069.- Un vell advocat ensenya tot el que sap a un alumne amb la condició que quan aquest guanyi el seu primer judici li pagarà les classes. L'alumne acaba els estudis i el mestre espera cobrar, però el jove no participa en cap judici. El vell demanda al jove pensant: “Així l'obligaré a participar en un judici; si guanyo el condemnaran a pagar-me i si perdo voldrà dir que ell haurà guanyat el primer judici i també cobraré”. El jove no ho veu igual: “Si perdo encara que em condemnin a pagar no ho faré ja que hauré perdut el primer judici i si guanyo el tribunal em dona la raó en no haver de pagar”. Com s'ho fa el tribunal per fer que el mestre cobri sense incomplir les condicions del contracte?
TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
17 comentaris:
Imposant-li una multa a l'alumne que equivalgui a l'import de les classes i donar aquests diners al mestre.
ALBERT: Parlant juridicament, una multa és un càstig dinerari imposat per una falta i el seu import no es pot utilitzar com imdemnització a terceres persones.
A més si el tribunal condemna a l'alumne, aquest haurà perdut el judici, i si l'obliga a pagar s'estarà incomplint el contracte i a l'enunciat de l'enigma diu ben clar que això no ha de passar.
Potser no me n'he assabentat massa bé, però jo diria que ál tribunal només li cal fallar a favor de l'advocat jove i així aquest li ha de pagar al seu professor..., no ho sé...
El vell contracta els serveis del jove per tal que el defensi. És enrevesat això...
TRINI: L'alumne pensa que si el tribunal falla a favor seu li dona la raó en no haver de pagar.
SERGI: La teva idea és molt enrevesada, tant que cap dels dos protagonistes s'hi avindria.
Doncs no hi caic..., la neurona se m'ha col·lapsat! :)
Doncs... el tribunal jutjarà a l'advocat vell i li prohibirà donar més classes gratuïtes. Així el jove guanya i ha de pagar al vell.
Suposo que el problema és l'objecte de judici, jutgem al vell per un altra raó i així el jove guanya sense que tinguen a veure els diners pel mig del judici. No?
DONA REBEL·LADA: Estem parlant del judici al jove per que no paga, no podem jutjar al vell que només reclama el que li deuen.
Això és boníssim... es tracta de que guanyi el judici però, al mateix temps, la sentència ha de dir que el vell té dret a cobrar. Sembla absolutament contradictori, però alguna porta secreta ha d'haver aquí que permeti lligar-ho tot.
Vaig a somiar amb Poirot a veure si em diu el què :-)
Bona nit :-))
A veure, la pregunta és "Com s'ho fa el tribunal per fer que el mestre cobri sense incomplir les condicions del contracte?" Per la qual cosa em fa pensar en la capacitat decissòria dels Jutjats per decidir altres coses, com, per exemple LES COSTES.
Es tractaria de que el Judici el guanyi l'advocat vell: o sigui, es dictamina que té dret a cobrar les classes.
L'advocat jove al·legaria que no paga perquè NO HA GUANYAT el seu primer judici.
Però, a més, el Jutjat pot condemnar a l'Advocat jove a pagar les costes del procediment, o sigui, a "pagar a l'advocat contrari", com l'advocat contrari és l'advocat vell, doncs el vell tindrà tot el dret a passar una Minuta al jove.
L'advocat vell pot posar com a import de la seva minuta el preu de les classes i ja està :-)
El jove no tindrà més remei que pagar...
ASSUMPTA: Si però no... M'explico, quan el jove al·lega que no paga perquè ha perdut el judici aquí també pot incloure les costes que també són part de la sentència, si l'obliguem a pagar-les estarem incomplint el contracte previ entre ells dos.
UNA PISTA, trobareu la solució si penseu una mica més enllà...
Quan guanyi "el seu primer judici"... o sigui "el primer judici que guanyi"... sigui quan sigui, no cal que sigui el primer que faci. Pot perdre el primer, el segon, guanyar el tercer: Doncs aquest seria "el primer judici guanyat".
Però res... aquesta disquisició no em porta enlloc (crec)
I si l'advocat vell el demanda per una altre cosa que no tingui res a veure amb el tema? Alguna cosa absurda i petita que sàpiga segur que perdrà però que no tingui massa "valor". El jove hauria guanyat un judici :-)
Una pregunta que em faig des del principi, però a veure si serà la "clau" de tot i jo callant per prudència jajaja
Parles de TRIBUNAL... en aquest cas, tal com està plantejat, hauriem de dir JUTJAT. Al Tribunal hi acudiriem, per exemple, si fos una apel·lació, però, en primera instància, una demanda de calers, aniria a un Jutjat.
Però... no diràs pas "Tribunal" com a "pista"?
Res... he anat a la cuina i he meditat un moment i crec que ni Jutjats ni Tribunals tenen res a veure jajja
Si el vell el demanda i li demana que li pagui les classes no en sortirem MAI perquè és un cercle viciós o com es digui.
Així doncs, deixo de divagar i dono com a resposta:
L'advocat vell demanda al jove per una altre cosa en que tingui raó el jove. El jutjat dona la raó al jove i ja ha guanyat un judici. Llavors el vell li reclamarà, a part, que li pagui.
ASSUMPTA: Ho fas una mica llarg :-) però ho has trobat, com dius tu aquest judici es tracta d'un cercle viciós on tots dos han de tenir raó i això no pot ser.
La solució és anar a un segon judici, per tant el tribunal (o el jutge per parlar amb exactitud) ha de donar la raó a l'alumne en aquest judici i dir al mestre que torni a demandar al jove amb la base de que ja ha guanyat un judici i ja té l'obligació de pagar.
Ostres, que bé!! :-))
Miraré de fer-ho més curt jeje... és que poso els "pensaments" per escrit ;-)
ASSUMPTA: Ni de broma això de fer-ho més curt. Tu esplaiat tant com vulguis que d'això es tracta (de fet aquest l'encertes més en els pensaments previs que en la solució final on no parles d'un segon judici) i a més que jo també m'ho passo molt bé amb els comentaris "ben treballats".
Sí :-) M'he adonat que em donaves com a bona "la reflexió" previa i he somrigut de la teva bondat... pròpia d'un cavaller de blanca barba, pou de saviesa i mestre d'enginy :-))
Publica un comentari a l'entrada