GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 11 de febrer del 2015

684.- Càlculs futbolístics

684.- En una classe de 33 alumnes, els nois són un més que les noies. Si les dues terceres parts de la classe juguen a futbol a l'hora del patí, podeu calcular en quant supera el nombre de nois que juguen a futbol al nombre de noies que no hi juguen?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

9 comentaris:

Anònim ha dit...

33 alumnes
17 nois i 16 noies
22 juguen a futbol 11 no juguen a futbol
Pero no sabem de quin sexe es qui juga a futbol! Poden ser totes 16 noies i 6 nois o poden ser 17 nois i 5 noies! O bé potser una xifra entremig.
Cap problema, em poso a fer proves. Per dir alguna cosa agafarem el cas de que tots els nois son futbolistes. Per tan 17. I ens queda que hi ha 16 - 5 = 11 noies no futbolistes. Per tan superen en 6.
També podien ser 15 nois i 7 noies, i 16-7 = 9 i de 15 fins a 9 també superarien en 6!
També podien ser 14 nois i 8 noies, i 16-8 = 8 i de 14 fins a 8 també superarien en 6!
Ves que no siguin sis ^^

Tampoc era tan difícil xD

Consol ha dit...

En aquesta escola, jugar a futbol al pati és obligatori? Entenent que no és obligatori i que 2/3 parts de 33 és 22; crec que hi juguen 17 nois i 5 nois. Aquest càlcul no és matemàtic, és pura intuïció.

Consol ha dit...

Volia dir 5 noies.

Assumpta ha dit...

No entenc res. Gràcies. :-P

McAbeu ha dit...

PONS: Si el teu plantejament està ben fet, que ho està. I les teus exemples donen un resultat correcte, que el donen. La teva solució hauria de ser la del LLIBRE... i l'és. T'emportes el rètol vermell. Felicitats!! :-))

CONSOL: L'únic que és obligatori és complir les premisses de l'enunciat. La teva solució ho fa però, com el mateix PONS, ens demostra al seu comentari, hi ha d'altres combinacions de nois i noies que també podrien ser correctes. Per això l'enigma no ens demana quantes noies o nois hi ha, sinó en quina quantitat els nois superen a les noies.

ASSUMPTA: Ja saps que sempre em deixen un pèl astorat aquestes afirmacions teves tan taxatives. :-DD
Quan dius que no has entès res, vols dir res de res?. Res de l'enunciat?. Res de l'explicació amb exemples d'en PONS?. Suposo que les tres primeres frases de l'enunciat sí, no?... :-))
En fi, a continuació et copio la solució completa del LLIBRE que fa els mateixos càlculs que en PONS però de manera general fent servir una equació amb una incògnita i ja saps que qualsevol cosa que no entenguis m'ho pots demanar, això si et pregaria que concretessis una mica més els teus dubtes: ;-)

L'enunciat ens diu que a la classe de 33 alumnes, els nois superen a les noies per 1. Per tant sabem que hi ha 17 nois i 16 noies.
També ens diuen que juguen a futbol les dues terceres parts dels alumnes que són (33 x (2/3)) = 22 jugadors de futbol i, en conseqüència, els que no hi juguen seran 11.
Dins dels que sí juguen a futbol hi ha nois i noies, encara que no sabem quants de cada. Per continuar els càlculs direm X als nois futbolistes (les noies futbolistes serien (22-X).
Pel mateix raonament els nois NO futbolistes serien (17 - X), la resta de tots els nois (17) menys els que juguen a futbol (X).
Per saber quantes noies NO juguen a futbol faríem 11 - (17 - X), la resta de tots els que no juguen a futbol (11) menys els nois que no juguen a futbol (17 - X).
I com que [11 - (17 - X)] és el mateix que [X - 6], resulta que els nois que juguen a futbol superen en 6 a les noies que no hi juguen.

Anònim ha dit...

Aquest cop l'he encertat i sense wolfram alpha! :P

Consol ha dit...

Molt ben raonat i demostrat matemàticament, malgrat això el resultat em resulta sorprenent. Hi pensaré.

McAbeu ha dit...

PONS: Aquesta vegada, en comptes del WolframAlpha has utilitzat el compte de la vella també conegut, en el teu cas, com el compte de l'àvia. Qui ens ho havia de dir!! :-DD

CONSOL: El resultat és sorprenent perquè l'enunciat ens dóna unes premisses tan generals que ens sembla que la solució ha de dependre de moltes coses i que per tant no es pot trobar, però ja has vist que les matemàtiques són ben precises i que malgrat l'aparent amplitud de l'enunciat, el resultat és únic. :-)

Assumpta ha dit...

Hahahaha "res" volia dir que gairebé ni entenia l'enunciat, efectivament :-DDD

Publica un comentari a l'entrada