GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 2 de maig del 2022

MOTS SERIATS

Estimada Vanity: Fa tot just un any, el Nadal passat, dues jovenetes –sotmeses a aquest dolorós flagell de la humanitat femenina, el no tenir "res a fer"– em van demanar que els enviés "algunes endevinalles". Però no tenia cap endevinalla a mà, per això em vaig proposar idear alguna altra forma de tortura verbal que servís per al mateix propòsit. El resultat de les meves cavil·lacions va ser un nou tipus d'endevinalla –nou, almenys, per a mi– que, ara que ha estat força provat per l'experiència d'un any i recomanat per molts amics, us ofereixo, com una nou acabada de recollir, perquè la trenquin les dents omnívores que ja han mastegat tants dels vostres Acròstics Dobles.

Les regles del trencaclosques són força senzilles. Es proposen dues paraules de la mateixa longitud, i el trencaclosques consisteix a unir-les interposant altres paraules, cadascuna de les quals ha de diferir de la següent en una sola lletra. És a dir, es pot canviar una lletra en una de les paraules donades, després una lletra a la paraula així obtinguda, i així successivament, fins a arribar a l'altra paraula donada. Les lletres no s'han d'intercanviar entre si, sinó que cadascuna s'ha de mantenir al seu lloc. Per exemple, la paraula "head" [cap] pot canviar-se per "tail" [cua] interposant les paraules "heal, teal, tell, tall". Anomeno a les dues paraules donades "un Doblet", a les paraules interposades "Baules", i a tota la sèrie "una Cadena", de la qual aquí adjunto un exemple: HEAD – heal – teal – tell – tall - TAIL Potser no cal dir que és ‘de rigueur’ que les baules siguin paraules angleses, com les que es poden utilitzar a la bona societat.

Els "Doblets" més fàcils són aquells en què les consonants d'una paraula responen a les consonants de l'altra, i les vocals a les vocals; "head" i "tail" constitueixen un doblet d'aquest tipus. Quan aquest no és el cas, com en "head" i "hare", el primer que cal fer és transformar un membre del doblet en una paraula les consonants i vocals de la qual corresponguin a les de l'altre membre (per exemple, "head, herd, here"), després d’això poques vegades hi ha massa dificultat per completar la "Cadena".

M'han dit que hi ha un joc americà que implica un principi semblant. Mai l’he vist, i només puc dir dels seus inventors, "pereant qui ante nos nostra dixerunt!"
Lewis Carroll.

Aquest text que acabeu de llegir és la traducció de la carta que l’autor d’«Alícia en terra de meravelles» va escriure a la revista anglesa ‘Vanity Fair’ per presentar els DOUBLETS, el nou joc de paraules que havia creat i que a casa nostra coneixem actualment com a MOTS SERIATS.

La revista la va publicar a l’exemplar del dia 29 de març de 1879 dins d’un article on anunciava als seus lectors el nou joc de paraules inventat per Lewis Carroll i els proposava de participar en un concurs que es regiria per les següents regles de puntuació:

...s'assignarà a cada doblet un nombre de punts igual al nombre de lletres de les dues paraules donades. Per exemple, en el cas de “head” i “tail”, el nombre de punts possibles a guanyar seria de vuit; i aquest màxim el guanyarà cadascun dels que facin la cadena amb el menor nombre possible de canvis. Si se suposa que, en aquest cas, la cadena no es pot completar amb menys de les quatre baules indicades, qui la completi només amb quatre baules rebrà vuit punts, mentre que es deduirà un punt per cada baula addicional utilitzada més enllà de quatre. Per tant, qualsevol competidor que utilitzi cinc baules obtindrà set punts, qualsevol competidor que utilitzi vuit baules n'obtindrà quatre, i qualsevol que utilitzi dotze baules o més no obtindrà cap puntuació...

Aquell mateix dia, tot i que encara fora de concurs, van aparèixer els primers Doublets per a solucionar:
  • Drive PIG into STY [Porta el PORC a la CORT]
  • Raise FOUR to FIVE [Puja de QUATRE a CINC]
  • Make WHEAT into BREAD [Converteix el BLAT en PA]

Uns mesos després, aquests primers passatemps i els següents publicats a la revista fins a juny de 1879 amb les seves solucions van ser recopilats en un opuscle d’una quarantena de pàgines titulat DOUBLETS – A WORD-PUZZLE (Lewis Carroll – 1879) que incloïa també l’article i la carta que he comentat anteriorment així com les regles de joc, el mètode de puntuació i, fins i tot, un glossari dels mots anglesos d’entre tres i sis lletres que es podien fer servir. Actualment, aquesta obra es considera de domini públic i s’hi pot accedir lliurement a Google-Books.


