GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 2 d’octubre del 2019

11è aniversari

Avui XAREL-10 fa onze anys!!




L'ONZE ... És molt comú d'anomenar aquest número per «la forca dels catalans». No creiem que aquesta qualificació pugui al·ludir a la forma del número, puix que a Catalunya no han estat usades forques de format diferent al dels altres llocs. I, altrament, cap de les dues formes de forca que coneixem no poden ésser comparades amb la forma gràfica del número onze; sense dubte que la raó del qualificatiu deu ésser una altra. Nosaltres ens decantem a creure que aquesta qualificació té un sentit simbòlic i que pot al·ludir a la persistència del número onze en el siti de Barcelona durant la Guerra de Successió, puix que després d'onze dies d'absolut quietisme per part dels sitiadors, a les tres del matí del dia onze va ésser atacada la muralla per una força d'onze mil homes, per onze indrets diferents, atac que fou refusat per onze vegades per part dels barcelonins, però la plaça caigué a les onze del matí del dia 11 en que fou ferit en Rafael Casanova; amb això es va perdre la llibertat de la ciutat i de tota la terra catalana, el que simbòlicament equival a sofrir el jou de la forca. No hi encertem una altra explicació...
[Joan Amades i Gelats – NÚMEROS MERAVELLOSOS (Editorial Selecta / 1982)]


Quan vaig llegir aquest text on el folklorista Joan Amades ens explica diverses coincidències que, segons ell, es van donar amb el número 11 al setge a Barcelona durant la guerra de Successió del 1714, vaig pensar que era d’allò més adient compartir-lo amb vosaltres en aquest post que commemora l'onzè aniversari del XAREL-10.

Doncs sí, com aquell que no vol la cosa, aquest blog ja ha fet 11 anys i, malgrat tot aquest temps, encara em fa il·lusió mantenir-lo obert i continuar publicant-hi continguts. No cal repetir que el món dels blogs no és el que era, ja ho sabem. Som els que som i, al ritme que podem, encara fem bullir l'olla. Això és el que importa i no puc fer res més que agrair-vos-ho de tot cor als que encara teniu ganes de passar per aquí. MOLTES GRÀCIES!!

Però no em limitaré només a copiar un text literari, per més adient que sigui. Per a una ocasió especial com aquesta, he anat una mica més enllà i he fet tornar al LLIBRE (que vaig jubilar ara fa un any) per oferir-vos un Enigma Especial d'Aniversari. El LLIBRE diu que li correspondrien les etiquetes «difícil», «matemàtic» i «lateral» i que el primer que l'encerti s'emportarà (com en els vells temps) un rètol vermell de felicitació. Aquí el teniu:

Cada estiu, la bonica vila de Santa Zitzània de Mar (capital de les vacances i el bon rotllo a l'illa de l'Escaquer) s'omple de turistes atrets per les seves meravelloses platges on no cap ni una agulla, el seu esplèndid passeig marítim permanentment ocupat pels venedors ambulants i la seva exquisida gastronomia local basada en les paelles i la sangria. Per completar el paquet, no hem d'oblidar mencionar el típic trenet turístic que passeja els visitants pels llocs més pintorescos de la zona. Com és habitual, aquest trenet consta d'un tractor «disfressat» de màquina de tren (en aquest cas l'anomenen MAC-00) i una sèrie de vagons que poden ser menys o més, depenent de les necessitats de cada moment. En temporada baixa, el trenet arrossega tres vagons que porten els números 11, 12 i 13. Quan arriba la temporada alta, dupliquen l'oferta amb tres vagons més que, seguint la mateixa lògica, tenen els números 14, 15 i 16. I, en previsió de possibles augments puntuals de demanda, l'ajuntament té preparat un setè vagó que afegeixen quan cal absorbir un increment sobtat d'afluència turística. Per cert, podeu deduir quin número porta aquest setè vagó?



TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Pons " i " Carme Rosanas "


32 comentaris:

Pons ha dit...

Felicitats! 11 anys no es una xifra que es faci cada any! De fet em consta que només es fa una vegada. Amb 11 anys ja tens el blog en l'últim curs de primària, l'any que ve a l'institut!

Sobre el tema del tren estic totalment desconcertat. El nom de la màquina influeix en el nom dels vagons?

Salvador Macip ha dit...

Per molts anys! Una xifra emblemàtica (i molt respectable!).

Sergi ha dit...

Porto una bona estona pensant en el maleït trenet, però no hi ha manera. Així que, de moment, l'únic que puc fer és desitjar-te un bon aniversari blogaire, i que ens segueixis distraient per molts anys més, de la manera que sigui!

xavier pujol ha dit...

Per molt anys pels 11.
El vagó sembla que hauria de portar el número 17? Sembla massa fàcil però no trobo cap altra resposta.

Carme Rosanas ha dit...

