GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 27 d’octubre del 2010

274.- Les píndoles d'en Benet.

274.- En Benet s'ha de prendre 2 pastilles diferents cada dia, com que les píndoles són idèntiques a simple vista el farmacèutic li va marcar un pot amb la lletra “A” i l'altre amb la “B” i li va remarcar que no s'equivoques ja que és molt perillós prendre més d'una píndola de cada classe per dia. Cada nit en Benet treu una pastilla de cada pot i les deixa en un got per prendre-se-les abans de dormir, però avui s'ha despistat i al got hi ha 3 pastilles. Comptant les que queden als pots dedueix que n'ha tret 2 del “B”, les píndoles són molt cares i no es poden llençar però tampoc se'n pot prendre 2 d'iguals. Com s'ho fa en Benet per medicar-se sense perill?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

17 comentaris:

Assumpta ha dit...

Jo tinc claríssim el que faria JO... ara bé, no sé si serà la resposta correcta.

Apartaria les tres píndoles, les embolicaria en un tovallonet de paper per portar-les al dia següent al farmacèutic què em digui quina és cada cosa...

Llavors, agafaria, de nou, una píndola del pot A i una del pot B i me les prendria segura que ho feia bé :-)

Al dia següent agafaria els dos pots, el paquetet amb les tres píndoles, aniria a la farmàcia i solucionaria el problema :-)

Quim Soler ha dit...

Home...
l'enunciat diu que són idèntiques a simple vista. Però potser mirant-les més detingudament hi troba alguna diferència.
O, més probablement, no pesen el mateix. Per tant, amb una bàscula de precisió pot saber quina de les 3 que té al got pesa diferent i és, per tant, la A (i les altres dues seran B)

Assumpta ha dit...

Clar, QUIM, però això li diran millor a la farmàcia... No crec que en BENET tingui una bàscula de precisió a casa seva, mentre que el farmacèutic segur que sí que la té :-)

Sergi ha dit...

En Quim em sembla que torna a encertar-la, sembla que no ha escarmentat dels trencaments de cames que ha anat col·leccionant. Jo també he pensat en el pes de les pastis. Dues han de pesar igual, així que una d'aquestes cap a 'B' altre cop. I les que queden, doncs a xutar-se-les com cada dia.

Sergi ha dit...

Ah, Assumpta, però tu no tens la teva balança de precisió a casa?

Assumpta ha dit...

Una balança de precissió-precissió a casa? com per distingir el pes d'una pastilla? Això no ho té ningú a casa seva... I si la resposta és aquesta la impugnaré... hehehe

La meva mare i la meva cunyada tenen una bàscula digital molt exacta perquè el meu nebot és diabètic i tot ho han de pesar, però aquelles bàscules segur que no distingeixen el pes d'una pastilleta!!

La resposta bona és la mevaaaaaaaa!!! Si vol estar segur, que agafi dues pastilles de nou, una de cada pot, i que les altres les porti a la Farmàcia!!

(Benet, fes-me cas a mi, home... si em fas cas a mi segur que no et passarà res dolent) ;-)

Josep B. ha dit...

Li he donat voltes i no el veig, he afegit píndoles, he tret, he ordenat ... i res.


He de dir que jo faria el que diu l'Assumpta, però no crec que sigui la resposta del llibre.

Josep B. ha dit...

L'únic que se m'acudeix és que redueixi la medicació a una sola pastilla per dia durant quatre dies, el quart dia agafaria una píndola A.

Assumpta ha dit...

Ei, gràcies, JOSEP B. per dir que faries el que dic jo... hehe... jo vaig buscant "vots" per aquella opció.

Però després no ho canviïs, home! ;-))

De fet, si s'ha de resoldre per lògica, el més lògic és prendre una pastilla de les de pot i anar a la farmàcia... MAAAAAAAAAC!!! :-DD

McAbeu ha dit...

Bon dia!