Pel que fa al joc dels MOTS SERIATS en el nostre idioma, us copio un fragment del capítol que Màrius Serra els hi dedica al seu MANUAL D’ENIGMÍSTICA (Columna – 1991):

En català els 'doublets' de Lewis Carroll van agafar el nom de «mots seriats» arran del seu ús en el programa concurs de la Televisió de Catalunya «Tres pics i repicó». La simplicitat del joc el fa adaptable a qualsevol idioma i l'ús escalonat de la PARONOMÀSIA el converteix en un dels jocs més productius de l’enigmística. El col·lectiu Olissip els va incloure en els jocs habituals de la revista d’encreuats '...Més' i posteriorment els ha mantingut al «suplement dominical» de l’'Avui'. El format escollit estableix que l’única solució acceptable és aquella que arriba al final en el mínim d’etapes possible. La llargada dels mots és, en aquests exemples, sempre de cinc lletres i per tant només s’accepten quatre passos intermedis. Com a «Segre - sogre - sobre - pobre - poble - Pobla», o a «Marta - manta - marxa - panxa - panxó - pinxo». El lector només rep els mots origen i final.

Tot i que la qualitat d'un problema de mots seriats depèn del nombre de passos intermedis que separen les dues paraules clau, l'encert en la tria dels mots origen i final de la cadena és un factor molt important. Per això, quan a la columna d’«Enigmística» del diari Avui vaig proposar els mots «Barça» i «Lliga» per veure si les seves relacions eren factibles, vaig rebre diverses respostes. Les millors (les més curtes) eren dues sèries de vint i tretze passos. L’escriptor Jaume Capó proposava «Barça - barca - parca - parla - perla - perna - Berna - beina – buina (excrement de vaca) - [buida] - brida - Breda - brega - braga - [brava] - blava - clava - clama - clima - llima - Lliga». La proposta del dibuixant Néstor Macià és la més curta que coneixem: «Barça - barca - basca - bassa - passa - paisà - faisà - frisa - fresa - frega - prega - plega - llega - Lliga».

A la web de TV3 A LA CARTA hi ha disponible el vídeo complet de la primera emissió del programa TRES PICS I REPICÓ, n’he extret el fragment on els concursants han de solucionar un joc de MOTS SERIATS:


També he recuperat sis d’aquests passatemps que Màrius Serra comenta que es publicaven al suplement dominical del diari AVUI, més concretament els que van sortir durant el gener de 1992 (enguany han fet 30 anys) i us convido, si us ve de gust, a solucionar-los juntament amb un altre de collita pròpia i un parell més trets del primer número de la revista PASSATEMPS d'Enigma Card. Aquí els teniu:

0 – TANCO la PORTA en cinc passos.

A – Passeu de MARIT a PÈTAL

B – Passeu de SORNA a TENDÓ








TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Carme Rosanas i Sa Lluna "


36 comentaris:

sa lluna ha dit...

Aquest cop s'ha de rumiar una estona més.🤔
Complicat ho veig, però faré tot el que pugui per treure'n algún.

Aferradetes, Mac.

artur ha dit...

Com be diu salluna, aquí s'ha de pensar ! ;) tot i que el del programa de tv3 se'l treu en menys d'un minut ! Quin mèrit !. Jo he provat i barrejant català i castellà ( que ja sé que no és el que es demana..... ) n'he trobar un , tot sigui per animar-se ! ;) ...

artur ha dit...

(perdoneu que se m'ha tallat el missatge ) Ànims !

Carme Rosanas ha dit...

Ja me n'ha sortit algun. I algun alte es resisteix.

TANCO
TANCA
TANTA
TARTA
TORTA
PORTA

Carme Rosanas ha dit...

MARIT
MERIT
PERIT
PETIT
PETAT
PETAL

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: És qüestió de posar-s'hi. Segur que sortirà. :-)

McAbeu ha dit...

ARTUR: Com que, de moment, els blogs no hem d'aplicar el 25% d'espanyol obligatori, les solucions a aquests passatemps han de ser només en català. :-DD
Però segur que aquest que has resolt "bilingüement" et pot servir com un bon entrenament per treure els que encara falten. ;-)

McAbeu ha dit...

CARME: Tu vas per feina i encertes perfectament els dos que dius. Felicitats!!

0 - TANCO – tanca – tanta – tartà – torta – PORTA
A - MARIT – mèrit – pèrit – petit – petat – PÈTAL

sa lluna ha dit...

1- VOLEA - VOLCÀ - POLCA - PORCA - PORCS - PARCS.