Moltes felicitats pels 11 anys del teu blog. Ha estat molt interessant el text de Joan Amades.
De moment no veig cap possibilitat que se m'acudeixi una manera de posar un altre número al vagó que no sigui el 17, però continuaté rumiant... ens tens "desentrenats", Mc! Mai millor dit, quan no trobes la manera de pujar al trenet!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs sí se me n'ha acudit un altre que podria anar-hi.
Pot ser 20? Si no ho és no cal que ho expliqui... si ho és ja ho faré

NoName ha dit...

Enhorabona! Ja pots celebrar-lo amb un CT de ciència a Pons's blog!

McAbeu ha dit...

PONS: Gràcies. És tota una responsabilitat això d'acabar la primària. ^_^
Al LLIBRE li encanten els enigmes desconcertants (els que us desconcerten a vosaltres, vull dir :-DD). Però, malgrat el desconcert, fas una molt bona pregunta. Te la contestaré recordant-te que els enunciats dels enigmes poden donar molta informació que no serveix per a res però també és el lloc on trobarem les pistes necessàries per trobar la solució. Dit això i parlant més concretament del nom de la màquina et puc dir que és una dada que no necessitem per trobar el número de l'últim vagó però que no és fruit de l'atzar ni de la casualitat.

SALVADOR: Moltes gràcies!!

XEXU: No deixis de pensar-hi, potser acabarà sortint. Mentrestant, moltes gràcies pels teus desitjos!!

XAVIER: Gràcies. És evident que si el setè vagó portés el "17", la sèrie lògica seria completament lògica... el que passa és que, en aquest cas, la lògica de l'enigma va per una altra banda i aquesta no és la solució que busquem.

CARME: Moltes gràcies. Em va sorprendre aquest text d'Amades explicant una espècie de "teoria conspiranoica" del setge de Barcelona del 1714 amb el número 11 i vaig trobar que valia la pena portar-lo al blog en un post com aquest. :-)
Pel que fa a l'enigma, la solució no és el "20". Així i tot, a mi m'agradaria que expliquessis quina lògica t'ha portat a aquesta possible solució. I, és cert, es nota que esteu força "desentrenats"... mai millor dit. :-D

NONAME: Moltes gràcies, Ashe. I tant, jo tampoc puc imaginar una millor manera de celebrar l'aniversari del meu blog que fent una visita al Pons's Blog... o sí.

Pons ha dit...

Veig el 20 de la Carme i augmento la aposta a 21, m’he fet una teoria molt cutre o sigui que tampoc serà, però provar es gratis.

Pons ha dit...

Ja que estic amb les teories poc probables proposo també el número 25. A costa de dir números al final l’encertaré. Per què estem buscant un número, no? Vull dir que no hi ha cap lletra pel mig.

Pons ha dit...

Cada vegada m’estic flipant més, ara dic el 54. Ja està, ja deixo de pensar-hi fins que tingui resposta.

McAbeu ha dit...

PONS: La solució que busquem no és el "21", ni el "25", ni tampoc el "54". Però et dic el mateix que a la CARME, m'agradaria saber quina és la lògica que t'ha fet arribar a aquesta teoria que primer era "cutre", després "poc probable" i ha acabat sent "flipant". ;-)
Pel que fa a la teva pregunta, suposo et refereixes als diferents sistemes de numeració que, segons la base utilitzada, poden fer servir diversos símbols alfanumèrics. Doncs no. la cosa no va per aquí. La solució és un número que, com tots els de l'enunciat, està escrit en el nostre sistema decimal de cada dia.

Pons ha dit...

El cas del 21 l’he oblidat com ho he fet... El del 25 també, i el del 54 era sumar 17+18+19 perquè en comptes d’afegir tres vagons s’afegeix un.

McAbeu ha dit...

PONS: Ben pensat, tot i que no és la resposta que busquem. El fet que l'enunciat parli dels vagons de tres en tres no és rellevant ni té res a veure amb la solució.
Veus, un possible camí de resolució que podem descartar gràcies al fet que ens has explicat la teva teoria. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Jo havia pensat en un canvi de base. Que fossin números en base set i per tant després del 16 hauria de venir el 20.

Carme Rosanas ha dit...

I el 27? Una teoria bastant cutre, com diu en pon's

Si comencen a comptar els vagons per l'Onze, saltant-se a la torera 10 numeros, potser després dels vagons habituals, se'n salten 10 més i bategen com a 27 aquest vagó de reforç especial.

Pons ha dit...

Ara ho he recordat! Per això vaig dir el 21! Per una teoria semblant a la de Carme, si els vagons normals comencen amb el 11, el vagó especial de reforç serà el 21.

No serà el número 7 per què es el setè vagó?

McAbeu ha dit...

