aquestes quinze caselles numerades fent-les lliscar, d’una en una, aprofitant l’espai que deixa la casella buida. Hi ha altres variants del joc com, per exemple, aquella on les caselles no mostren xifres sinó els fragments d’una imatge que s’ha de recompondre.

Aquest passatemps té al voltant de 150 anys, va ser creat a finals de la dècada de 1870 als Estats Units i generalment s’atribueix la seva invenció a l’enigmista Sam Loyd, tot i que sembla que el seu veritable creador fou Noyes Palmer Chapman, director d’una oficina de correus de Nova York. Inicialment, el trencaclosques es va comercialitzar com a "Gem Puzzle", però ben aviat li van posar el nom amb què el coneixem avui i en poc temps es va fer molt popular.

L’any 1880, el «Joc del 15» es va convertir en un veritable furor social que es va estendre pels Estats Units i per Europa. El ‘culpable’ d’aquesta fama sí que fou en Sam Loyd que quan va saber que s'havia demostrat matemàticament que algunes configuracions inicials del joc eren impossibles de resoldre, en va publicar una d'elles a un diari novaiorquès i va oferir 1.000 dòlars a qui aconseguís trobar-ne la solució.

Se n’han venut milions d’exemplars i milions de persones s’hi han passat hores intentant resoldre’l perquè malgrat la seva aparença senzilla, aquest passatemps no és gens fàcil. Amb el moviment de les peces podríem formar uns 10,5 bilions de possibles combinacions, i només una d'elles és la solució. Això fa que resoldre'l sigui un desafiament fascinant per als entusiastes dels trencaclosques.

Us deixo l’enllaç a una versió en línia per si voleu jugar-hi una estona: https://15puzzle.zone/ca/


El XAREL-10 no és tan famós ni té tants seguidors com el «Joc del Quinze», però això es deu exclusivament al fet que encara no ha complert el segle i mig d'existència. "Només" fa quinze anys que hi publico enigmes i entreteniments. De totes maneres, no em negareu que haver arribat fins aquí no és poca cosa i que cal celebrar-ho com cal.
Una celebració que comença, com no podia ser d’altra manera, agraint la presència dels que encara aneu passat per aquí: MOLTES GRÀCIES PER SER-HI!!
I que continua, per no perdre el costum, amb la proposta d’un nou Enigma Especial d'Aniversari. Aquí el teniu:

LLAMINADURES PER A LA FESTA D’ANIVERSARI

Per a la celebració del quinzè aniversari de la seva filla, un home vol fer una comanda a la principal botiga de llaminadures de la vila de la Xocolata de l’Illa de l’Escaquer i es decideix per un lot-sorpresa de cinquanta peces amb caramels i piruletes que serveixen en tres pots assortits. Per fer honor al nom del lot, el dependent insisteix a mantenir la incògnita negant-se a especificar quantes piruletes hi ha en total i només explica que cada pot en conté un nombre diferent amb un màxim de set i un mínim d’una. Pel que fa als caramels, sembla que té més ganes de xerrar i no li fa res explicar que van empaquetats i que tots els paquets contenen el mateix nombre de caramels, però tampoc vol dir quants paquets de caramels hi ha al lot. Sobre aquest punt, i després de molt insistir, l’únic que deixa anar és que mai n'inclouen més de quinze. El dependent posa punt final a les explicacions, informant que un dels pots conté dues piruletes i quatre paquets de caramels i que en un altre hi ha quatre piruletes i dos paquets de caramels. Això sí, es nega en rodó a facilitar cap dada del tercer pot.

Ja es veu que aquest lot-sorpresa sembla ben enigmàtic, però estic segur que a vosaltres no us sorprendré gens si us demano que em digueu quants caramels i quantes piruletes componen exactament el lot-sorpresa de la principal botiga de llaminadures de la vila de la Xocolata de l’Illa de l’Escaquer?




TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Carme Rosanas "




19 comentaris:

Pons ha dit...