No n'estic massa satisfeta, però és el que ha sortit. 😞

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Doncs en pots estar, de satisfeta, perquè la teva resposta és ben correcta. Felicitats!!

I, a més a més, ha servit per deixar constància que aquests jocs no tenen sempre una única solució. La que donava el diari per a aquest passatemps concret difereix de la teva en un dels passos:
1 - VOLEA – volcà – polca – porca – parca – PARCS

sa lluna ha dit...

Gràcies!, però sabia que aquest pas de porca a porcs no acabava de quadrar.🤭

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: No t'ho pensis, si t'hi fixes aquest pas PORCA-PORCS que tu fas és del mateix estil (i, per tant, "quadra" igual) que el pas PARCA-PARCS que dona el diari. En conseqüència, tan bona és una solució com l'altra. :-)

Anònim ha dit...

Un parell més:

SORNA - SORDA - SONDA - SENDA - TENDA - TENDÓ

CANTO - CANTA - CARTA - CURTA - CÚRIA - ÀURIA

Anònim ha dit...

Aquest anònim, no voldria ser anònim. Soc la Carme, que darrerament em passen aquetes coses… des de la tablet, a l'ordinador no.

McAbeu ha dit...

CARME: Bona feina. Dos més al sac. Gràcies!! :-))

B - SORNA – sorda – sonda – senda – tenda – TENDÓ
3 - CANTÓ – canta – carta – curta – cúria – ÀURIA



PS: D'ençà que fa uns dies Blogger ha canviat l'apartat dels comentaris dels blogs, jo també he notat aquest problema que se'ns detecta com a anònims tot i haver iniciat sessió correctament. A mi em passa quan intento comentar des d'una finestra d'incògnit del navegador i només funciona bé si entro des d'una finestra normal. No sé si aquest també és el teu cas des de la Tablet?
Com que és cosa de Blogger (un altre d'aquests canvis que fan per "millorar" les coses i que només serveixen per complicar-nos la vida) no crec que, ara com ara, ho puguem arreglar nosaltres, així que el que acabo de fer és canviar la configuració del meu blog perquè no accepti comentaristes anònims.
Ara, suposo, no et deixarà comentar si no ho fas des d'una finestra normal del navegador i amb la sessió de Google iniciada. Prova-ho i explica'm com et va, si us plau.

Carme Rosanas ha dit...

T'escric des de l'ordinador. Jo des de l'ordinador no tinc cap problema, sempre em surt el meu perfil. Ara bé, des de l'Ipad no hi ha manera. Sempre tinc la sessió iniciada. I no em surt mai el perfil, des d'aquests canvis que tu dius.

Ara, que tens bloquejats els anònims, em surt un botó que em diu "Iniciar la sessió a Google" i per molt que el cliqui, no passa res, només se'm carrega de nou la mateixa pantalla, cosa que em sembla bastant comprensible, ja que la meva sessió ja està iniciada, però en canvi bloger continua sense reconèixer-me.

En fi, em representa un problema mínim, ja ho faré des de l'ordinador. He de dir que ja abans d'això si feia comentaris des de la tablet, un tant per cent elevadíssim se'm perdien, em posava error i no hi havia manea de recuperar-lo. A la meva tablet no li agraden gaire els blogs, es veu que hi té alguna incompatibilitat.

Quedem a l'ordinador, doncs.... he, he,he...

McAbeu ha dit...

CARME: Suposo que ho acabaran arreglant perquè és bastant inaudit que Blogger no reconegui que s'ha iniciat sessió en el cas de voler comentar des de la tauleta o des d'una finestra d'incògnit del navegador quan sí que ho fa per deixar-nos publicar els posts, per exemple.
Jo, de moment, mantindré els anònims bloquejats que també era una cosa que fa temps que volia fer i, com dius, seguim quedant a l'ordinador. :-))

artur ha dit...

El problema aquest , ja fa temps que a mi també em passa i penso que el problema està en la restricció del seguiment del antivirus, ja que si a la barra del navegador, on hi ha el dibuix del escut de seguretat i faig clic i desactivo la protecció contra el seguiment, si que llavors m'identifica el bloger . Afegeixo el meu comentari per si us serveix d'alguna cosa !. Dit això segueixo pensant en la resolució dels enigmes del MacAbeu , que son més benèvols , salut ;)

McAbeu ha dit...

ARTUR: Gràcies per l'aportació, pot ser una opció a considerar. Ho provaré, tot i que no m'agrada gaire anar modificant les opcions de l'antivirus. De totes maneres, com que només obrint una finestra normal del navegador ja em funciona correctament, tampoc és gaire problema... si no ens ho compliquen més.

