GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 1 de maig del 2019

"Cartas de ilusión" [3♥] [3♣] [3♠] [3♦]


L'any 1991 es van publicar les "CARTAS DE ILUSIÓN", una baralla de 52 cartes de pòquer que es podia aconseguir comprant els cereals "Kellogg's Crunchy Nut" i que mostrava a cada naip una selecció de les il·lusions òptiques recollides pels doctors J. R. Block i Harold E. Yuker de la Universitat Hofstra dels Estats Units.

Avui us en presento els quatre [3]:



[CORS ]
És tot l'anell igual de gris?

[TRÈVOLS ]
Pots posar aquesta paraula recta?

[PIQUES ]
Aquesta figura pot fer colors.

[DIAMANTS ]
Quin home és més alt?


EXPLICACIÓ


9 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

L'anell gris del tres de cors, jo el veig tot igual i suposo que ho és.
Els trèvols i les piques no els acabo d'entendre.
I finalment el tres de diamants és el que trobo que funciona més com a engany perceptiu: sembla molt més alt l'últim homenet i s'ha de comprovar bé per adonar-te que són tots tres iguals.

xavier pujol ha dit...

Amb cors i diamants estic d'acord amb la Carme.
Al de trèvols la paraula és "Lift"?
El de piques tampoc no l'entenc.

McAbeu ha dit...

CARME i XAVIER:
L'efecte de la carta de DIAMANTS és ben conegut, però certament la perspectiva ens continua enganyant cada vegada que ho veiem. Sabem que els tres homenets són de la mateixa mida però, a primer cop d'ull, no ho diríem mai.

Sí, el gris de la carta de CORS és uniforme en tot l'anell però quan tapem la divisió entre l'àrea blanca i la negra i mirem per separat cada mig anell amb el fons diferent ens sembla que el gris d'una part és més fosc que el de l'altra. He de dir també que l'efecte es veu millor a la carta original, en aquesta imatge escanejada no s'aprecia del tot bé.

La paraula de la carta de TRÈVOLS (que efectivament és "lift" com diu Xavier però això no influeix en l'efecte mostrat) sembla que no està recta però si ens hi fixem, veurem que sí que ho està. Agafem per exemple la part de dalt de la "T" que sembla que "fa baixada" però en comprovar-ho observem que els dos extrems estan alineats perquè tots dos estan al centre dels rombes de la mateixa fila.

L'efecte de la carta de PIQUES no es pot veure a la imatge estàtica. Com diu l'explicació, representa que si la retallem i, amb una agulla al mig, la fem girar a una certa velocitat ens semblarà veure-hi colors malgrat ser només en blanc i negre. Això és conegut com a "Disc de Benham", aquest enllaç ho explica millor: ca.wikipedia.org/wiki/Disc_de_Benham

Pons ha dit...

Jo no he fet servir un llàpis per tapar la divisió entre àress, he fet servir un dit (meu), per això dec veure tot el gris igual.

Segueixo sense veure els colors en el disc de Benham en el gif de la Viquipèdia.

L'home del fons es més alt perquè estant més lluny mesura tant com els que estan més a prop.

McAbeu ha dit...

PONS:
1.- Els teus dits no deuen estar homologats per la Universitat Hofstra dels Estats Units. :-D
2.- No li diguis a ningú, però jo tampoc. :-P
3.- Que bonic es viure a un món tridimensional... ;-)

NoName ha dit...

1. Sí.
2. Sí.
3. Sí.
4. El becari.

Recorda que avui ja no és festa! Et queden 2 hores i mitja, més o menys - més aviat menys que més - per arribar al CT d'avui!!

De res.

McAbeu ha dit...

NONAME: 3 de 4, no està malament. ;-)

Sergi ha dit...

M'ha costat el de trèvols, però al final he aconseguit veure què vol dir. No la paraula, sinó que les lletres estan ben alineades encara que no ho sembli. Del que no estic disposat és a fer giravoltar la pantalla d'ordinador per veure els colors.

McAbeu ha dit...

XEXU: A veure, amb els pesats monitors de PC d'abans entendria les teves reticències però amb les pantalles planes actuals no trobo cap excusa perquè et neguis a fer l'experiment... quina desil·lusió que tindran els doctors J. R. Block i Harold E. Yuker quan ho sàpiguen. ;-D

Publica un comentari a l'entrada