GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 4 de desembre del 2019

SOPA DE LLETRES

Al recull ENIGMAS Y JUEGOS DE INGENIO (Grijalbo – 2011) s'explica que el primer joc de buscar paraules que s'ajusta exactament a la forma moderna d'una SOPA DE LLETRES va ser creat per Norman E. Gilbat a la ciutat de Norman (Oklahoma – USA) i es va publicar el dia 1 de març de 1968 al Selemby Digest, un diari d'anuncis que es distribuïa a les botigues i comerços del municipi.

El joc de seguida va cridar l'atenció dels professors de les escoles locals que es van adonar que es podia utilitzar com una divertida eina educativa i el van enviar als seus col·legues d'altres poblacions perquè també l'introduïssin a les seves aules. Aquesta inicial difusió dins dels centres escolars, aviat va atreure l'interès dels distribuïdors de passatemps que el van incloure a les seves publicacions, aconseguint d'aquesta manera que aquest joc es popularitzés al món sencer.

Aquesta primera Sopa de Lletres en anglès constava d'una graella de 20 x 20 lletres on s'amagaven els noms de 34 ciutats de l'estat d'Oklahoma i el passatemps es va conèixer com a «Word search puzzle» (Trencaclosques de cerca de paraules). La denominació amb la qual es coneix al nostre país va ser obra de Pedro Ocón de Oro, aquest enigmògraf espanyol fou el creador de més d'un centenar de passatemps en llengua castellana i va publicar les seves primeres «Sopas de Letras» també a la dècada dels anys 60 del segle passat. Tot i aquesta coincidència temporal amb l'aparició del joc als Estats Units, molt probablement els «Word Search» i les «Sopas de Letras» van ser creats independentment.

Al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna – 1991), Màrius Serra defineix de la següent manera aquest joc que anomena EMBOLIC DE LLETRES:

Un dels jocs de graella més populars i senzills. Cal només descobrir un seguit de mots ocults (intuïts o clarament indicats per l'autor), en un garbuix de lletres.

Les solucions es poden llegir en quatre direccions (horitzontal, vertical i en les dues diagonals) i en els dos sentits. És un joc de fabricació mecànica que només requereix uns mecanismes de recerca.

Les úniques variacions es produeixen en la manera de comunicar els mots que cal buscar: un camp semàntic determinat (busqueu dotze instruments musicals), dibuixos al·lusius, fotografies o, simplement, la llista. Aquesta darrera modalitat és la més popular als Estats Units, on l'anomenen simplement «Search-a-word».

Una variant d'aquest passatemps s'anomena ESCUDELLA o BROU. Es tracta d'un tipus d'embolic de lletres en el qual, un cop extrets tots els mots solució, es pot llegir algun missatge ocult amb les lletres restants. La denominació «escudella» per a aquest joc en llengua catalana prové de l'enigmògraf Josep Hierro a la secció de passatemps del Diari de Barcelona l'any 1989 i el nom de «brou» té el seu origen a les pàgines de passatemps del setmanari El Triangle a l'estiu de 1990, signades per Néstor Macià i Olissip.

Com a exemple, podeu repassar les 24 Sopes Temàtiques que he publicat anteriorment al XAREL-10 o també trobareu a continuació una nova proposta que he elaborat expressament per a aquest post. Com veureu, es tracta d'una Escudella de Lletres que amaga els 15 mots (sense articles ni preposicions) que formen els títols de les cinc novel·les que Pere Calders va publicar en vida i, una vegada trobats tots, la resta de lletres que no hem fet servir ens permetran llegir un dels contes breus de l'autor català. Si us ve de gust un plat d'aquesta escudella, podeu deixar les vostres solucions als comentaris. Bon profit!







GLOSSARI:
  • Embolic de lletres
  • Escudella
  • Sopa de lletres

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA:

18 comentaris:

Pons ha dit...

Sempre les he trobat avorrides, no et fan pensar gaire, es només mirar.

McAbeu ha dit...

PONS: És cert que no demanen gaire enginy a l'hora de solucionar-les però són un passatemps entretingut i, de vegades, amb això ja n'hi ha més que suficient.

Carme Rosanas ha dit...

Ja he trobat dos títols:

Gaeli i l'Home déu
L'ombra de l'atzavara

GAELI: G, 11, direcció S
HOME: B, 6, direcció S
DEU: G, 2, direcció W
OMBRA: O, 15, direcció W
ATZAVARA: G, 12, direcció NE

Tornaré una altra estona...

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bé per començar. Quatre de les cinc paraules que trobes són totalment correctes però n'hi ha una que no situes al lloc adient. Efectivament, hi ha un "DEU" a G-2-Oest però no és aquest el "DEU" que busquem i no es pot donar per bo perquè si ho féssim aleshores no trobaríem el conte de Pere Calders que ha d'aparèixer amb les lletres que quedin sense utilitzar. Així i tot, molt bona feina (com sempre) :-)

xavier pujol ha dit...