Recordo que de petit en tenia un de La Caixa amb la imatge del logo, quins temps aquells quan La Caixa regalava coses, oi?

He jugat una estona, però al final, com sempre em passava, el 13 i el 14 sempre em queden al revés, potser més tard i torno.

De res! Intentaré ser-hi mentre Pons's Blog existeixi. Moltes felicitats! Ara a pels 16! i després pels 17! I llavors el Xarel·10 ja tindrà tants anys com Pons's Blog, a no sé que aquest període de temps Pons's Blog compleixi més anys.

L'enigma el deixo per un altre moment.

McAbeu ha dit...

PONS: Han substituït els llibres per Sant Jordi, els calendaris per Nadal i altres objectes en dies assenyalats, per les comissions durant els 365 dies de l'any. La seva generositat no té límits.

He d'admetre que aquest joc no se m'ha donat mai massa bé. No sé si hi ha algun mètode de resolució específic; segurament sí, però jo no el conec.

Moltes gràcies. Tot i que els meus ànims bloguers ja no són el que eren, provar d'atrapar el Pons's blog en nombre d'aniversaris és un dels al·licients que em fa perseverar tot esperant que un any et despistis i jo ho pugui aprofitar per escurçar distàncies. ;-)

Espero la teva proposta per resoldre l'enigma.

xavier pujol ha dit...

Per molts anys al Blog XAREL-10 i al seu papi, el McAbeu.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Moltes gràcies de part de la criatura i, sobretot, de part del 'papi'... tot i que les males llengües diuen que el verdader pare del Xarel-10 és el LLIBRE. :-))

Carme Rosanas ha dit...

Per molts anys al Xarel-10!
I moltes felicitats per la peseverança del McAbeu.
Serem aquí mentre tu hi siguis, no en tinguis cap dubte.
Aquest enigma també és dels que m'agraden. Però la solució que m'ha sortit no és bona perquè es repetirien les dues piruetes del primer pot. Ho tornaré a fer, a veure si surt.


Carme Rosanas ha dit...

Em sembla que ja ho tinc: El lot complet consta d' 11 piruletes i de 39 caramels.

A veure si ho sé explicar:
1.- El tercer pot només pot contenir 1 o 3 o 5 o 6 o 7 piruletes.
2.- He comptat el cada cas quants caramels caldria per arribar a 50 (37, 38, 39, 41, 43)
3.- He mirat si entre aquestes xifres de caramels hi havia nombres múltiples de 15, de 14, de 13, etc .... i el 39 és mútiple de 13 i de 3.
4.- Com que no podia ser que fossin 3 paquets de 13, havia de ser 13 paquets de 3.
5.- I així queda que al tercer pot hi ha d'haver 5 piruletes i 7 paquets de caramels.
6.- I sí! suma 50.

artur ha dit...

Moltes felicitats pel 15e aniversari del blog , McAbeu !! I desitjant-te que es multipliquin per molts més anys i que nosaltres estiguem aquí per veure-ho :D
Pel enigma d'aquesta vegada , arribo a la mateixa conclusió que la Carme, que penso l'ha encertat !, encara que jo, ho he anat provant fent combinacions de unitats, per no superar el límit de 50 total i que no es repetissin els components, vaja que ho he fet com "el conte de la vella" que en deien abans ! hehehe
1r pot . 2 piruletes i 4 paquets de 3 ut. c/u. (2+ 12 ut = 14 ut.)
2n pot. 4 piruletes i 2 paquets de 3 ut. c/u. (4 + 6 ut = 10 ut)
3r pot. 5 piruletes i 7 paquets de 3 ut. c/u. ( 5 + 21 ut = 26 ut) i el total del lot : 50 ut.
Salut i un brindis ! Xin ! Xin !!

Salvador Macip ha dit...

Per molts anys!

Pons ha dit...

50 peces. 3 pots. 1-7 P per pot (sense repetir). Mateix nombre de C a cada paquet < 15. Pot1: 2P + 4Q. Pot2: 4P + 2Q. X = Nombre paquets de caramels del 3er pot.