A veure si te'n surts amb algun dels Mots Seriats que queden. Segur que sí. :-)

Carme Rosanas ha dit...

Per acabar la meva investigació sobre el tema, Mc. Sí que des de l'ordinador, amb finestra d'incògnit, ( no tinc costum de fer-ho i per això no me n'havia adonat) em passa exactament el mateix que des de la tablet. Em fa iniciar la sessió i quan l'he iniciat, em continua posant el mateix: que iniciï la sessió.

McAbeu ha dit...

CARME: És exactament el que em passa a mi. Per sort, amb la finestra normal funciona bé així que anirem fent sense gaires problemes... fins que se'ls acudeixi tornar a fer un altre canvi.

sa lluna ha dit...

Ui, sembla que el meu comentari s'ha esfumat!
Ho provo de nou:
GAMMA-GEMMA-GERMÀ-FERMA-FÈRIA-FERIT

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Segur que el Blogger s'ha pres malament que li critiquéssim els canvis a la finestra de comentaris i ha intentat boicotejar el teu. :-DD

Sort que ara ha anat bé i així podem sumar un nou encert a la teva llista. Felicitats!!
6 - GAMMA – gemma – germà – ferma – fèria – FERIT

Pons ha dit...

He intentat amb alguns dels que falten, però es nota que m'han deixat els més complicats. Jo amb el Wordle ja soc feliç, no necessito més enigmes lingüístics.

McAbeu ha dit...

PONS: Doncs res, aquí quedaran per si algú en troba la solució. ;-)

sa lluna ha dit...

Doncs sembla que sí, no sé perquè però fa dies que m'arriben comentaris brossa de gent que em sol comentar i d'altres, com de la Carme mateixa, que ni arriben.😤

En fi, anem per feina:
5> BAGES - PAGÉS - PASES - PESES - PÈSOL - PENOL

Ànims i aferradetes!.

sa lluna ha dit...

Crec que no, que queda un bot sense enllaçar, així que el darrer no és bo.
Sorry!.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA:
Tema COMENTARIS: Ja sabem que això de Blogger funciona prou bé... fins que ells intenten arreglar-ho perquè funcioni millor i ho emboliquen. Suposo que, amb el temps, tot tornarà a rutllar com cal. Ho espero, almenys.

Tema MOTS SERIATS: Efectivament, com tu mateixa apuntes en el teu segon comentari, la teva resposta no és correcta perquè en el pas PESES-PÈSOL canvies dues lletres de cop. Serà qüestió de tornar-ho a repassar, que una part de la feina ja està feta. ;-)

sa lluna ha dit...

Donant-li moltes voltes, només em surt amb un pas més:
BAGES - PAGÈS - PASES - PESES - PENES - PENÓS - PENOL

Avui no em dóna per més.🤔

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Aquesta solució sí que és correcta, però no és l'òptima amb només cinc passos que és la que busquem i que només pot sortir si canviem una única vegada cada lletra de cada posició. Tu canvies la tercera (la G) dues vegades, primer per una S i després per una N. Un d'aquests canvis no s'ha de fer, a veure si trobes la paraula justa per aconseguir-ho. Ànims!

sa lluna ha dit...

Mem si...
BAGES - PAGÈS - PANES - PENES - PENÓS - PENOL

Bon dissabte, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Molt bé, ara sí. Felicitats!! :-)
Un altre al sac...
5 - BAGES – pagès – panes – penes – penós – PENOL
i ja només en queden dos!!

sa lluna ha dit...

Hi torno:
2- JOIOS - JOCÓS - MOCÓS - MACOS - MACÍS - MACIP

Bon diumenge, Mac!.🤗

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Vas començar al ralentí, però ara ja has posat la directa. :-D
Et felicito per la bona feina que t'ha permès solucionar-ne un altre perfectament:
2 - JOIÓS – jocós – mocós – macos – macís – MACIP
Només queda el núm. 4 per resoldre... ara no quedarem malament per un de sol, no? ;-))

sa lluna ha dit...

Doncs mem si aquest va bé:
4- MANOI - MANÓS - MASOS - CASOS - CASES - COSES

Bon dia, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Va perfecte i és ben correcte, tot i que en aquest cas, igual que el primer que vas fer, hi ha un pas diferent del de la solució que proposa el diari:
4 - MANOI – manós – canós – casos – cases – COSES
Com ja vaig dir aleshores, això no fa que el teu encert sigui menor i et felicito per haver-lo trobat alhora que t'agraeixo que no ho hagis deixat córrer i que, amb aquest últim, hagis enllestit tota la feina.
Així que enhorabona i moltes gràcies, ara mateix publico el rètol vermell. :-)

Publica un comentari a l'entrada