CARME: Pel que fa al "20", ja havia explicat que podem descartar els canvis de base i que no hem de sortir del sistema decimal.
Respecte al "27" doncs tampoc és la solució correcta. Tot i que encertes que, per trobar el número del setè vagó, hem de "saltar-nos" una bona colla de nombres, no ho hem de fer a "la torera" sinó que hem de trobar el següent nombre natural que compleix la lògica que uneix els números dels sis primers vagons. Com en totes les sèries, trobar aquesta lògica és clau per encertar quins números la continuen. Una pista, aquesta "lògica" pot ser matemàtica... o pot no ser-ho.

McAbeu ha dit...

PONS: Tampoc és el "7". La solució és un nombre més gran de 17. Com he dit, busquem el següent terme del conjunt dels nombres naturals que entra dins el subconjunt que també inclou els 11, 12, 13, 14, 15 i 16. Puc afegir que no es tracta d'una sèrie finita o limitada sinó que aquest subconjunt també és infinit però el LLIBRE en té prou si trobeu el nombre següent.

Pons ha dit...

El 71? Perquè es com el 17 però senyalant la fi del tren?

En estàs enganyant, no? Això no té solució lògica...

McAbeu ha dit...

PONS: No és el "71". Sí que té una solució lògica però, com li he dit a la CARME, aquesta lògica no ha de ser, per força, matemàtica. L'enigma és "matemàtic" perquè hi surten números però cal fer treballar més l'aspecte "lateral" i veure-ho des d'un altre punt de vista...

Carme Rosanas ha dit...

No sé pas trobar aquesta lògica lateral, doncs...

Té a veure amb la forma dels números? Amb el nom dels números?

McAbeu ha dit...

CARME: Sí, amb alguna d'aquestes coses... ;-)

Carme Rosanas ha dit...

24? Perquè és el primer número que acaba amb E després del setze?

McAbeu ha dit...

CARME: No és el "24" perquè la regla que uneix els termes d'aquesta sèrie no és "nombres acabats amb E" (bé, en aquest cas seria "nombres acabats amb E més grans de 10" perquè sinó el primer vagó hauria estat el 4) però has trobat el camí correcte per arribar a la solució que busquem. Un consell?, rellegeix paraula per paraula tot l'enunciat i, potser, veuràs la pista que et falta per fer diana perquè realment hi estàs molt a prop. :-)

Pons ha dit...

Seguint la pista de la Carme... onze, dotze, tretze, ze, ze, ze, cent onze.

McAbeu ha dit...

PONS: Exactament, era això. En un poble anomenat Santa ZitZània és lògic que tinguin molt present la lletra zeta i que sigui aquesta la regla utilitzada per anomenar els vagons. Com molt bé dius, el setè vagó porta el número 111 perquè aquest és el següent nombre natural que s'escriu amb "Z". Felicitats, t'emportes el rètol vermell (l'únic rètol vermell de l'any) que compartiràs amb la CARME per haver trobat el camí que porta a la resolució. :-))

Pons ha dit...

Únic rètol vermell de l'any! Això vol dir que he guanyat el 100% dels rètols vermells! Sóc un crack! Com que es l'aniversari número 11 ens podem repartir les xifres amb la Carme, jo m'emporto la primera xifra, el primer u i la Carme el segon perquè les desenes son més importants que les unitats

Carme Rosanas ha dit...

Enhorabona, Pons!!!!

No sé pas per quina raó absurda, havia pensat que el nom de Mc 00,(en comptes de ser una pista més cap a les zetes) volia dir que que era un nombre de dues xifres.

I quan m'encallo amb una cosa així, no hi ha manera de desencallar-me. Vull dir que havia pensat això del final amb "ze", però com que de dues xifres no n'hi havia cap més... doncs vaig deixar caure la zeta. Coses que em passen...

De tota manera el plaer de tornat a jugar al Xarel-10 ja no me'l pren ningú!

McAbeu ha dit...

PONS: És completament cert que per primera vegada en la història del XAREL-10, algú s'emporta tots els rètols vermells de l'any. Així que, tot i córrer el risc de semblar-me a l'Ahse, no puc fer res més que confirmar que ets un crack. :-DD

CARME: T'entenc força. Quan fiques (també parlo per mi) la banya en un lloc, costa veure les coses d'una altra manera.
Posar aquest nom a la màquina del tren era la manera de fer sortir el número zero (que també s'escriu amb "Z") però sense que resultés massa evident... veig que me'n vaig sortir prou bé. :-D
El que sí que és un plaer és veure que encara teniu ganes de seguir jugant amb els meus enigmes. Moltes gràcies!! :-))

Ada ha dit...

Felicitats pels onze anys! Quin repte més ben trobat... encara que arribe tard com sempre i sense idea de la resposta... Enhorabona a Pons i Carme, són molt bons!!

McAbeu ha dit...

ADA: Mai és tard per rebre felicitacions :-)). Moltes gràcies!!

Publica un comentari a l'entrada