2 + 4C + 4 + 2C + P + X*C = 50;
0 < P < 7;
0 < C < 15;
0 < X;

2 + 4 + 6 = 12 Piruletes
4*2 + 2*2 + 13*2 = 38 Caramels.

Què no he tingut en compte?

McAbeu ha dit...

CARME: Moltes gràcies. Aquest sentiment és mutu, jo tinc claríssim que si encara soc aquí és perquè vosaltres també hi sou. Ni un dubte en aquest sentit.

Pel que fa a l'enigma, la teva resposta és totalment correcta i l'explicació que dones és clavada a la del LLIBRE. No es podia fer millor. Felicitats, t'emportes el rètol vermell!! :-)

McAbeu ha dit...

ARTUR: Moltes gràcies. No sé si els aniversaris es multiplicaran, però (si no passa res) el que sí que és segur és que en sumarem algun més. Encara m'agrada fer el XAREL-10 i, sobretot, que vosaltres hi estigueu per veure-ho. No tinc intenció de deixar-ho... de moment. ;-)

L'enigma, ja ho has vist, el soluciones perfectament. Cap problema per fer servir el "compte de la vella", si porta a la solució correcta és un mètode tan vàlid com qualsevol altre. :-DD

M'apunto al brindis. Salut i xin-xin!!

McAbeu ha dit...

SALVADOR: Moltes gràcies. Anem aguantant... i que duri!

McAbeu ha dit...

PONS: La teva resposta no és correcta perquè si el lot estigués compost de 12 piruletes i 38 caramels empaquetats de dos en dos, sí que tindríem 50 peces però ens surten 38/2 = 19 paquets de caramels i, segons l'enunciat, n'hi ha d'haver un màxim de 15.

Pons ha dit...

Aaaahhh! Ho havia interpretat al revés, que cada paquet de caramels no podia tenir més de 15 caramales, ja m'havia semblat una restricció poc restrictiva... Llavors res, tot el mèrit per la Carme

McAbeu ha dit...

PONS: En aquesta classe d'enigmes, la verdadera dificultat no són els càlculs sinó saber interpretar correctament tot el que ens diu l'enunciat que acostuma a ser força enrevessat expressament. No m'estranya, doncs, això que ara ens expliques i entendre una premissa d'una manera diferent implica, per força, que el resultat no sigui el que toca.

sa lluna ha dit...

Arribo, una mica tard, per felicitar-te per aquests quinze anys de companyia.
El teu blog m'ha tret més de dos cops de mals moments, així que moltíssimes gràcies i que puguem celebrar-ho amb tu molts més anys.

Aferradetes, Mac.

Òscar ha dit...

Moltes felicitats Mc. Jo he fet una fórmula similar a la del Pons, però tampoc me n'he sortit.
He ajuntat el pot 1 i 2 en:
(6+6*3*c) + (p + x*3*c) = 50
on la primera part és el pot 1 i la segona el pot 2.

ohhh... veient el resultat de la Carme ara he trobat la meva errada. Doncs felicitats de nou al Mc pel blog i a la Carme per l'enigma.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Gens tard i encara menys si és per dir-me coses com aquesta. Jo sempre he considerat el món dels blogs un lloc on passar-ho bé, he procurat des del primer dia que aquí no hi entressin els mals rotllos que sovint ens toca viure. Em fa molt content que em diguis que aquest espai que només vol ser d'entreteniment t'hagi fet servei en aquest sentit. Moltes gràcies, una forta abraçada també per a tu!

McAbeu ha dit...

ÒSCAR: Del teu plantejament no entenc d'on surten els dos 3, però malgrat això sembla que l'equació resultant continua tenint massa incògnites per poder resoldre-la. Com has vist en l'explicació de la Carme, és necessari també acotar els valors probables d'aquestes incògnites per trobar-ne els únics possibles que compleixen totes les premisses.

Moltes gràcies per les felicitacions!

Publica un comentari a l'entrada