A la línia 9, en ordre invers a partit de H fins a A he trobat Nevares, però no aconsegueixo trobar "Aquí descansa"

McAbeu ha dit...

XAVIER: Doncs ja en tenim una altra al sac. Per ser precisos, el mot "NEVARES" no comença a la columna H sinó a la G però és evident que l'has trobat i que està situat al lloc que ens indiques: G-9-Oest.
Pel que fa a les dues altres paraules que formen el títol d'aquesta novel·la curta de Pere Calders, continuen amagades dins l'escudella... però no tinc cap dubte que acabaran sortint. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

He trobat un altre déu, sembla que n'hi ha més d'un... he, he, he...

DEU: 7H direcció E

Carme Rosanas ha dit...

Un altre títol:RONDA NAVAL SOA LA BOIRA

RONDA: L,11 - SW
NAVAL: A,11 - SE
SOTA: N,2 - S
BOIRA: C,4 - S

Carme Rosanas ha dit...

També he trobat el DESCANSA del Xavier: J, 1 SW

McAbeu ha dit...

CARME: Es veu que, sense voler-ho, m'ha sortit una sopa politeista. Sigui com sigui, no cal que en busquis cap més. Aquest que trobes ara és el "DEU" veritable. :-DD

I també són correctes totes les altres paraules que trobes. Per tant, en total ja n'hem descobert onze i això vol dir que només en queden quatre per enllestir la feina. Ànims!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs ja està, ja les tinc. Ara per llegir el conte curt, hauré d'imprimir el quadre, sinó ho veig molt complicat. Però ja tornaré, cap problema.

L'últim títol és: LA GLÒRIA DEL DOCTOR LARÈN

GLÒRIA: C,1 - SE
DOCTOR: N,14 - N
LARÈN: E,14 - N

AQUÍ: L7 - N

Carme Rosanas ha dit...

Un conte curt, aprofitant la teva inspiració:

Trobar el déu veritable, no va ser gens difícil, tots es deien igual i estaven a la mateixa sopa de lletres.

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bo el teu microconte. M'ha semblat, de veritat, molt ben trobat i a més, quan descobreixis el conte de Pere Calders que amaga la sopa veuràs que, d'alguna manera, hi està relacionat, així que millor no podia anar.
Per tant, l'enhorabona per partida doble. Pel conte i per haver trobat, efectivament, les últimes quatre paraules que faltaven. :-)

Carme Rosanas ha dit...

Confegides les lletres del conte! Diu així:

Entre anar al cel o quedar-se a casa, va preferir això darrer, a desgrat del poder de la propaganda contrària i del fet que a casa seva hi havia goteres i moltes i molt variades privacions.

He, he, he... Pere Calders del tot.

Em recorda el refrany del boig conegut: Devia pensar que val més privació coneguda que felicitat per conèixer.

Gràcies Mc! per permetre'ns de recordar vells temps de jocs, al Xarel_10.

McAbeu ha dit...

CARME: Vaig canviar el format del blog però em resisteixo a què el XAREL-10 perdi del tot la seva essència. M'agrada, encara que només sigui de tant en tant, continuar proposant-vos jocs i, sobretot, m'agrada que hi vulgueu participar. Així que qui he de donar les gràcies sóc jo, a tu i a tots els que encara teniu ganes de passar per aquí. :-)

I pel que fa al conte amagat, que trobes perfectament, és certament un Calders 100% amb aquella fina ironia que caracteritza l'autor. Segur que el protagonista estava escamat per algun tracte incomplert anterior i per això no se n'acabava de refiar d'aquest cel promès... malgrat el poder de la propaganda contrària. Per dir-ho amb un altre refrany diferent del teu: "Més val un té que dos et daré" ;-)

Assumpta ha dit...

Doncs a mi m'agraden molt les sopes de lletres i em sap greu haver arribat tard a aquesta... M'agraden tant que alguna vegada n'he inventat i tot (de senzilletes, amb no massa paraules) i les he fet servir pels nens de Catequesi... i a ells els encanten!!

Assumpta ha dit...

Aquí descansa Nevares l'he llegit!! ;-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Segur que els nens de Catequesi en gaudien molt de les teves sopes de lletres. Són un entreteniment divertit i una bona manera de que la canalla aprengui tot jugant. :-)

De les novel·les de Pere Calders, has llegit "Aquí descansa Nevares" i, almenys, també "L'ombra de l'atzavara". En tinc proves AQUÍ.... :-DD

Publica un comentari a l'entrada