ASSUMPTA: Al món real, la teva solució és sens dubte completament correcta. En cosa de medicaments val més no jugar-se-la i la consulta al farmacèutic esdevé obligatòria. Però som al món dels enigmes i, com tu mateixa suposes, la cosa no va per aquí. :-))

QUIM i XEXU: I tampoc va per on dieu vosaltres. No cal fer servir la balança de precisió que tots tenim a casa perquè les píndoles a més de ser idèntiques a simple vista també ho són de qualsevol altra manera: mida, pes, color, etc.

JOSEP B.: La teva resposta tampoc és bona, tan dolent és que el pobre Benet es prengui més medicació del compte com que se'n prengui menys.

Quim Soler ha dit...

Em sembla que ja ho tinc...

Afegeix al got 1 pastilla de l'A i tindrà 4 pastilles (2 d'A i 2 de B) al got.

Les parteix totes 4 pel mig i de cada pastilla, en posa mitja en un got i l'altra mitja en un segon got.
D'aquesta manera, a cada got tindrà 2 mitges pastilles d'A i dues mitges de B, i com que dues mitges pastilles és igual a una pastilla, a cada got tindrà la racció de pastillam dels dos dies següents.

Assumpta ha dit...

Doncs jo penso que si parteix les pastilles, com sap que quan les torna a repartir en "racions" el que es prendrà (ha de prendre 4 mitges... no seran 3 d'una i 1 de l'altre)??

Posats a dir i, en base a la idea d'en QUIM :-) Jo el que faria seria TRITURAR-LES totes (les tres que tenia més la quarta del pot A que ha agafat) i amb la balança d'ultra precisió que tothom té a casa, pesar justament la meitat i prendre's aquells polvets i al dia següent l'altre meitat...

I al tercer dia anar al Farmacèutic i dir-li "Ostres, no vaig pensar que tu m'haguessis pogut ajudar i em vaig embolicar a triturar pastilles i a pesar-ne la pols... sóc un cas!!"

I el farmacèutic li respon: "Un altre dia, amic BENET, actua amb més lògica! :-)"

:-DD

Quim Soler ha dit...

Assumpta,
doncs perquè si té 4 pastilles (2 A i 2 B) i les parteix pel mig sense barrejar-les (és a dir, de cada pastilla que parteix, en posa mitja al got 1 i mitja al got 2), un cop partides totes, és segur que a cada got i haurà 2 meitats d'A i 2 meitats de B (tot i que no podrem saber quina és cada una, però sí el resultat total)

Assumpta ha dit...

QUIM, no en tinc cap dubte que si tu ho dius és cert... ara bé, el meu cap-gens-matemàtic pensa que potser en un pot hi hauria 3 meitats A i... ah, no, clar... espera, espera que encara ho entendré :-))

Crec que el meu error estava en pensar que les meitats es podien barrejar...

Bé, no ho veig clar del tot però intueixo que sí, que tens raó (ei, en totes aquestes coses, no em facis massa cas, eh? t'asseguro que repartir entre dos a mi ja em sembla difícil) :-))

Josep B. ha dit...

La veritat és que la meva solució era una mica d'anar per casa, he comprovat la solució del Quim i, mantenint la norma de partir la pastilla i repartir-la en els dos gots, el resultat és correcte.

Em costa molt pensar en fraccions.

kika ha dit...

molt be quim!

McAbeu ha dit...

Bon dia!

Ara si, en QUIM dóna la solució correcta i a més l'explica perfectament.
Us copio la solució del LLIBRE que, amb unes altres paraules, coincideix completament amb la seva:
274.- En Benet ha de partir per la meitat les tres píndoles per formar dos grups de ½A + 1B, després treu una píndola del pot “A” i també la parteix adjuntant cada meitat als 2 grups anteriors que ara seran 1A + 1B. En té per avui i per demà.

Publica un comentari a l'entrada